19 Юни, 2019 14:30 2 466 19

Мъж съди съседите си - не иска да е домоуправител

  • домоуправител-
  • съседи

Според съседите му всеки е минал по реда си

Мъж съди съседите си - не иска да е домоуправител - 1
Снимката е илюстративна

Млад мъж реши, че не иска да бъде домоуправител на входа, в който живее. Законът за етажната собственост обаче е категоричен: той диктува, че дори да няма желание, всеки трябва да стане домоуправител.

А. М. сподели, че заради нежеланието на останалите избират него. Професията му е такава, че по цял ден е зает с пациенти и няма времето да бъде домоуправител. В момента единственият полезен ход за него е да повдигне въпроса за проблема.

„Искам да дам гласност, защото със сигурност този проблем е налице на много други места и хората просто се примиряват с него, всеки един може да се събуди една сутрин и да се окаже, че е домоуправител”, допълни той пред бТВ.

Според съседите му всеки е минал по реда си, а сега е време и на А. да заеме длъжността. Те посочват, че всеки, който е собственик има задължение към кооперацията. В кооперацията живеят седем семейства. Две от тях вече са били домоуправители.

След изпратено писмо до Столична община, А. получава отговор, че въпросът не е в правомощията на местната власт. Изпраща се писмо и до омбудсмана Мая Манолова, както и до парламента.

По закон, ако те изберат за домоуправител, значи трябва да поемеш отговорността. Въпреки това съседите му са предложили алтернатива – да намери фирма за домоуправител, но ще трябва да плаща от собствения си джоб. А. пък решава да заведе дело в съда.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    9 27 Отговор
    Тоя пич вместо да плати 60лв на месец на фирмата за 7 апартаментна кооперация, ще плати стотици на адвокат. Де е киро на кирия...

    Коментиран от #3

  • 2 времената в които живеем

    17 7 Отговор
    Комунизъм = герберизъм = бойковизъм = тоталитаризъм !

    Коментиран от #4

  • 3 Да ве да

    27 3 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Тая "фирма" за 60 лв и здрасти няма да ти каже ! Фирмите "домоуоравители" яко дерат кожи ! Въпросът е принципен, всъщност това "задължение" си е принудителен труд !

    Коментиран от #5

  • 4 Реалист

    0 7 Отговор

    До коментар #2 от "времената в които живеем":

    За теб е ясно че си още в соца-неолита... ОФ активист ли си?

    Коментиран от #9

  • 5 Верно е принудителен,

    2 7 Отговор

    До коментар #3 от "Да ве да":

    Но за съзнателните, изпълнителните! Но хитрите и великите, то и неспособните е нежелан! Да не си е купувал апартамент, в кооперация!
  • 6 Като му е ред

    7 8 Отговор
    И му се пада, да не мрънка. Законът трябва да се спазва. Вярно не е прецизиран, дори напротив, но когато не иска, или не може, да си плати, за услугата, на подизпълнител ! Бълха го ощипала!
  • 7 Институтът

    8 1 Отговор
    На “ професионалният домоуправител “ , много често, да не кажа, на 100 процента, е в сивият сектор! Кога ще имат ,фискални апарати, свързани с НАП? Как си признават приходите? А как документират разходите? А как защитават възложителите си от монополите? От недобросъвестните платци?

    Коментиран от #17

  • 8 Космосът не е безкраен...не е за вярване

    1 4 Отговор
    Не е достоен да бъде домоуправител!
  • 9 времената в които живеем

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    А ти гербераст ли си или герберджендър ? И с какво си по различен комунистите !?
  • 10 По цял ден?

    2 7 Отговор
    Бил зает с пациенти? Знаеме колко работят докторите. Дори да приема, че е истина твърдението му, то той е опасен за пациентите си, заради преумора! Както казват медиците: дава фира!
  • 11 Цецо

    5 0 Отговор
    Законът за етажната собственост е неработещ закон, трябва да се преразгледа и обнови от онези, на които сме делегирали тези права!!! И т.н. професионални домоуправители де юре не могат да заместят домоуправителя/домоуправителите!!!
  • 12 Домоуправител

    4 0 Отговор
    До коментар 7 институтът, явно живееш в друго измерение. Да ти кажа че професионалните домоуправители не само че имат фискални апарати, ами със сигурност са по изрядни и от теб във всяко отношение. Нали знаеш че Българинът като плаща за нещо се интересува къде му отиват парите, та свери си часовника.
  • 13 Ивайло

    3 0 Отговор
    Абе блокове и кооперации - където има общо е скапана работата!!! Затова народа е казал: общата кобила и вълците не я ядат!!!
  • 14 Пазете се

    13 0 Отговор
    За тези които още не са се опарили има едни мошенници в София "Вход мениджър" професионални домоуправители, действат като организирана престъпна група. Зарибяват някой от входа,, като му обещават да не плаща такси, който да е на тяхна страна, той ги препоръчва, съкооператорите ги избират и сключват договор. И от този момент на татък започват да си скубят косите. Въпросните мошеници въвеждат таксите по закон, като общо за двама живущи вземат 18лв. месечно. Тези 18лв. уж са за ремонт и обновяване, такаса за тях и др. почистване , осветление. Плащат само осветлението и един път в месеца чистачка, иначе се разписват, че мият всяка седмица. Ако се наложи някакъв дребен ремонт го правят като умножават колкото струва услугата на майстора по 10. Ако нищо не се чупи пращат техен човек, който влиза във входа и започва да чупи всеки месец по нещо след това те го поправят и умножоват по 10. На хората им писва и спират да плащат. Те продължават по същата схема и за една година могат да направят всеки собственик техен длъжник с по 2000-3000лв. Изчакват да се натрупа солидна сума и по примера на мобилните оператори или топлофикация завеждат дела, като сумата на длъжника се увеличава още. Хора Пазете се.

    Коментиран от #15, #16

  • 15 онзи

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Пазете се":

    Чудя се как не са ги пребили още.
  • 16 2020

    11 0 Отговор

    До коментар #14 от "Пазете се":

    Тези мошеници се рекламират, че имат 30 000 входа техни клиенти. За да ги обслужват качествено трябва да имат поне 60 000 служители. Реално имат около 50-60 слжители основно по офисите. От тук си правете извода, каква услуга можете да получите.
  • 17 Bubbles

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Институтът":

    На баща ми във входа са частен домоуправител, като може да му се плаща по банков път и чрез изипей.
  • 18 жоро уудстока

    1 2 Отговор
    Хубав,или лош законът трябва да се спазва.Имам познати и приятели лекари и без изключение се мислят за богове.А нима летеца,шофьора носят по-малка отговорност-напротив,ежеминутно са с единият крак в затвора,а с другия в гроба.Значи докторчето е по-по-най от съседите си?!......

    Коментиран от #19

  • 19 пепи

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "жоро уудстока":

    Вземете си частен домоуправител скоро закона ще бъде променен за ЕС
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове