4 Юни, 2012 11:40 1 442 0

Добрев: До края на годината свободен енергиен пазар

  • делян добрев
Добрев: До края на годината свободен енергиен пазар - 1
Снимка: БГНЕС

До края на годината ще има истински работещ свободен пазар на електроенергия. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той участва в бизнес закуска с представители на Българския форум на бизнес лидерите.

Добрев разкри, че се работи по практическото разделяне на Енергийния системен оператор от Националната електрическа компания. Това предстои да стане до 6 месеца.

Втората промяна е разширяването на обема на свободния пазар на електроенергия в България, каза Добрев.

Според него в новия Закон за енергетиката е направена още една стъпка – всички компании средно напрежение вече нямат да бъдат защитени потребители, респективно – в обхвата на регулираните цени, а трябва да купуват електроенергия от свободния пазар.

Ако проектите по ОП "Конкурентоспособност" не бъдат оценени в законовия срок от три месеца, служителите ще получат дисциплинарни наказания, обеща Делян Добрев.

Той уточни, че във всеки случай на забавяне, ще изисква доклад за причините и предложения за наказания на виновните служители. Според Веселин Благоев, който е бивш ръководител на агенцията за приватизация, ако оценителите не се справят в законовите срокове, те трябва да губят статута си на държавни служители.

"Може да се каже към всеки проект - споменахте срок три месеца, ако към третия месец няма мотивирано становище да или не съответните служители губят статута си на държавни служители. Това е груба мярка, малко селяндурска бих казал, но тя много силно мотивира администрацията да спазва сроковете. Във всички останали случаи се получава прехвърляне от бюро на бюро, докато срокът наближи към края или даже премине", каза Благоев.

По думите на министър Добрев срокът от три месеца е нормативно регламентиран и неспазването му означава нарушаване на правилата от служителите в комисията.

Бизнесът ще бъде улеснен в кандидатстването по проекти по ОП "Конкурентоспособност", след като управляващият органи и междинното звено по програмата вече са обединени, категоричен е още Делян Добрев. Той за пореден път потвърди, че вече са необходими много по-малко документи за кандидатстване.

Бизнесът се оплака и от множество проверки за „дреболии”, например в областта на трудовата медицина. Добрев заяви, че най-важно е хората да имат трудови договори и че не бива да се прекалява с проверките.

Той даде пример със сектор „Туризъм”, където няколко контролни органа вече проверяват съвместно, за да спестят време на хотелиери и ресторантьори. Министърът отговори и на въпрос за плащането на налози според данъчната оценка, в частност такса смет. Практиката в някои страни да се плаща на торбички е отхвърлена, защото у нас е възможно „покрай законните торбички, да се появят и незаконни”. Съществува обаче възможност фирмите да плащат на контейнер и част от бизнеса се възползва от нея.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА