Last news in Fakti

10 Май, 2019 09:22 1 862 9

Васил Велев: Има признаци на организирана престъпна група в енергетиката

  • енергетика-
  • нек-
  • ток

Пазарът на ток за бизнеса е манипулиран, умишлено се създава дефицит на електроенергия

Васил Велев: Има признаци на организирана престъпна група в енергетиката - 1

При пазара на ток в България се наблюдават всички признаци на организирана престъпна група. Това заяви пред Нова председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Сезирали сме КЕВР и прокуратурата, обясни Велев.

"Пазарът на ток за бизнеса е манипулиран и има всички признаци на организирана престъпна група. При такъв НЕК на нас не ни трябват врагове, не ни трябва конкуренция", натърти още председателят на бизнес организацията. Думите му идват не само от името на АИКБ, но и от други бизнес организации като Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Повод за изказването на Велев са рекордно високите цени на тока за промишлеността.

Вчера работодателите изпратиха и отворено писмо по темата до министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

По казуса е сезирана и прокуратурата.

"Да проверят защо се получава тази ситуация и къде отива, на кой се дават тези поръчки след това за балансираща енергия, която е 2.5 пъти по-скъпа от тази цена. После има още един мултипликатор, понеже се задействат енергоблокове, които произвеждат много повече, отколкото е нужно, отколкото е дисбалансът, а трябва да се плати цялото количество по тази висока цена и всъщност се изземват от предприятията по 400 лв. , по 500 лв. за мегават час, чрез ЕСИ и НЕК, за да се дадат на американски централи, ТЕЦ "Варна" и Ковачки", коментира той.

Работодателите искат не само оставката на ръководството на Националната електрическа компания (НЕК), но и преструктуриране на дружеството.

Според работодателите умишлено се създава дефицит на електроенергия.

"На 7 май имаше нормално и адекватно предлагане и нормална цена на тока. След това количеството енергия, която НЕК предложи на пазара ден напред беше три пъти по-малко и цените изхвърчаха. В пъти по-висок ток от съседите. Ние имаме 84 евро на мегават час, а всички около нас са на 44", натърти Велев.

По думите му при един такъв дефицит за един ден от хората се изземват стотици хиляди, дори милиони левове, защото като се плати скъп ток, се плащат по-малки заплати, или се вдигат цените и съответно хората плащат по-скъпи стоки.

"Чрез НЕК, ЕСО се дават тези пари в последствие на американски централи, ТЕЦ "Варна", Ковачки, защото за следващия ден се създава дефицит, дисбаланс. При дисбаланс цените са два пъти и половина по-скъпи над тази цена", обясни още шефът на АИКБ.

Според Велев причината е, че България не може да търгува ток в рамките на деня. "Всички около нас могат да правят търговия в рамките на деня, но ние не. Сърбите и румънците търгуват в рамките на деня и затова при тях няма такива разминавания", добави той.

"Не можем да повярваме, че това е от некадърност, защото и така да е, е крайно време да се променят нещата", завърши Велев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Batushka

    12 0 Отговор
    Сакън ...в България?!ни вярвам...
  • 2 Миризлив пор

    4 3 Отговор
    Все някой ви е виновен да не давате заплати, първо беше ниската производителност на труда - а тя си зависи лично от РАБОТОДАТЕЛЯ - все пак машините са негови. Тока ви е скъп, работниците не искали да учат, нищо че те учат но кой знае и може си продава труда по-скъпо и за това не иска да работи при вас.
  • 3 ами да

    10 1 Отговор
    След като властта в страната ни е ОПГ, какво очаквате да е в секторите по-надолу?
  • 4 КОЮ

    6 2 Отговор
    АААА нищо не казват за партийната касичка наречена БЕХ !!! Все пак тази година има 3 избора и партията майка има нужда от свежи пари . С доклад от Евопейската комисия казаха че БЕХ е паразитна структора и трябва да се премахне , Тиквоча първия мандат ревеше наляво и надясно как за 3 дена ще го уволни - 10 години по късно куфарчета с милиони към Банкя пътуват.
  • 5 симпатягата

    6 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг:

    Не можем да повярваме, че това е от некадърност, защото и така да е, е крайно време да се променят нещата", завърши Велев.
    Цялата истина , много точно синтезирана и изказана в едно изречение.
  • 6 един

    10 0 Отговор
    Тя държавата ни е престъпна : от години се говори, че в България "мафията си направи държава"! НЕК е една от "държавните ясли"!
  • 7 Голям праз

    0 2 Отговор
    Малко ви е, некадърници крадливи.
    Стига сте ревали, крайно време е, да почнете да плащате истински заплати, данъци и цена на тока.
  • 8 Реалист

    2 0 Отговор
    Хаха - РОВЧ и курна не напразно бяха мин и зам.мин точно на енергетиката. Червената мафия смуче пари от БЪЛГАРИТЕ... ЖЕНАТА НА КАДИЕВ - Макар и без квалификация, тя се оказва солиден търговец на електрически ток от АЕЦ „Козлодуй” и други централи произвеждащи електроенергия...

    Коментиран от #9

  • 9 za bb

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Реалист":

    Вместо да се спазари с американците , че ще купим техни изтребители само , ако намалим изкупната цена на "техните" централи в България нашият страхливец ББ /като народа си/ им се мазни само и само да го оставят да краде и дере собствената си държава и народ на воля.
    Отдавна трябваше да даде Костов на прокуратурата за този ВЕЛИК ПОДАРЪК който направи на САЩ , но нали Цацаров е послушно "момченце" сме е ли да упорства на бат Бойко?!
    България се управлява от НАЙ-НАГЛАТА МАФИЯ В СВЕТА върхушката на ГЕРБ/циганската партия/ Доганското ДПС и БСП - заедно като отрочета на ДС на БКП.
    Но ще настъпи деня на истината и не само ще върнат откраднатото но и в затвора ще отидат? Спомена за Крумовите закони живее в народа и ще даде рано или късно плод , колкото и да се опитват да изтрият от езика ни думата ЗАКОН.
    Мили мой страхливи "народе"!!! как ще възпреш подмяната на вота на предстоящите избори , когато послушните/управляващите/ в полицията организирано бранят тази фалшификация! ... НАРОДЕ!!!