Last news in Fakti

2 Юли, 2019 21:28 5 675 18

Закон ни прави домоуправители до живот

  • домоуправител-
  • закон-
  • мерки

В ЗУЕС се казва, че човек може да се откаже да бъде домоуправител по болест или при трайно отсъствие

Всеки съсобственик в жилищна кооперация рискува да бъде избран за домоуправител доживот, като причината е в пропуски в сега действащия Закон за управление на етажната собственост (ЗУЕС), приет в края на мандата на кабинета на Сергей Станишев, точно преди 10 години, припомня в. „Монитор“.

Във въпросния нормативен документ няма клауза по какъв начин може да бъде отказано избирането, ако човек не е болен или дълго отсъства от имота. Подобен е случаят със зъболекаря Асен Маринов, обитаващ апартамент в малка, изградена преди 9 години кооперация със 7 съсобственици в столичния кв. Бояна. Него го избират за домоуправител в негово отсъствие, без дори да го попитат дали има възможност да поеме този ангажимент или не и дали иска. След това той успява да свика ново общо събрание, но не успява да убеди съседите си, че не желае да е домоуправител, и е поискал да се изчака, защото има малки деца. Той вече води 2 дела за обжалване на въпросните решения на събранията на етажната собственост. „В общината съм обявил, че водя две дела. В момента не се занимавам да съм домоуправител, защото според моите адвокати не съм избран по надлежния ред", обясни той за „Монитор". „В ЗУЕС се казва, че може да се откаже да бъде човек домоуправител по болест или при трайно отсъствие. Не е дефинирано обаче какъв е срокът, за да се приеме това отсъствие за трайно. При мен казусът е по-интересен, защото не съм присъствал на събранието, на което съм избран. Това обаче нямало особено значение. Законът по този въпрос не казва нищо и могат да изберат на практика всеки против волята му. На другото събрание ми казаха, че решението било вече гласувано, не може да се променя и да си наема човек, който да ми върши работата като домоуправител. Това обаче според мен е абсолютно противозаконно", твърди зъболекарят. По думите му казусът е от декември 2018 г., а в кооперацията живеят 7 семейства в 9 жилища и има предпоставки за разделяне на лагери и манипулации. „В тази сграда се водят вече 7 - 8 имотни дела", добавя Маринов.

Според юриста Борис Кумпиков на зъболекаря от Бояна му остава единствено да обжалва решението на общото събрание. „Но не виждам на какви основания, защото това е и право да си домоуправител, но и задължение. С довода, че има малки деца, няма да спечели делото. Донякъде и другите са прави. Те може също да са заети. Ако всички в блока са с деца, какво да се прави? Ако се опрости системата, функцията на домоуправителя няма да тежи на хората", коментира случая той.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Съветник

    7 10 Отговор
    Прочетете добре ЗУЕС преди да пишете глупости.
  • 3 ЛАПАИХУЯ

    2 10 Отговор
    Кво ме вълнуват простотиите ВИ
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Боко домоуправителя

    33 1 Отговор
    Е така избраха Боко за домоуправител на държавата и няма махане ! Доживот, ще се мъчи горкия, без заплата, без добра дума само за 1 зайчарник и 2-3 милиарда, които дори не може да си харчи !
  • 6 ндндн

    21 1 Отговор
    Е няма такъв закон, как ще ме направят нещо против моята воля?
    Това са глупости!
  • 7 ИВАН

    15 2 Отговор
    Закони и закончета, усложняваши само и без това нелекия живот на хората ... в нашия вход събират пари ама покрива си го ремонтирам аз, щото другите не ги интересува, че апартамента ми тече
  • 8 Ivan S

    7 0 Отговор
    Най-добре се обърнете към съдебен спор. Този казус е от неговата компетенция. Ще следим с интерес.
  • 9 Стефан

    10 5 Отговор
    Свърши тая, дето леля Гинка от 2-етаж носи отговорност за касата на блока и минава всяка веер, за да се гаврят разни съседи с нея. Свърши дето чичо Кольо, пенсионер, бута всички мокри сънища на съседите безплатно! Наемате си проф. домоуправител и си гледате кефа и има кой да ви тича по капризите. Ама щяло да струва по 3 лева на човек, ми хваниете се вие безплатно. Ами ако, не дай Боже, оберат леля Гинка? Кой ще плаща, кой ще възстанови парите от "безплатното" касиерство???

    Коментиран от #16

  • 10 АДВОКАТ

    12 4 Отговор
    ИМА ИЗХОД. ЛЕЧЕНИЕТО Е МАКАРОВ ИЛИ КАЛАШНИКОВ. ВХОДА ОСТАВА С ОПЛИСКАНИ МОЗЪЦИ И БЕЗ ЖИВУЩИ ТАМ. ЗЪБОЛЕКАРЯ, ПРИ ДОБЪР АДВОКАТ ПОЛУЧАВА 10 ГОДИНИ, ЛЕЖИ 5 И СЕ ВРЪЩА С РЕСПЕКТ СРЕД НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ.
  • 11 JEEP

    12 0 Отговор
    В нормалните кооперации хората се редуват. Обикновенно за по една година. Ако там са се събрали някакви бесни селяци е отделна тема.
  • 12 bank

    8 0 Отговор
    Проблема, е че това е досадно задължение, защото всеки се прави на тарикат, и не му се дават по 5 лева за ток и стълбище. Ако не гониш всеки и му се молиш няма да има проблем.
  • 13 бай Тодор

    10 1 Отговор
    Решението е:Отивате да живеете на село ! Там няма домоуправители !
  • 14 Пешо от панелката

    5 0 Отговор
    Като са го избрали да ги цака по 150 лв на апартамент и бързо ще го сменят
  • 15 Ивайло

    3 0 Отговор
    Общата кобила и вълците не я ядат!!! Където има общо, задължително има проблеми и нищо не върви като хората!!!
  • 16 една софиянка

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Стефан":

    Стефане, имаш ли представа какви некадърници и мошеници са тези професионални домоуправители?! Я, не подвеждай хората! Че после няма и "отърваване" от тях... Това с професионалното управление на ЕС у нас вече става като прочутото "саниране". Направиха си асоциация и имат лоби в Народното събрание да ги "вкарат" даже в новия ЗУЕС. Е, тогава гледайте какво ще става! И да ревете, помощ - от никъде!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Жеков

    2 0 Отговор
    Ако мен ме бяха избрали по този начин за домоуправител ще им заявя че удоволствието да им бъда домоуправител ще струва по 100лв. на всяко жилище ако ли не да си изберат друг.