Last news in Fakti

9 Май, 2019 14:40 1 662 13

Работодатели отново срещу скъпия ток

  • ток-
  • енергия-
  • електропроводи

Искат проверки и разследване в НЕК и ЕРП-та

Работодатели отново срещу скъпия ток - 1

Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) сигнализира за високи цени на електроенергията в България и настоява за преструктуриране на Националната електрическа компания (НЕК), съобщиха от АОБР.

Национално представителните работодателски организации - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, чийто членове осигуряват работа на 82% от наетите в България и създават 86 % от брутната добавена стойност в страната, с тревога следят случващото се в рамките на свободния пазар на сегмента „Ден напред" на електроенергийната борса. „Нашите производства са изложени на силен конкурентен натиск на европейските и международни пазари. Случващото се с цените на електроенергията допълнително поставя под риск производството, растежа, инвестициите и конкурентоспособността на индустрията. Липсват каквито и да било усилия за намаляване на разходите на държавните централи в АЕЦ, "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД и НЕК ЕАД, както и осигуряване на тяхното поне средносрочно бъдеще. Крайно неефективното управление на държавните централи води, от една страна, до високи цени на свободния пазар на електроенергия, а от друга - до високи загуби на някои от централите. Категорично заявяваме, че комбинацията от това прехвърляне на проблемите на енергетиката към индустрията, от една страна, и свиващото се бизнес потребление, от друга страна, ще е пагубно за икономиката на България“, се посочва още се съобщението.

От АОБР заявяват, че високите цени от последните дни са породени от резки спадове на предлагането на електроенергия от страна на НЕК ЕАД. „За 07.05.2019 г. предлагането от НЕК е за 13 477 МВтч, цената е 79,41 лв. за МВтч. За 08.05.2019 г. предлагането от НЕК е за САМО 4 309 МВтч, което формира цена от 164,60 лв. За 09.05.2019 г. НЕК отново предлага 4 309 МВтч и цената е 130,56 лв. Какво наложи свиването на предлагането на енергия от страна на НЕК над три пъти? Защо НЕК продължава да предлага количества, които са крайно недостатъчни? Наистина, дружествата от състава на Български енергиен холдинг спазват ангажиментите пред Европейската комисия за осигуряване на минимална ликвидност, но формалното им ограничаване до утвърдените нива при съкратено дългосрочно предлагане очевидно води до дефицити в търгуваните количества на свободен пазар и до неаргументирано високи цени. Всъщност цените на електроенергия в България за последните 2 дни са НАЙ-ВИСОКИТЕ в целия ЕС!“, се казва в съобщението.

Според АОРБ съществуват бариери пред вноса на електроенергия. „Забавя се въвеждането на интегриран пазар „В рамките на деня" и потребителите са оставени на гравитацията на настроенията в държавните електроцентрали и по-специално в НЕК ЕАД. Цените варират от 100 до 210 лв./МВтч за пикова електроенергия в рамките на два последователни работни дни на пазар „Ден напред", а при „компенсиращия" незадоволеното търсене пазарен сегмент „В рамките на деня" се стигна на 08.05.2019 г. и до цени, надхвърлящи 247 лв./МВтч при едва 451 МВтч търгуван обем за 24 часа. Като представители на работодателите от индустриалния сектор ние:

1. Категорично се противопоставяме на неадекватното поведение на НЕК ЕАД, което е системно и очевидно няма да се промени без смяна на ръководството.

2. Настояваме да се преодолее изкуствения дефицит като дружествата от БЕХ оферират на сегмент „Ден напред" адекватни количества при ценова структура, аналогична на утвърдената по ангажимента с Европейската комисия. Оценяваме този дефицит на около 80-100 МВт, което е дори под капацитета на малък блок от "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД.

3. Настояваме за преструктуриране на НЕК ЕАД чрез разделяне на дейностите по обществена доставка и по производство и търговия с електрическа енергия с цел избягване на манипулации.

4. Настояваме за създаване на условия за реална конкуренция между производителите на електроенергия, предприемане на мерки за преструктуриране на държавния сектор в енергетиката, пазарна интеграция със съседни страни във всички пазарни сегменти.

5. Настояваме за адекватни компенсации за индустрията, вкл. за индиректните разходи за емисии.

6. Предвид необходимостта от издаването на Заповед Е-РД-16-193/09.04.2019 г. на министъра на енергетиката, с която вместо да се обезпечи електроенергия за свободен пазар, се ангажират 600 000 МВтч до 30.06.2019 г. от "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД за регулиран пазар, което само за два месеца изземва десетки милиони лева от Фонд „Сигурност на електроенергийната система", настояваме да се организира задълбочена проверка в НЕК и ЕРП-тата (вкл. сигнализирайки КЕВР и прокуратура) на реалните причини, довели до преждевременното изчерпване на квотно предвидената електроенергия за регулиран пазар“, се посочва още в съобщението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    6 2 Отговор
    хубава работа ама... българска.

    Коментиран от #13

  • 2 предложение

    10 1 Отговор
    Тая работа така няма да се оправи - предлагам всяка фирма да спре работа ефективно за 1 месец и всичко ще си дойде на мястото... Иначе стрижбата ще си върви барабар с кервана...
  • 3 Тъп

    6 0 Отговор
    Да пратят поздрави на кунявица пръмова за АЕЦ-а,синитеджукиЛостов за мариците и псевдоцарчето симокрадливии за държ.енерго.Оплаквания,поздрави,клетви и тем подобни на гореизписаните !!!
  • 4 666

    8 0 Отговор
    Сега очаквам пак да цъфнат по телевизията 20 човека, които да обясняват на пенсионерите как производителите и търговците ще поемат разликата в цената и как това няма по никакъв начин да се отрази в цената на продуктите. Още една част от фирмите ще са принудени да минат в сивия сектор, но останалите? Аз примерно данъци не плащам, фирмите са ми замразени за по-добри времена, НЕ ПЛАЩАМ ФИРМЕН ТОК и не пълня гушите на тоя и оня с честно заработеното от мен!
  • 5 Миризлив пор

    7 2 Отговор
    Отвъд пределите на здравия разум е, да произведеш повече от колкото може да поеме пазара и със свръх-предлагане да сринеш цената и да работиш на загуба. След като индустриалците работят на този принцип защо очакват енергетиката да работи така? Щом искат евтин так - купуват за голям период напред и си ползват а не чакат колко ще се появи на пазара в последния момент.
  • 6 ГЕНЧО

    6 0 Отговор
    Защо фотоелектрическите инсталации не продават на борсата,ами по цени от по 700 лв за Мв .

    Коментиран от #7

  • 7 Разбрал

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "ГЕНЧО":

    Генчо!
    Нещо не си разбрал пак, всички фотоволтаици над 5МВт отдавна продават на борсата.

    Коментиран от #8

  • 8 Стига глупости

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Разбрал":

    Няма кой да купи на борсата скъпия ток от фотоволтаиците, трябва да е луд.

    Коментиран от #9

  • 9 Миризлив пор

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Стига глупости":

    Има някаква врътка - продаваш на пазарна цена и държавата доплаща разликата на субсидията.
  • 10 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    ,,....с ТРЕВОГА следят случващото се в рамките СВОБОДНИЯТ ПАЗАР!!!

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    Ми ,,ЕНРОН
  • 13 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    не,не е българска а америчка...