Last news in Fakti

1 Юни, 2024 07:45 1 218 4

Цените на основните зърнени стоки поеха надолу

  • цени-
  • стоки-
  • зърно

Тенденцията към възходящ тренд е обърната

В последните дни на май цените на много от основните зърнени стоки на световните зърнени пазари обърнаха възходящия тренд в посока надолу, отчитат експертите на Софийската стокова борса (ССБ), цитирани от БТА.

Наблюдателите смятат, че това се дължи на по-ранното начало на прибиране на новата реколта от пшеница в някои страни, а нейните цени дърпат надолу и тези на другите контракти. Цената ФОБ на хлебната пшеница в Чикаго се понижи с 6 долара до 263 долара за тон за доставка през юни. Във Франция пшеницата поскъпва с 2 евро до 245 евро/тон. В Украйна цената ѝ се вдига с 8 долара до 220 долара за тон, а в Русия остава на ниво 232 долара за тон.

Движението при царевицата е подобно. В САЩ цената се понижи с 4 долара до 195 долара за тон, а във Франция с 4 евро до 205 евро/тон. Също като при пшеницата, в Русия няма промяна и цената остава 187 долара за тон.

Цената на ечемика в Украйна е 195 долара за тон за доставка през юни, а рапицата на борсата "Юронекст" (Euronext) за доставка през август спада с 1,25 евро до 478 евро/тон.

Контрактите за нерафинирано слънчогледово олио на борсата в Ротердам от началото на годината претърпяха множество колебания и за доставка през юли тази седмица се повишиха с 30 долара до 1045 долара за тон. Рафинираната захар тази седмица поевтинява с 4,30 долара за доставка през август, като достигна до 540,10 долара за тон на борсата в Лондон.

На Софийската стокова борса търговията със зърно остава спокойна, като котировките бяха леко във възходяща посока и само от страна на продавачите. Хлебна пшеница се предлагаше в голямо количество на 388 лв./т, офертите "продава" за маслодаен слънчоглед са между 790 и 820 лв./тон. Царевица за незабавна доставка се предлага в диапазон 350 - 375 лв./т, а фуражен ечемик между 340 - 360 лв./тон.

В подкръг "Хранителни стоки" на ССБ цените на основните стоки са стабилни при същото ниво на началните цени. Олио в бутилки се продава на 2,20 лв./л, както и нерафинирано такова на 1750 лв./т.

Тази седмица на ССБ се продадоха количества газ пропан бутан на 1025 лв./хил. литра и скрап от черни метали в диапазон от 400 до 510 лв./тон.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    6 0 Отговор
    Когато нещо у назе поеме надолу ми звъннете.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 бг зрънчо

    0 0 Отговор
    тъкмо си поръчах нов самолет!
  • 4 ИНЖ1

    1 0 Отговор
    Не се реализираха напъните на РФ за световна продоволствена криза!!!
    И петролът в скоро време ще поеме надолу...