11 Април, 2019 09:09 1 800 8

Доставчиците на телевизионни програми ще борят пиратството

  • адтп-
  • телевизионни програми-
  • пиратство

Борбата с пиратството изисква публично-частно партньорство и обединение на телевизии, оператори и регулатори

Доставчиците на телевизионни програми ще борят пиратството - 1
Снимка: Shutterstock

Асоциацията на доставчиците на телевизионни програми (АДТП) проведе своята Пета годишна конференция на 9 и 10 април 2019 г. В нея участваха над 150 представители на повече от 50 платформи, регулатори и партньори.

И тази година конференцията се превърна в най-големия дискусионен форум за телевизионната индустрия в България.

Годишната конференция на АДТП се утвърди като място за обмен на мнения, представяне на нови идеи и възможност за общуване между телевизиите и операторите.

Борбата с пиратството и неплащането на авторски и сродни права събра на едно място представители на индустрията и държавните органи– СЕМ, КРС, Министерството на културата и ГДБОП.

„Икономическата обстановка става все по-тежка и чувството за безнаказаност при неправомерното използване на телевизионни програми довежда до това, че все повече оператори минават в сивия сектор и спират да плащат авторски права на всички телевизионни оператори, което уврежда както телевизиите, така и тези платформи, които работят законно и заплащат дължимите права. Ето защо на форума се обединихме и телевизии, и организациите, представляващи операторите да потърсим възможни решения.“ заяви Яна Иванова, председател на Асоциацията на доставчиците на телевизионни програми.

На конференцията бяха набелязани редица проблеми, като присъстващите потърсиха работещи решения. Всички участници постигнаха консенсус по предложението на АДТП да се направи изменение на режима на регистрации на програмите в Съвета за електронни медии, което ще направи процедурата по-ефективна и ще освободи административен капацитет, който да бъде насочен към реализиране на контролните функции на регулатора.

Беше обсъден внесеният за гласуване законопроект за изменение и допълнение на ЗАПСП, като операторите от новата организация Асоциация на Българските телекомуникациионни оператори изразиха своите опасения във връзка с предлагания нов механизъм на контрол с автоматизирани средства.

Участниците в конференцията се обединиха около това, че борбата с пиратството изисква публично-частно партньорство и обединение на телевизии, оператори и регулатори, тъй като то уврежда всички. Ще се търсят решения предложенията да се облекат в законодателни промени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 анти тв

    18 0 Отговор
    Отиваш в магазина, искаш хляб, сирене, бира... получаваш задължително в пакет и помия в тройно количество и си плащаш всичко. Това са доставчиците на ТВ програми.
  • 2 също

    11 0 Отговор
    Между другото и реклами, МНОГО
  • 3 Пират

    8 0 Отговор
    То па едни програми ....!
  • 4 Наострядамос

    0 0 Отговор
    85% покритие на сателитни и кабелни оператори. Продължавайте да пълните гушите им.

    Коментиран от #7

  • 5 noTV

    1 0 Отговор
    Кой пък ти гледа и плаща за TV в днешно време...
  • 6 Бай онзи

    0 0 Отговор
    Ахахха нещо ги стегнаха шапките покрай единия куп китайски боксчета дето заляха пазара
  • 7 анти тв

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Наострядамос":

    Това е заради мачовете, което добавя още към глупостите - плащаш да гледаш това което искаш и отделно плащаш за пакета с помия, понеже иначе няма как да гледаш. Изобщо търговците на регионални права са монопол, който не трябва да съществува!
  • 8 БАРС

    2 0 Отговор
    Съгласен съм с тях но при едно условие да се абонира човек за това което желае и гледа а не да ти предлагат специално един куп ненужни за мен канали и хората трябва да ги плащтат .та от предложени примерно 150 канала то гледам можеби 20 а другите са излишни .Тия доставчици явно мечтаят да станат миляардери за две години примерно.