Last news in Fakti

3 Юли, 2019 16:09 8 233 132

АИКБ: Българинът е нискоефективен и затова трябва да работи повече

  • аикб-
  • бизнес-
  • извънреден труд

Увеличеното работно време ще повлияе негативно на личното време и ангажиментите към семейството

АИКБ: Българинът е нискоефективен и затова трябва да работи повече - 1

Предложението на бизнеса за увеличение на нормата за извънреден труд е повод за широко обществено обсъждане, тъй като пазарът на труда не съумява да покрие нуждите на работодателите у нас. Изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов е на мнение, че ефективността на българските служители е прекалено ниска и това налага нуждата от повече извънреден труд за постигане на заложените цели пред бизнеса. Той коментира темата в сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria - „Бизнес старт“.

„В България производителността на българския работник е в пъти по-ниска от тази на средния европеец. Затова трябва да се работи повече, за да се намери начин как да се произвежда повече. Доходите и ефективността на работа в момента са свързани с количеството на положения труд“, заяви Иванов.

Индустриалният сектор е този, в които най-често се налага на работниците да се трудят извънредно, отбелязва изпълнителният директор на АИКБ. Административният и търговският сектор рядко имат подобни нужди.

„Нека влезем в една хипотеза. Аз съм работник, а Вие - работодател. Вашата фирма поема голяма поръчка за определено време, но предприятието Ви е прекалено малко, за да се справи. В ситуация, в която на пазара на труда липсват достатъчно квалифицирани нови служители за наемане, Вие ми предлагате да работим извънредно при по-добри финансови условия за мен. Аз приемам предложението Ви, но вместо да започнем работа, законът ни забранява, защото в Кодекса на труда е вписано, че не може на годишна база да работя повече от 150 часа извънредно. Това е прекалено малко и именно затова искаме да увеличим максимално допустимата норма на 300 часа на година“, каза още Иванов.

Изпълнителният директор на АИКБ е съгласен със синдикатите, че увеличеното работно време ще повлияе негативно на личното време и ангажиментите към семейството, но крайното решение остава в ръцете на служителите.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    272 8 Отговор
    Работодателите не въвеждат нови съвременни начини на производство и искат с първобитна техника да има висока производителност. Няма как да стане.
  • 2 Гост

    238 11 Отговор
    Производителността на българина е в пъти по малка от тази на европееца. Добре но не казва че за сметка на това заплащането е десетократно по-малко от това на европееца.
  • 3 цирк

    228 10 Отговор
    Асоциация на бандитите и крадците докарали страната до катастрофа тръгнали да дават акъл?!
  • 4 Доко

    140 6 Отговор
    Вие смачкахте работника,а липсата на синдикати и инспекция на труда ,прясно сили не ще намерите
  • 5 666

    179 12 Отговор
    Идиоти. Никой не плаща за модернизация. Искат от работника с лопата да е ефективен колкото багер. Ако не успее - да доработва. Ама каква мисъл да очакваш от кликата на Борисов.
  • 6 ГруЮ

    141 4 Отговор
    Цитат: “пазарът на труда не съумява да покрие нуждите на работодателите у нас” — ами това е защото улисани в нови коли, любовници и апартаменти, “ работодателите” упорито не искат да покрият нуждите на работниците. Последните просто заминават да работят в Европа. Ако пък им липсва производствен капацитет, могат или да аутсорсват или да инвестират в по-производителни технологии.
  • 7 А Бизнеса

    128 4 Отговор
    Иска ли тояга? Какви бизнесмени са тези андрешковци селяни алчни!
  • 8 Джудже

    180 3 Отговор
    Защо ли българина като работи на запад произвежда колкото средния европеец, а в България било в пъти по-малко?
  • 9 Добринчо

    166 2 Отговор
    изглеждаш умно момче, ама говориш тъ.потии. Хайде да те питам - от кого зависи производителността на труда? От работника дето идва всеки ден на работа, бачка 10 часа, изпълнява обърканите заповеди на шефа и работи на машини от времето на НедЛуд. Или от шефа дето беше барман в Балкантурист, гепи фабриката без пари, не плаща извънреден труд (щото го "сумира"), глобява работниците за щяло и нещяло, плаща им в плик, не внася осигуровки, купува с печалбата нови ци.ци на любовницата си, а не технологии..... Та кой викаш носи отговорност за производителността?
  • 10 Добри Ибанов

    74 2 Отговор
    Вижте колко съм мазен, зализан, не мириша лошо отдалече. Аз Добри луйното, и ще ви предложа дс си представите друго. Ще ви задължа да работите по- дълго извънредно ако нещете щи ви уволня, ще ви осигурявам на 4 часа и ще ву давам 500 лв. заплата. Ако не сте съгласен шут, аут и да живее демокрацията.
  • 11 жорж

    79 3 Отговор
    Не те не ги питат искате ли да работите повече за повече пари ... а направо им заповядват .. работниците са като роби .. и другото .. като не достига време за изпълнение на поръчката ... защо сая поели като нямат ресурс и хора да я изпълнят, а срока за изпълнение е невъзможен без да се работи събота и неделя ... я ми кажете господин работодател .. хората като не почиват .. какво става с качеството ....
  • 12 Работник

    76 3 Отговор
    Всички компании които аутсорсват в България имат изградени процеси и процедури за работа и следене на времето за което работиш.Въобще да не говори този всезнайко преди да е отишъл във всяка една фабрика/фирма предприятие които западняка държи.ДА поработи на тяхно място да види дали не е ефективен.НЕКА ТОЙ ДА СТАНЕ РОБ и тогава да ми говори за ниска производителност.КЕЛЕШ
  • 13 Несъстоялата се еволюция

    22 2 Отговор
    Отдавна е доказано, че шебекът е станал полушебек когато е "изобретил" оръдията на труда. Сега на българина му е по-лесно. Оръдията на труда са вече открити и няма да му се налага да открива топлата вода. Само трябва да извърви трудният еволюционен път...
  • 14 Мъка мъка

    72 2 Отговор
    Начи направо ми стана жал за българския капиталист - ма той по цяла нощ не спи от мисли как да направи богати работниците си, как да инвестира, как да развива бизнес, как да подобри условията на труд, да им организира хранене, транспорт, как да им осигури време, здраве и любов, а те - черни неблагодарници с ниска производителност.
  • 15 Сашко

    45 1 Отговор
    А нали вие определяте правилата, сега работника пак виновен... Сега болшинството работят на шест дневна седмица и все не стига, защо вашите семейства не по работят при вашите условия и да видим какво ще ви чуят ушите, ама те са завършили в чужбина и са много квалификацирани за България....
  • 16 ТУЗ

    68 3 Отговор
    Аз не съм умен, колкото този господин, та затова питам простичко:
    Как тези български работници, когато отидат в чужбина работят за трима? Българинът е пословичен със своето трудолюбие и е един от най-търсените работници на Запад, как така все тук, все за нашите работодатели е неефективен, пък чуждите шефове търсят под дърво и камък такъв работник?
  • 17 Най-ниско

    31 3 Отговор
    ефективни от всички българи са работодателите, иначе нямам забележка към констатацията.
  • 18 СоцБоц

    39 6 Отговор
    Поплачете си на воля за социализма,когато плюехте и крадяхте Държавата,когато се гаврехте с постиженията на това общесто, когато гребяхте с пулни шепи от ефтинията, качесвеното образование,нормалните Човешки отношения,реда и сигурноста....... Сега сте шерпи,роби,статистика или каквото си поискате за шепа "Бизнесмени" самозаправили се в алчноста си, които искат да бачкате и да ви плащат жълти стотинки.Е "гребете" сега от благата на настоящето капиталистическо общество за което мечтаехте и плюете по форумите, бачкайте за да могат Мутрите и шайката да богатеят
  • 19 хсбд

    56 3 Отговор
    Вие не плащате извънредния труд, бе! За какво удължаване говорите?
    Работниците не са нископроизводителни. Бизнесът е алчен. Скоро никой няма да остане в Бг да ви работи в частния сектор.

    Коментиран от #109

  • 20 космонавт

    58 2 Отговор
    ЕЙ ТЪПАНАРИ ОСЪЗНАЙТЕ СЕ! Още малко и ще поискате да ви плащаме че работим за ВАС.
  • 21 Щайнер

    42 1 Отговор
    Ей скафи, бачкам като роб по 12-13 часа за жълти стотинки, каква ефективност искаш бе пар.ал с б.клук
  • 22 Чуждите работодатели

    29 1 Отговор
    Са доволни, от българските работници! А този, не! Защо? Човече, стани умен, ама не става! Умният човек търси вината първо в себе си!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 aaxa

    12 2 Отговор
    seki neefektiven rabotodate falira da idva drug
  • 25 986

    21 0 Отговор
    "Браво,браво господине, а дано то мине."
  • 26 aaxa

    6 1 Отговор
    zashto pa samo balgarite
  • 27 бай онзи

    18 0 Отговор
    смешен плач... добринке, на кривите ракети - нали знаеш....
  • 28 От опит

    45 0 Отговор
    Ефективността идва първо от нивото на организация на труда, което зависи от шефчетата и е ниско в България; второ от инвестициите в техника. Ако на един германец му дадете да копа на ръка канал, ще е още по-неефективен и от циганина, който копае на ръка. Обаче в Германия копат с багерчета, а не на ръка и от там идва по-голямата производителност на труда. Това важи за всички свери. Но и тамошните шефчета не си инвестират парите в джипове, яхти и къщи без да мислят за бизнеса си.
  • 29 Смех

    56 2 Отговор
    Е на това заглавие му се казва наглост!!!Българинът бил ниско ефективен...Аз съм сменил в живота си 5 държави и навсякъде българи,ромънци, сърби и поляци изнасят работата на гърба си...Пък този тук,който не е ходил по-далече от София ще ми обяснява какви сме...НАГЛОСТ!!!
  • 30 ндхфдб

    49 1 Отговор
    Ако бизнесът не може да сключи нормални договори с партньорите си и му възлагат къси срокове, ако бизнесът не може да наеме допълнително работници при нужда, то бизнесът е калпaв, а не работниците.
  • 31 Дани

    36 1 Отговор
    Елементарно Иванов, фирмата знаейки си възможностите непоема ангажимент, който не може да изпълни, а не работникът да е виновен, ако ще говорим за продуктивност, ти с какво си продуктивен? Паразит!
    Седнал глупости да говори, ама от теб какво да се очаква?
  • 32 Истинският бизнесмен,

    27 0 Отговор
    Трябва да може да прави всичко, или почти всичко, във фирмата си! В малкият и среден бизнес! Този какво може? На снимката ми мяза на загорял от слънцето общак!
  • 33 Ай сектир от тука

    36 1 Отговор
    Как ще подписваш договори които предварително знаеш че нямаш капацитета да изпълниш нито техниката ти е адекватна нито заплащането Затова ще фалирате от алчнотия От комунист капиталист не става
  • 34 Номера

    30 0 Отговор
    Вдигат тока с двеста процента и се появяват наглеци, да прехвърлят вината, на невинните и потърпевшите!
  • 35 Amix

    44 1 Отговор
    Още много ще ревете, че няма работна ръка в българия... Няма и да има!!!
  • 36 Рестарт

    20 0 Отговор
    Преди време Кантона беше предложил всички хора за изтеглят спестяванията си от банките. За по сигурно бих добавил- и да напуснат работа.
  • 37 Стефан

    33 2 Отговор
    Ей колун, иди да видиш в чужбина как работи българина, ВИЕ сте необразовани, не можете да пробиете на нито рдин пазар защото ви е в кръвта да крадете и ограбвате работника, ЗНАЕШ ли КОЛКО от вас осигуряват на минимална заплата хората и така ощетяват и бюджета и пенсиония фонд, голям разбирач се извъди, хайде спонсорирай поне един универсисет и набирай кадри , но си умирате да си накупите джипки и да смените жените си за имидж, но ви се възхищават само подлизурковци и мрънкачи,аре скрий се бе изкуствено човече.
  • 38 Idiot

    29 2 Отговор
    Никой не иска да казва истината и всячески се увъртат нещата!Няма работницо,защото няма адекватни заплати!Това е истината господа "работодатели"!!!
  • 39 Торбалан

    14 3 Отговор
    Ей, смотан! Ти май си най- мързеливия тиквеник.
  • 40 гост

    15 3 Отговор
    Като гледам физиономията на този "бизнесмен", си мисля за антропологичните изследвания. Определено носителите на неандерталски черти не могат да се класифицират като пълноценни хора. Отвратително, но този индивид доказва най-отвратителните тези на нацизма-хората не са равни в интелектуално отношение, има и расова предопределеност.

    Коментиран от #44

  • 41 Котьо

    21 2 Отговор
    Добринке, ако и ти си от беге меринджеите да знаеш, че отдавна съм ви отписал. От миналата година работя в Румъния за много прилично число БГ_минимални заплати. Това е положението, потърси Арменския поп.
  • 42 JPower

    16 1 Отговор
    В България, ""бизнесмените"" са мутрите, то не мисли. Как индивид, който никога не е работил, няма никакви трудови навици, няма и образование, ще управлява бизнес???!!! Тия са на принципа, """като не ще има още много други гладени, чакат на опашка"" Да ама вече няма такива,останаха само цигани!!! В Албена, целия персонал е от цигани. Тия миришат на животно, а очакваш от него, да почисти стаята и да ти сготви!!!! Българина има избор...за жалост, бягат към чужбина!!! Направете минимална заплата НЕТО 1000 ЛВ.,, ЧЕ ДА ВИДИМ!!!
  • 43 Иво

    18 3 Отговор
    Отдавна написах,че в България няма работодатели,а има робовладелци! С малки изключения.Така че докато ти ,уважаеми работодателю, ме лъжеш,че ми плащаш,нали си знаеш...
  • 44 JPower

    10 0 Отговор

    До коментар #40 от "гост":

    Когато видя пинчер за ловно куче или булонка , тогава ще се отрека от расизма!!!
  • 45 Котарака

    7 10 Отговор
    Ще стане, ще стане, всичко, което поискат от вас, робите, всичко ще стане. А вие ще мълчите, ще навеждате глави, ще мърморите по сайтове и форуми, но накрая с приведен гръб, ще отидете на работа. Нищо, че ще работите повече за по-малко пари. Щото сте мързеливи, щото сте страхливи, щото СТЕ МИШКИ !
  • 46 Срамота

    16 2 Отговор
    Как така във цяла европа ценят Българите като работна ръка и дори получават допълнително бонуси за добре свършена работа а тук във собствената ни държава все ни обиждат и едва ли не за нищо не ставаме.
    Защо бизнеса не си зададе въпроса че във България само бизнесмени са останали а на тях не им се работи.
    А да и тъй като ром.... Ще ни учи на работа защо не си смени работното място и заплатата със някой изнемогващ труженик от неговата фирма и да покаже като ЛИДЕР как трябва да се работи за без пари.
    И във заключение господа Бизнесмени. Бизнесмените на вън не си карат трошките за 10000 евро поне докато не направят 1 милион евро а не бързат като вас да си купуват коли за 150000 евро преди да са си подсигурили бизнеса за следващите 5 години. Е заради това балъци не останаха да работят в България
  • 47 Взаимна далавера

    23 0 Отговор
    В България синдикатите само имитират дейност. Те са в абсолютна далавера с агенциите и министерствата които разпределят европейските пари и яко цицат проекти от там. Същото правят и т.н. работодателските организации. Достатъчно е да се види кои служители се занимават с европейските проекти - все бивши ръководители от държавните структури вече на частна работа при тях като благодарност за заслугите им и като връзка с назначените от тях служители в държавната структура. Работниците и служителите кучета ги яли, защото синдикатите, работодателите и крадливите държавни служители са заедно на трапезата. Всичко е имитация и популизъм.
  • 48 На хората им прекипя от лакомията ви

    20 1 Отговор
    Работодалите скоро ще го духат. Нормалните хора отиват в нормалните държави да работят същата работа за която в България ги ограбват и в чужбина получават в пъти по-голяма заплата, уважение и социални придобивки. За пенсията и сравнение не може да става. Скоро сами заедно със синдикатите ще си работите в предприятията.
  • 49 БукоБаламата

    3 9 Отговор
    Който е по-оправен да става началник и няма да хленчи за заплата.
  • 50 работника ви

    10 1 Отговор
    Ае земете да плащате като хората , съвсем ще ви избягаме и после ... няма апартаменти , няма къщи коли ...
  • 51 Гостът

    17 1 Отговор
    Как може българите да са ефективни зад граница,а в БГ неефективни.Тези започнаха тотална подигравка с населението.Осрахте се бе.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 vasik atanasova

    11 1 Отговор
    за 15 лева кой да ходи да работи ?
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Въй

    11 1 Отговор
    тоз Добринчо толкова млад а така мъдрост се сипе от устата му! Само за акъл да го ползваме трябва. Акъл море- глава шамандура, както е казал неефективно работещият български народ.
  • 57 Опа

    14 1 Отговор
    То няма кой да им работи, щели да увеличават работното време! Ха Ха ха.
  • 58 гошо

    12 1 Отговор
    много го искам тоя пумияр в моята бригада да помързелуваме заедно
  • 59 kmeta

    9 1 Отговор
    Da vi eba maikata !!! Zaplatite koga ?Vscihko se gleda ot es samo zaplatite ne _!_
  • 60 Име

    18 1 Отговор
    Българите сме едни от най-ефективните работници в Европа(това съм го видял с очите си) , но не и в България. Как да го разбирам това. Другото твърдение, че при голяма поръчка, да сме увеличили часовете. Ок, но овъртаймите да се заплащат подобаващо. А, за по лесно, защо просто не увеличат броя на работниците, но не, на него не му се дават повече пари. Нали трябва да се къпе в лукс, от всякъде да е се чувства изобилие. А, простия работник, да си мизерства с подаянията, на фона на удължено то му работно време. Мисля, че прекалено изнагляха, и трябва да се сложат на местата такива плужаци.
  • 61 Добринчооо

    10 1 Отговор
    ти не разбираш ли че ако не му платиш той няма да е ефективен. Удари го с пачката по главата и ще видиш кво става, ще работи и пушек ще се вдига. И това умните меринджеи го правят, за да вземат поръчката, а такива като теб плащат мижаво и им работят мижаво. Ама ти искаш със флатуленции боя да направиш.
  • 62 Букова глава

    7 1 Отговор
    ГОВЕДО НАГЛООО!!!!!
  • 63 работник

    15 1 Отговор
    Всички работодатели искат да получат европейско качество на извършената работа,а да платят на работниците си ,като на аборигени. Хората се наслушаха на такива голи обещания-работи повече за да ти вдигна заплатата. Да ама не! За наемния работник стимола за добре свършена работа са ПАРИ. След като не му се заплаща адекватно сами ще си носят таблите,сами ще жънат и сами ще си работят РАБОТОДАТЕЛИТЕ

    Коментиран от #64

  • 64 Сух

    0 0 Отговор

    До коментар #63 от "работник":

    Казах ХОУК!
  • 65 Един работник

    3 11 Отговор
    Чета коментари и си мисля, че вярно трябва да се смени поне още едно поколение, че да доближим средно европейско ниво.

    Кой от всичките роби тук го държат на каишка и го бичуват да работи?
    Ами като не ти допадат условията някъде - търсиш място с по-добри условия. Поне работни места в момента дал господ. Стига да искаш да работиш все ще намериш какво да работиш, без значение тук или в чужбина.
    И да! Ниска ни е производителността - безспорен факт!
    И да! По-голямата част от вината за това е в бизнеса, защото негова е задачата да си построи ефективни процесите.
    И да! Държавата също има вина за това, защото не инвестира в образование, защото крепи разплута ниско ефективна администрация (пасив) и по този начин "ограбва" кадри от бизнеса, който би следвало да носи добавената стойност, следователно там тези хора биха били актив.

    Но има и една друга много важна причина - ми просто сме обременени от миналото. Затова и дори когато има изградени ефективни процеси работниците скатават и гледат да не се минат.. що да свършим още нещо, като другата смяна може да го свърши.

    Когато сме тук в БГ искаме да живеем добре, да имаме време за семейството си, всеки вкъщи да си има стая. Не искаме да работим в събота, че дори и през събота..

    Когато отидем някъде в чужбина - живеем с още 15 човека, които до вчера не сме познавали в една къща. Работим и извънредно.. работим и в събота... И то всяка събота. Семейство не виждаме със седмици, за бар, за ресторант, за дом
  • 66 Собственик на малка фирма

    13 0 Отговор
    Оптимизацията на работа се прави с кадърни хора като трябва да и се плаща с модернизация на машиният парк ,с европеиски условия за труд,собучение за сметка на работодатиля .кадърни хора де събират с уважение и отлична заплата.Не карам нова кола но имам вови машини.
  • 67 r1666

    7 3 Отговор
    На държавна работа съм, изпълнявам три длъжности и половина (така се подписвам в края на какъвто и да е документ) и нямам наказание за неизпълнение на служебно задължение, а получавам една заплата, която е далеч от тази на служител в АИКБ. А сега кажете кой е мързелив...
  • 68 r1666

    3 3 Отговор
    .. и да добавя: на разположение имам три компютъра и два принтера, а ми правят проверка по хартиени документи. С висше образование и стаж под 10 години (не си правя реклама).
  • 69 V.G.K

    4 3 Отговор
    Които не работи не трябва да яде
  • 70 V.G.K

    2 3 Отговор
    Които не работи не трябва да яде
  • 71 животновъд

    10 1 Отговор
    Интересни разсъждения за плачещите за Народен съд? При 250 работни дни в годината да искаш 300 часа инзвънреден труд е най-малкото цинично!
  • 72 24664

    14 4 Отговор
    Това са пълни глупости. Работя в чужбина, във фирма със хора от 5 различни държави. Виждам как фирмата ни се крепи, само и единствено от българите.За нищо на света тези ИЗР... ОДИ не могат да ме убедят във измислените си тези, с цел огромни печалби на гърба на хората. Докога? Колко още? Защо?
  • 73 Българин

    15 3 Отговор
    Бизнесът е нискоефективен както и работодателите а заплатите трябва да се оеднаквят с тези в белите държави.Измамници мръсни.
  • 74 Българин

    6 1 Отговор
    Всичко е една измама всичко е една лъжа
  • 75 Господи Боже

    15 2 Отговор
    Иванов,май сам ще си работиш !!! Не прави българите на глупаци !!! Ей заради такива като теб,българите избягаха и работят нормално в другите държави !!! Зорлен гоните българите!!! Как не ви е срам да говорите глупости !!!!!! Срам,срам ,срам !!!!!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Господи Боже

    11 2 Отговор
    Иванов,май сам ще си работиш !!! Не прави българите на глупаци !!! Ей заради такива като теб,българите избягаха и работят нормално в другите държави !!! Зорлен гоните българите!!! Как не ви е срам да говорите глупости !!!!!! Срам,срам ,срам !!!!! ИСКАМЕ НАРОДЕН СЪД за вас,изроди такива !!!!
  • 79 ФАКТ

    8 2 Отговор
    Ревеш за съд,Добринчо !!! Как не ви е срам !!! БЪЛГАРИТЕ СА НАЙ-ДОБРИ РАБОТНИЦИ !!! Ама вий сте ИДИОТИ !!!
  • 80 Един работник

    7 4 Отговор
    Абе чудя се що всички, които се чувстват измамени и онеправдани. Що не подемат инициативата и да си направят собствен малък бизнес и да се оринат в печалби. То нали така ставало.
    Хубаво е човек да има висока самооценка, но още по-хубаво е, да може да погледне от няколко ъгъла даден проблем.

    В БГ бизнес климата е супер зле! В БГ пазара е малък, застаряващ с малка покупателна способност.
    Държавата упражнява натиск граничещ с рекет в/у целия малък и среден бизнес, който е на светло. Е за сметка на това не закача тези които са в черната икономика.
    В БГ за да си успешен и печеливш, трябва да си въвлечен в схеми с властимащите.
    Ако не си.. Ами тогава в най-добрия случай си храниш семейството и си изучаваш децата.
    Самолети и яхти трудно ще си купиш ;)
    Ама нищо де... следващия път пак ще си ги изберем пак тея и пак ще се надяваме на по-добър резултат.
    Пак ще си мрънкаме колко много правим, колко сме недооценени и пак няма да рискуваме да предприемем нещо.
    И така докато си умре още едно поколение и след това ако все още има България, може пък и да стане нещо :)

    Коментиран от #83

  • 81 Българин

    9 2 Отговор
    Ще цитирам един много смислен коментар който съм прочел тук от един потребител по някаква подобна тема а той гласи -Вие сте малоумниците които приемат неприемливото за нормално.По точно никой неможе да го каже.
  • 82 ФАКТ

    7 3 Отговор
    Г-н Бойко Борисов,вече не издържам !!!Какви са тези идиоти,да оплюват така българите !!!! Това не са хора!!! Вкарайте ги в ЗАТВОРА !!! До сега не стига,че без пари им работихме,а и се гаврят с нас българите !!! Затова никой няма да се върне във България !!!!

    Коментиран от #93

  • 83 Българин

    9 1 Отговор

    До коментар #80 от "Един работник":

    Щото пич дедо ми не е бил комунист и някой забогатял по такава линия затва
  • 84 Българин

    12 1 Отговор
    Аз съм работил в чужбина и се изкарват хубави пари и е по хубаво и всичко но само че тук е нашата държава,близки и тн и неможе да я изоставим въпреки всичко. И е супер убидно че принуждават хората да емигрират за да могат да се оправят с парите да си плащат кредитите и да помагат на близките си.Ето това е супер долното в цялата работа с заплащането и заплатите.
  • 85 истината

    3 4 Отговор
    Те ни заблуждават че ни плащат ние гизаблуждаваме че работим,кой кой лъже.
  • 86 Kovak

    18 1 Отговор
    Българския бизнес искат с трици маймуни да ловят. Влезте в завода за бойлери на Теси, и вижте в какви условия на труд работят, после влезте в фабриката на Либхер и вижте разликата. И двете фабрики са в България, но едната се супер модернизирана (тази на Либхер), а другата е с машини от 90те години. Въпреки това Теси са едни от най-големите производители на бойлери в Европа. Но си е факт, че българите не влагат в производствени мощности.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 lalo

    4 1 Отговор
    каква ти е заплатата бре АИКБ.КРЕТЕНОИД.

    Коментиран от #110

  • 89 Димов

    8 0 Отговор
    Аман от малоумници! Дори при сегашните условия на труд не може да намериш работници и персонал, какво ще стане, ако увеличите нормата?

    Коментиран от #91, #92

  • 90 фффффффф

    6 1 Отговор
    няма как човек да бъде мотивиран да работи за 500 лв или 700 лв ти не даваш от себе си , увеличете заплатите и ще се получи от самосебе си гаранция , просто е
  • 91 Гоуст

    9 2 Отговор

    До коментар #89 от "Димов":

    Сега се води репресия срещу българите, за да ги изгонят от България. Когато това стане, турските работници ще нахлуят и за тях вече ще има хубави заплати и качествен стандарт на живот. Дори вече има доста фирми в България, които не наемат българи, а само турци. Това е схемата за завземането на България от Турция.
  • 92 Роб в булгаристан

    2 1 Отговор

    До коментар #89 от "Димов":

    Язьк за България
  • 93 lubo

    3 2 Отговор

    До коментар #82 от "ФАКТ":

    Намерил си кой да питаш !!! Той е първият за затвора !! От него тръгва всичко лошо в тая държава !!!
  • 94 Работник

    12 1 Отговор
    Тая хипотеза с голямата поръчка е смешна . Ако имаш пет човека и ти дадат да правиш магистрала трябва да работят без да спят. Затова са казали според чергата и краката ама пуста алчност
  • 95 Psihopat

    12 1 Отговор
    Защо немските работодатели не казват, че българина е нискоефективен?
  • 96 ЪРП

    9 1 Отговор
    ДОБРИНЧО ИВАНОВ ОТ АИКБ Е ПЪЪЪЪЛНА И ЖАААЛКА МИЖИТУРКА!!!!!
    МИЖАВ И ЖАЛКЪ ГЕРБЕРАСОПИТЕК!!!!!!
  • 97 наглите 0

    13 2 Отговор
    Това са пълни измишльотини и глупости!!! Същият този "нискоефективен" българин, когато отиде в други държави става "нормалноефективен"! Основното е - първо - тотална некадърност на т.н. бизнесмени; второ - нула високи технологии. И - трето - огромна алчност! Произвежданата продукция се продава на "европейски" цени, а се произвежда с "български заплати и технологии" - тоест - евтино. Така печалбата се раздува необосновано - в пъти - и нараства алчността - без да вложиш, да грабиш! Затова никой не остава тук, затова и освен цигани - никой не се ражда тук, затова обществото загива и отива към изчезване! НО не е виновен този, който яде зелника...
  • 98 GTR

    9 1 Отговор
    А бе как като идем в Европа и веднага ни вземат на работа /изключвам мургавелите с основно образование / и сме продуктивни, а тука мързеливи ? Иванов , вече ги виждам , че почнаха да си продават А8-ците и започват сами да си карат бусовете, че няма кой. С твоето мислене и ти си на там.
  • 99 ФАКТ

    12 1 Отговор
    Пак продължават с рекета и ГЕНОЦИДА над българите !!!! АИКБ ,как не ви е срам !!! Мястото ви е в ЗАТВОРА !!!
  • 100 няма

    9 0 Отговор
    Лъжлива и крадлива бизнес номенклатура. Скоро всичко живо ще се махне от мутренската ви държава.
  • 101 гост

    9 0 Отговор
    няма как да работиш наравно с човек който взема 10 пъти повече защото с тези пари,нито можеш да се храниш качествено,нито да почиваш качествено,нито осигуряват нужното спокойствие не можем да се сравняваме с европееца
  • 102 557

    8 0 Отговор
    Робовладелците не си заслужават коментар. Да се прегръщат с ония от Лайноморието и да фалират дружно.
  • 103 гост

    2 5 Отговор
    Що вместо да плюете, не вземете да прочетете по внимателно статията и тогава може би ще разберете,че става въпрос за възможност а при желание а не задължително!

    Коментиран от #111

  • 104 Гошко

    6 1 Отговор
    Бях в Англия миналата година-работата ми е да карам мотокар..попитах английския професионалист колко взима на час и колко е рекорда..взема по 40 паунда на час и рекорда е 460(от това което се брои..дълго е за обяснение какво и как..), започнах аз да работя и след 5-ата или 6-ата смяна ми предлагат английски договор, но не и английска заплата, верно повече от другите българи, но 11,25 на час не е заплатата, която заслужавам-стана ми обидно и си тръгнах..оказа се че счупих рекорда над 5 пъти с над 2400..така че въобще не искам да знам колко кадърни са англичаните специално! След около месец тръгвам за Германия и след три месеца ще мога да кажа как е там..
  • 105 един трол

    11 0 Отговор
    На майката ти п****а, травестит шиб*н. Каква ефективност искате, като карате хората да работят за жълти стотинки бе, шушляк смотан?! Хората се осъзнаха и почнаха да работят за толкова, за колкото им се плаща. Плащаш повече - служителите работят повече. Плащаш по-малко - служителите работят по-малко. Просто е. А за извънреден труд, че се плащат жълти стотинки, изобщо не искам да коментирам, че пяна ми излиза от устата като ви чета глупостите. Големи експерти, няма що. Ама всички са алчни да трупат печалби, печалби и само печалби. Накрая и в гроба не можете да си вземете парите, нещастници!
  • 106 Киро

    4 0 Отговор
    Още Левски е казал навремето,че е по-добре за нас да си останем при Султана,отколкото да се освободим и да позволим да ни яхнат нашите чорбаджии и изедници,така че смятайте какво е положението в момента,по-зле сме и от Турско явно щом сме им позволили да се гаврят така с нас,чудно ли е тогава защо се топим така бързо като нация.

    Коментиран от #112

  • 107 мали мали

    0 4 Отговор
    На никои не му се бачка а заплата чака .що е то(бг)
  • 108 1234578

    10 0 Отговор
    Кога българските мениджъри ще си признаете, че проблема е в това, че вашата „производителността ви на труда“ е няколко пъти по-ниска отколкото на мениджърите в Европа. И че сте тези, които са по-некадърни а не работниците ви. Работнииците са еднакви навсякъде. В Европа половината работна сила е източноевропейци. Как там производителноста им на труд е висока, а в родината им 3 пъти по-ниска?

    Г-н Добрин Иванов я кажете нещо за производителността на труда на българските мениджъри и за бизнесмените собственицие на „остаряло“ оборудване. Кажете как се измерва производителността на труда в България и Европа. Като евро печалба на работник на час/ден/... или като количество/брой/ проеизведена продулция или брой обслужени клиенти и излекувани пациенти. Как един български берач на ягоди, лекар, медицинска сестра, продавач в магазин или бензинджия. Като се премести да работи 1000 км на Запад и изведнъж производителността на същщият този българин се повишава 3-4 пъти. Не говоря празни приказки познавам човек, които живееше бедно в България, отиде да работи във Великобритания и материалното му положение се подобри 3 пъти. Това е един и същ човек, разликата не е в обраувание, интелект или умения. Разликата е в мениджъра който му е шеф, също и в политиците, законите...
  • 109 1234578

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "хсбд":

    "Вие не плащате извънредния труд, бе! За какво удължаване говорите?"

    Те нормалният труд не плащат българските "робовладелци", ти искаш да плащат извънреден труд. "Откъде накъде."
  • 110 1234578

    2 0 Отговор

    До коментар #88 от "lalo":

    "каква ти е заплатата бре АИКБ.КРЕТЕНОИД."

    Предполагам 10 пъти по-висока от "производителноста му на труд". Т.е. 10 пъти по-висока от това, поето заслужава.
  • 111 1234578

    1 1 Отговор

    До коментар #103 от "гост":

    "става въпрос за възможност а при желание а не задължително!"

    Ти къде живееш? За българският "роб' желанието на 'робовладелеца" е задължение на роба.
  • 112 1234578

    2 1 Отговор

    До коментар #106 от "Киро":

    "да ни яхнат нашите чорбаджии и изедници"

    Не ни яхат наши чорбджии, а такива "образовани" в Москва. Т.е. "московски" чорбаджии и московските им господари.
    Москва не е Русия, както и обратното. Обиковените руснаци дори живеят по-зле от обикновеният българин. Но московските политици, чиновници, банкери и олигарси, са по-добре от колегите си нюйоркчани, лондончани, парижани...

    Коментиран от #113, #120

  • 113 Киро

    1 0 Отговор

    До коментар #112 от "1234578":

    Те нашите чорбаджии са московци,американци или турци според случая,сега се гласят и китайци да стават и път на коприната да правят,абе откъдето идва келепира демек,а от българския народ,дето даже и не иска вече да ги избира,файда нямат.
  • 114 Кръстьо

    2 0 Отговор
    За съжаление г-н Иванов е прав относно ниската производителност на българския работник но това се дължи на неефектифната организация на производствения процес, технологично изоставане ,липса на мотивация и т.н. Добре би било ако работодателите обменят опит с работодателските организации от напредналите страни. На прага сме на Индустрия 4 и това не пътя за развитие на индустрията.
  • 115 кандидат пенсионер

    13 0 Отговор
    Със 35 години стаж, две висши. Като отидеш на интервю и те гледат дали си девойка със ци.ци на 20 години със 10-годишен стаж. Е няма такива олиго.френи. И това били работодатели. Да го Д.
  • 116 некойси

    4 0 Отговор
    Да се отчете факта и че там заплащането варира до 8 пъти повече и работещите живеят практически в по-добри условия!
    Винаги нещата у нас тругват отзад напред.
  • 117 ФАКТ

    7 0 Отговор
    Българските работодатели,трябва да се поучат от Западните си колеги ,ама НЕ ИСКАТ !!!! Като не искат,ще си работят сами !!!!! Видяхме ги що за стока са нашите бизнесмени и работодатели !!!! Те първо ,не те уважават като човек !!! Разбира се има и читави работодатели,но са малко !!! Не се научиха да уважават работника,който им изкарва парите !!!Мутрите във България,станаха бизнесмени ,без образование,без нужните знания,а със самочувствие до небето !!! Нищо не се прави както трябва !!! Работодателите,трябва да са трудолюбиви,образовани,и преди всичко човеци !!!!
  • 118 Учудена

    3 0 Отговор
    Излиза, че работниците и служителите знаят как се повишава производителността, но бизнеса не знае? Няма да стане с повече часове и без почивка. Само ще разболеете хората. След третия ден за повече часове ще свършат по-малко работа. Ама то така е: сития на гладния не вярва. Това в Бг не е нормален бизнес. Да започнеш с мошеничество е едно, ама все така да я караш?! Продайте си палатите и автопарковете и купете машини. Те ще произвеждат много. Само че имате ли къде да го продадете? Май нямате? Та робите трябва да се потят здраво, за да произведат малко.
  • 119 Васил

    4 1 Отговор
    Българинът е нискоефективен защото оборудването е от каменната епоха или втора ръка а ръчният труд е на почит
  • 120 Хаджи хаджи Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #112 от "1234578":

    Не бъркай супата с конфитюр! Тук няма политическа окраска! А една шепа алчни хора иска да обира останалата! Че всяка политическа сила си има "ОБРЪЧИ" е ясно! Но да вземаш, не като да даваш!
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Баба Вуна

    1 0 Отговор
    А пък аз най-много обичам да раздавам съвети! Ако имаше еденица за наглост и тъпотия- щяха да я именуват на негово име! За сега класацията води 1 ББ, 2 ББ 3 ББ !
  • 123 БОКО

    3 0 Отговор
    1. Неможеш да вземеш поръчка ,която несъответства на капацитета на предприятието и да караш хората да работят инзвънредно без да и се плаща,само заради това ,че си малоумен!
    2.Няма Българин, няма Унгарец! Всички хора са ефективни ,когато има ясни и регламентирани правила на труд и заплащане!Каквито "Бизнесмените" в БГ,такъв и бизнеса!
  • 124 дедо Шишарко

    1 0 Отговор
    На мечката,каквото и свири бай мангау това играе!А вие колкото плащате,толкова ви и се работи!
  • 125 Пешо Питоня

    2 0 Отговор
    Абе като та гледам и ти не си от най-ефективните!
  • 126 Все тая

    1 0 Отговор
    „Нека влезем в една хипотеза. Аз съм работник, а Вие - работодател. Вашата фирма поема голяма поръчка за определено време, но предприятието Ви е прекалено малко, за да се справи. В ситуация, в която на пазара...". Да влезем! Още на прага на хипотезата е ясно, че работодателят е некадърен и не може да си ръководи организацията. Защо поема поръчка, която му надвишава и то многократно капацитета? Даже няма смисъл да минавам по коридора на хипотезата, защото на изтривалката е ясно за какво става дума. Какво правим, ако работникът не иска да работи извънредно, защото... ми, защото си е негова работа. Той е работник и има права, не е роб! Та, г-не останахме на входната врата на хипотезата, а ся` к`во?
  • 127 Броуст

    1 0 Отговор
    Когато си в играта и те завърти високият стандарт,много лесно човек се самозабравя, най вече от голямата си алчност за още и още на гърба на който и да е дори и близък човек или роднина.
  • 128 доктор Иван Ников психиатър

    1 1 Отговор
    Българите с ТЕЛК-кучетата ги яли!Хитлер изби първо лудите и идиотите на Германия.
    Циганите са бъдещето на България,здрави като хлебарките и с огромна полова мощ и раждаемост.
    В ТЕЛК комисиите винаги е имало корупция и винаги ще я има.Цели цигански махали са една и съща диагноза-"Астма".
    Циганите са Бъдещето на България следващите 100 години,българите с ТЕЛК решения-кучетата ги яли!

    Коментиран от #132

  • 129 Поручик Балканец

    3 0 Отговор
    Изпълнителният директор на АИКБ е идиот. Производителност не се постига с лозунги "Вие не бачкате!", а с автоматизирани и роботизирани линии и оптимизиране на организацията на труда.
    Пример за Идиота:
    Ако от едната страна на хълма копае цяло село, барабар с циганите, всички мотивирани с по 1000 лева дневна надница, а от другата копае ескаватор Krupp Bagger 288, все едно ескаваторът ще изкопае в пъти повече и производителността на оператора на ескаватора ще е в хиляди пъти по-голяма, ИДИОТО!
    Който и да те е поставил там е още по-голям идиот!
  • 130 Поручик Балканец

    4 0 Отговор
    Този Изпълнителният директор е неграмотен ИДИОТ. А който го е поставил там е още по-голям ИДИОТ. Производителност се постига не чрез овикване "Вие не бачкате!". Производителност се постига с автоматизация, роботизация и съвременни начини на производство.
    Пример за ИДИОТА:
    Ако от едната страна на хълма копае едно цяло село, барабар с циганите, всичките мотивирани с по 1000 лева дневна надница, а от другата копае един ескаватор Krupp Bagger 288. все едно ескаваторът ще изкопае стотици пъти повече, а производителността на машиниста на ескаватора ще бъде хиляди пъти по-голяма.
    Заради такова като тоя сме на това дередже!
  • 131 Българофил

    2 0 Отговор
    На този мозъкът му е НИСКОКАЛОРИЧЕН за да говори глупости и да обижда българския работник и служител!!! Етническият българин е два пъти по-ефективен от чеха и поляка и 50% по ефективен от сърбина и гръка ! Но не може да работи за смешни пари като роб! Казвам го като РАБОТОДАТЕЛ ,а не като шеф на измислена асоциация!
  • 132 Irmao

    0 0 Отговор

    До коментар #128 от "доктор Иван Ников психиатър":

    Айде самоубий се най-накрая смотан малоумнико!