Last news in Fakti

29 Май, 2012 12:02 1 003 0

Очакваме успешен сезон и 5-8% ръст на чуждестранните туристи

  • успешен-
  • туристически сезон-
  • чуждестранни туристи-
  • иво маринов

Най-много туристи се очакват от Русия и Украйна

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма даде в Балчик старт на „Лято 2012“
Имаме всички предпоставки да бъдем оптимисти за развитието на туризма през  тази година и очакваме от 5 до 8% ръст на чуждестранните туристи у нас според данните от предварителните и ранните записвания. Надяваме се и приходите от сектора, реализирани по платежен баланс, да превишат миналогодишните и да надхвърлят 3 млрд. евро. Това заяви в Балчик заместник- министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, който даде официален старт на сезон „Лято 2012“.
Според него Белият град – Балчик, е чудесно място за домакинство на националната церемония, защото демонстрира прекрасен пример как могат да се съчетават природни, културни и исторически дадености с целогодишна заетост на туристическите обекти. Градът е номиниран от Балканския алианс на хотелиерските асоциации за фестивален град на Балканите, стана ясно по време на събитието. Тук сезонът на практика не приключва, защото и през зимата се отчита заетост от 40 до 60%, което е доказателство за амбицията на общината да превърне района в целогодишна курортна дестинация, каза Маринов  и пожела на всички представители на бранша подобен успех - много и доволни туристи, които да се връщат в страната ни  отново и отново.
Очакваният ръст на чуждестранните туристи у нас ще бъде различен на отделните пазари, като най-висок се очертава да е от Русия и Украйна – около 15-20 на сто, посочи още той. В полза на тази тенденция съществена роля изигра решението на българското правителство да признава за национални шенгенските визи на руските граждани. В най-скоро време ще заработят и нови 9 изнесени визови центъра на територията на Руската федерация, с което общият им брой ще стане 16 и ще се улесни чувствително пребиваването на руските туристи в България. През първата седмица на юни се очаква да бъде издадена 100-хилядната виза на руски гражданин от началото на 2012-а, което бележи скок от 15% спрямо данните за миналата година.
МИЕТ обръща сериозно внимание и на развитието на вътрешния туризъм, включително по проектите с европейско финансиране по ОП „Регионално развитие“, подчерта заместник-министърът. Според актуални анализи на „Евробарометър“ 73% от българите предпочитат да почиват в страната си.
На церемонията бе отслужен водосвет за успешен сезон от отец Стратия и отец Георги. Присъстваха депутати, областният управител на Добрич Желязко Желязков, председателят на Общинския съвет в Балчик Виктор Лучианов, представители на местната власт, гости от балканските страни, чуждестранни и български инвеститори, браншовици, бизнесмени от сектора и др.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА