17 Юни, 2012 19:43 2 449 5

Световни компания се борят за нашия газ

  • газ-
  • делян добрев
Световни компания се борят за нашия газ - 1
Снимка: БГНЕС

Пет от най-големите компании в света са купили документи за проучвания и добив на газ в Черно море и във вторник ще стане ясно колко от тях ще подадат документи, обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в екипа на Нова телевизия.

На 1 юли е крайният срок за подаване на финансови оферти, до края на юли се очаква да е избрана фирмата, която да проучва за газовие находища. Реалният добив на газ от Черноморския шелф ще стане след около 3 години, стана ясно от думите на министъра.

Спечелилата фирма, освен проучване и сондажи, ще трябва да направи и сеизмологични проучвания, за да няма рискове.

Край Ловеч също е открито голямо находище, припомни министърът, според когото добивът на българска газ значително ще промени ситуацияата в момента.

 Във връзка с проучването на шистов газ у нас, министърът подчерта, че „ако нямаше газ в Черно море, нямаше да дойдат най-големите компании да кандидатстват за проучване". Имаме мораториум върху добива на шистов газ и докато хората не са убедени в неговата безопасност, е добре да има такъв, смята Делян Добрев.

 Във връзка с условията на Русия за инвестиция в „Южен поток", след която да се стигне до намаляване цената на газа, Добрев заяви: „Не става въпрос за пари, а за ясен ангажимент на България за инвестиционно решение, с което „Южен поток" да стартира до 15 ноември. България е зад този проект". 

Дали страницата „Белене" е затворена, зависи от инвеститора и конкретното му предложение. Три години не се е появил стратегически инвеститор, което прави шансът в момента минимален, заяви в „На четири очи" министърът на икономиката Делян Добрев. 

По думите му в момента, в който се появи инвеститор с ясен план, правителството ще разгледа идеята. 

 „Този инвеститор обаче трябва да знае, че ние нито ще подпишем дългосрочен договор за изкупуване на електроенергията, нито ще се ангажираме да покрием ядрения риск за някой друг и ще търсим най-малко цената, която сме инвестирали вече в този обект, да бъде възстановена", коментира Добрев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бончо

    5 0 Отговор
    Така ще ни прецакат американците, че свят ще ни се завие. Ще дойдат да изпомпат газа, а ние ще хапнем дръвцето.
  • 2 zapoznat

    5 0 Отговор
    България има държавна компания за проучване на нефт и газ. Защо сами да не си го точим
  • 3 гост

    3 0 Отговор
    Що за министър е този момък?
  • 4 газа

    3 0 Отговор
    така е!прав си! Бг не са ще го гризне дръвцето,ами и гащите ще Ви събуят.независимо кой ще бъде БП,Шел,Шеврон,ЕНИ,ОМВ,Статойл , Лукойл,Газпром или някой друг само ще се помпа безогледно природен ресурс.Няма да създадат нито едно работно място за българи,парите няма да се инвестират в БГ а ще се изнасят повервайте ми.Поогледайте се Ангола,Нигерия и други.Това че ще се попи газ в Бг зоната не означава че монополистите ще го продават по евтино и народа ще има достъп до евтино гориво.Има и потенциален риск за еко катастрофа.Спомнете си Мексиканския залив където БП се опитват да запушат устите на правителството с лобиране в сената и тлъсти суми,макар че съсипаха целия район.Проблемът е че в момента ще се подпишат контракти на политическа и лобистка основа при което обществения интерес ще бъде ощетем 100%,защото Бг тиквочите не са като норвежките им колеги.
  • 5 Грую

    1 0 Отговор
    И мен затова най-много ме е яд. Защо да не можем ние да дупчим, ами даваме на чуждите фирми срещу някакви концесионни такси, които отиват за заплати на съмнително кадърни държавни чиновници, а после ни продават собствените ни полезни изкопаеми на борсови цени. И после ами безпаричие, безработица, ниски заплати, хората не били предприемчиви. Държавата да ти вкара "ШЕВРОН" , а пък ти ходи с две голи ръце да се конкурираш с тях, но ти се натяква "не си предприемчив". Ами да не съм , но това е въпрос на държавна политика. Държавата ме иска такъв и такъв ме прави. Така излиза в крайна сметка и тя с чиста съвест може вече да си избърше ръцете с мен - "лош човешки материал". Пасва идеално.