24 Август, 2019 18:05 12 743 50

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

 • ада тепе-
 • крумовград-
 • злато-
 • инвестиция-
 • добив-
 • рудник

За 8 години трябва да извадят 25 тона злато

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ) - 1
Снимки: М. Богданова ©

Първият ни рудник от 40 години у нас е факт. За неговото откриване бяха нужди 19 години усилен труд. „Дънди Прешъс Металс” получи разрешение за търсене и проучване през 2000 г. През 2005 г. е изготвен и първият доклад за въздействие върху околната среда (ОВОС). Пет години след промяна на проекта е изготвен втори ОВОС, а през 2012 г. канадската компания получава 30-годишна концесия за добив и преработка на руди в находище „Хан Крум”, в което е включен и днешният „Ада Тепе”. Инвестицията в новия рудник е 164 млн. USD, служителите – 278 души, които ще получават средно 2100 лв. заплата, а през следващата година тя ще нарасне до 2700 лв. чисто месечно възнаграждение. Животът на мината е 8 години, като още отсега се работи по въпроса фабриката към него да работи и след 2027 г. Дотогава от българската земна маса по предварителни прогнози се очаква да бъдат добити близо 25 тона злато. В момента компанията „Дънди Прешъс Металс Крумовград” води преговори с потенциални купувачи. Най-големият от тях е германската „Аурубис България”. Компанията разполага с медодобивен завод в Пирдоп. Другият сериозен клиент е КЦМ от Пловдив. „Има и други дружества от чужбина, но така или иначе са дадени тестови количества концентрати за преработка и съответно както преработвателните предприятия, така и ние избираме кой е най-добрият вариант да продаваме концентратите”, уточниха за ФАКТИ от компанията.

Периодът от 8 години не е голям и логично възниква въпросът каква ще е съдбата на рудника след това. „Два са сценариите. Първият е свързан с продължение на работата на предприятието в рамките на около 45-50 км около нас. Извършваме проучвателни дейности в 6-7 площи с надеждата да открием нещо и да продължи работата на предприятието. Ако не открием след 8 години добив настъпва периода за разкриване и рекултивация. Макар, че въпросните процеси вече вървят на тези участъци, където е приключена строителната или добивната дейност. Те се рекултивират. Става дума да 46 хектара площ. Засадили сме и над 20 000 дръвчета”, каза инж. Илия Гърков изпълнителен директор на „Дънди Прешъс Металс Крумовград".

Работата на „Ада Тепе” започна още през юни 2018 г. Последва пускането в експлоатация на интегрираното съоръжение, а фабриката за обогатяване започна работа през март 2019 г., а през юни вече цикълът е напълно готов с производството на т.нар. „търговско производство”. В средата на август компанията е получила всички оперативни разрешителни за производство и към настоящия момент то се увеличава, за да достигне 100% през първата половина на септември.

Изкачвайки се от фабриката за обогатяване на рудата към мината са разположени два резервоара. „Големият резервоар е за технологични води, а по-малкият – за дъждовни. Водата във втория е по-мътна, тъй като събира водите от целия обект. Имаме възможност за трасфериране на води от резервоара за дъждовни води към този за технологични. Водата, която е преминала през технологичния цикъл, събирана под съоръжението за минни отпадъци от площадката, се връща в резервоар. От него с помпи отива обратно в експлоатационния цикъл и навсякъде, където е необходима при технологичния процес”, обяснява екологът Иван Иванов, отговорник „Разрешителен режим” на рудник „Ада Тепе”.

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

Непосредствено до резервоара за технологични води са разположени 3 зелени оръдия. Това са водоразпръскватели, които се използват за засилено изпарение на вода. Влизат в употреба в момент, в който през годината имаме прекалено много води и нямаме нужда от тях. Първата защита е за ползване на водите в технологичния цикъл и за оросяване на пътищата, втората е принеобходимост да бъде изпусната вода. Третата защита е поливане на площите за рекултивация.

Специфичното при съоръжението за минни отпадъци е, че то се рекултивира още по време на изграждането си. През 8-те години на експлоатация всяка клетка, след като бъде покрита (тя се изгражда със застъпване една в друга), върху която няма да се слага повече нищо, съответно може да бъде рекултивирана.

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

„Имаме 9-годишен проект за рекултивация, който засяга 41 хектара, което е самото съоръжение за минни отпадъци. Към края на живота на рудника ще останат за премахване резервоарите за вода, фабриката и пътищата. Съоръжението за минни отпадъци ще бъде рекултивирано до края на живота на рудника”, пояснява Иванов.

Съоръжението за минни отпадъци е създадено така, че да не задържа вода, а да я пропуска към дренажи в основата. От там в съоръжения в най-ниските точки на двете дерета се събира вода и се излива в тези резервоари и отново се връща в технологичния цикъл. Резервоарите са направени за сигурност. Този, който е за дъждовни води осигурява възможността да се поемат най-тежките дъждове за 30-годишен период. От площадката излизат чисти води с качеството на питейни по химични показатели.

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

Това е хоризонт 450. Рудникът е проектиран да се изземе на 4 фази.

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

След достигането на хоризонт 430 се влиза във втора фаза, тъй като съдържанието на материалите са такива, че трябва да намери оптималният вариант за производство и печалба.

Минната флота се състои от 4 камиона, които се чупят в средата, а другите 4 камиони са кариерни. Имаме два багера и един булдозер. С булдозера и с грейдъра се поддържат пътищата на самата площадка.

„Нивата между хоризонтите ни са по 5 метра. Нарочно е направено така. Всичко е свързано със селективния добив – определяме всяко едно рудно тяло по най-новата ни технология – BMT. С нея се очертават рудните тела. Селективният добив се състои в това, че всяка една кофа, която натовари багерът, се знае какъв материал е и къде трябва да отиде”, казва Борислав Гечев, главен инженер „Производство” на рудник „Ада тепе”.

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

Всяко едно очертание означава някакво съдържание на руда – синьото – ниско съдържание на руда, зеленото – средно, жълтото – високо, а червеното супер високо съдържание. „По този начин всичко е маркирано на операторите на багера. Имаме трипъл система, която ги направлява и показва границите на рудата и дълбочината, на която да гребат. Ако излезе извън границите системата веднага го сигнализира, че трябва да коригира положението на кофата”, допълва Гечев. Процентното съдържание на злато в рудата е различно. Ниското съдържание варира от 0.60 до 0.80 грама на 1 тон. От 0.70 до 2.5 грама е средно съдържание, а от 2.5 до 10 грама на тона е високо съдържание. Над 10 е супер високо.

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

„По принцип от рудника трябва да бъдат извадени около 25 тона злато за 8-те години работа. Инвестицията е огромна, много хора се питат дали е голяма, защото рудникът не е много голям – широк е 800 метра, а е дълъг 1000 метра. При първата фаза дълбочината на рудника е 100 метра. След това започват 120 и 140 метра. Общо е 140 метра дълбочина”, казва главният инженер.

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

Интересното на рудника е, че има горна зона, която е с окислена вода. В основата има един пласт, който е дебел 10 метра (казват му „стената”) и там е най-доброто съдържание. „Все още не сме стигнали до него. Ще стигнем може би след около 10 хоризонта надолу, което ще е 2020 г.”, казва Гечев.

„Това са клетките, които сме подготвили на интегрираното съоръжение за сканиране на минни отпадъци в южната долина. В клетка „Б” наливаме вече материал. За нея имаме още 10 дни обем да наливаме. Интегрираното съоръжение залага на бързото дрениране на водата от материала. След това чакаме от 3 до 6 седмици да се консолидира материалът. Започваме да го покриваме с гел композиции и след това със скална маса”, обясняват специалистите от „Дънди Прешъс Металс Крумовград”. На този вид хвостохранилища два пъти се съкращава площта спрямо стандартните. Те са постоянно в процес на израждане.

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

Тук рудата идва тук и се преработва до концентрат.

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)

Най-новият рудник у нас (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 12 гласа.

Свързани новини

 • Рекорден добив на злато у нас
  Рекорден добив на злато у нас
  Dundee Precious Metals отчита значителен ръст на добива ва злато в двете мини, които е взела на концесия у нас - "Челопеч" и "Ада Тепе", отчитат т ком ...
  12.04.2023
  11 888
  132
 • Рекордни добиви на българско злато
  Рекордни добиви на българско злато
  Двете мини на канадската компания Dundee Precious Metals у нас – „Ада тепе“ и „Челопеч“ отчетоха значителни добиви на зл ...
  05.08.2020
  17 496
  109
 • Рекорд в „Ада тепе” край Крумоград
  Рекорд в „Ада тепе” край Крумоград
  Значителен ръст в добива на злато е реализиран в мината за злато „Ада Тепе” през първото тримесечие на текущата година, която беше открита ...
  13.04.2020
  34 765
  150

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Ееее

  11 3 Отговор
  Сигурно е
 • 2 Бг 🇧🇬

  125 17 Отговор
  Отново невъзобновяемите богатства на България ще бъдат ограбени от чужди интереси

  Коментиран от #45

 • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 4 Бг 🇧🇬

  101 13 Отговор
  Ех тая България всеки де минал си взима от нея с пълни шепи и милиарди в задния джоб

  Златото на България трябва да си е за българите а не за други защото ние ще продължим да сме бедни и да си даваме ресурсите на други !

  Коментиран от #6, #40


 • 5 СссереМ

  19 48 Отговор
  Ето така работят хората,екология и безопасност на първо място.
 • 6 Само питам

  38 25 Отговор

  До коментар #4 от "Бг 🇧🇬":

  Щеше ли да ти е по-леко ако Пеевски, Ковачки, Доган, Цветелина или ТИМ забива а златото? Нали знаеш, че държавата не се занимава с рудодобив?

  Коментиран от #15, #20, #35

 • 7 Koko

  0 0 Отговор
  нямат ги
 • 8 Биде

  77 16 Отговор
  Чета и беснея !!!!!!!!!Да си дадеш златото, а те да ти тровят земята и въздуха-това е голата и грозна истина! Всичко друго инвестиции, безопасност, екологии,технологии е прах в очите на глупавия ни и безкрайно търпелив народ! А защо рудника е с турско име-кой ще каже?
 • 9 Нещо ще остане ли

  31 3 Отговор
  в България?????????????????????????????????????
  Или ще ни останат само герберите.
 • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 11 Приятел

  40 5 Отговор
  Добре е.160млн долара-пари за семки,инвестиция за 25тона злато,ще рече 25 000 000гр ,умножено по 80лв,дава 1 500 000 00.Отделно сребърце, платина,мед,артефакти...А ако надхвърлим и петилетката,което е гарантирано,ще станат по 5 умнижени.Чиста работа.
 • 12 Приятел

  38 5 Отговор
  Със 160млн,милиард и половина гущера.Официална информация...а неофициална???Ужас и косми,а у Бг лунен пейзаж.
 • 13 Горд Българин съм 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

  55 7 Отговор
  Прогресът е много важен за България ! Но златото е най-ценния метал в света обезпечава се валута с него ! Но ние българите няма да видим и грам от златото добито от нашата родина а ще бъде изнесено за да обезпечи други валути ..... ще плащат по 2500 лева заплата на малцина а другите българи какво с 600 лв заплата !
 • 14 Приятел

  30 5 Отговор
  Където има злато,има и рубин.Вода гази,па гладен оди.

  Коментиран от #46

 • 15 Летни пинизи

  45 6 Отговор

  До коментар #6 от "Само питам":

  Питай бе, питай, ще ти кажа. Австралия е един от най-големите добивници на злато. Дават страхотни облекчения при придобиването на концесията, къщи, училища за децата, работа за съпругите, безплатно медицинско обслужване, солидни социални и пенсионни осигуровки. ЕДИНСТВЕНОТО УСЛОВИЕ Е ДОБИТОТО ЗЛАТО ДА СЕ ПРОДАВА НА ДЪРЖАВАТА. ПРИ ТОВА НА ПАЗАРНИ ЦЕНИ! Къде е Австралия, къде е администрацията на кратуната

  Коментиран от #17

 • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 17 Само питам

  20 7 Отговор

  До коментар #15 от "Летни пинизи":

  Пазарни цени! Щом цените са пазарни все едно е откъде ще купува България приятелю. Не се усещаш какво пишеш.
 • 18 дедо Станю

  39 6 Отговор
  "За 8 години трябва да извадят 25 тона злато" - Те ще го извадят! България какво ще спечели от това? Една голяма пустиня с отровена земя и вода.

  Коментиран от #19

 • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 20 Гост

  25 4 Отговор

  До коментар #6 от "Само питам":

  А защо да не е държавно предприятие?
 • 21 Гостилничаря

  24 1 Отговор
  Дънди прешъс много ще му се зарадват на тоя рудник, питайте Костов......!
 • 22 гостенин

  39 2 Отговор
  Защо златото да не се добива от НАШАТА държава България?! Защо да не остане в България?! Защо срещу дребни комисионни продават нашите ресурси на чужди държави?! Защо ни превръщат в бананова република?! 160млн. долара инвестиция,срещу 25тона злато!!! Отделно сребро,мед и т.н. Коментарът е излишен! Продават ни за жълти стотинки по пълна програма! Ограбват НАШАТА държава до шушка, само за да си стоят на удобните комисионерски столчета! Гнусни предатели!
 • 23 gose

  7 12 Отговор
  еко катастрофа за да бъдат старите червени феодали пак на власт сега плащат на новите силни на деня, червената върхушка е готова на всичко ТЕ НЕ СА БЪЛГАРИ
 • 24 314

  21 2 Отговор
  ЗАЩО НИКОЙ НЕ ПИШЕ НАЙ-ВАЖНОТО - КОЛКО ТОНА ЗЛАТО ЩЕ ОСТАНАТ ЗА НАШАТА ДЪРЖАВА, РЕСПЕКТИВНО ЗА БОЛНИЦИТЕ НИ КОИТО В ГОЛЯМАТА СИ ЧАСТ ТЪНАТ В МИЗЕРИЯ, ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО КОЕТО Е ПОД ВСЯКАКВА КРИТИКА, ЗА ПЪТИЩАТА КОИТО СА В "ПРЕВЪЗХОДНО" СЪСТОЯНИЕ, ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ЖЕЛЕЗНИЦИТЕ НИ, ЗА ХРАНИТЕ ПЪЛНИ С ПОДОБРИТЕЛИ, ОЦВЕТИТЕЛИ, КОНСЕРВАНТИ И ДРУГИ ПЪЛНЕЖИ НОСЕЩИ РАК И СЪСИПВАЩИ ЗДРАВЕТО , БЕЗКОНТРОЛНО ПРОДАВАЩИ СЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ПОТРЕБИТЕЛ, ЗА МОРАЛНИТЕ ЦЕННОСТИ В ОБЩЕСТВОТО, ЗА ....... И ЗА....
 • 25 потребител

  25 3 Отговор
  Не е КАК се ИЗВЛИЧА, а КАК се ЗАВЛИЧА българското злато!!!
 • 26 Работил в Челопеч

  29 1 Отговор
  В момента Асарел, Челопеч и Елаците добиват на година над 10 тона злато, 110 000 тона мед, както и други благородни метали, редки и разсеяни елементи. Предприятията са с печалба над 2 милиарда долара на година, а постъпленията от техните концесии в държавната хазна са под 20 милиона долара. В създадените условия на пълна безконтролност на дейността на комбинатите, при изнасянето на концентратите новите фиктивни собственици декларират само златото и медта, а добивът на останалите 7 стратегически метала, на стойност от няколкостотин милиона долара на година, остават за тяхна сметка недекларирани, в тяхна полза.

  Превърнаха ни в най-жалката колония, и ние блеем...

  Коментиран от #30

 • 27 PlimP

  15 0 Отговор
  по-точно как се краде българско злато, за пари майкаси и баща си ще продадат
 • 28 Работил в Челопеч

  15 1 Отговор
  След идването на демокрацията екип от 22-ма специалисти от Фондацията на националната камара на САЩ, начело с Ричард Ран и Роналд Ът(план Ран-Ът), чрез правителството на Андрей Луканов се самопоканиха,за да разработят "Проект за прехода към пазарна икономика и демократичен капитализъм".
  Това е практическата програма, по която се измени общественият строй в България. Още през 1990 г. с този документ са предопределени ВСИЧКИ БЪДЕЩИ ПРОЦЕСИ В ИКОНОМИЧЕСКИЯ И ОБЩЕСТВЕНИЯ ЖИВОТ У НАС.
  Само едно нещо е достатъчно…
  Първа точка от плана е чуждестранната собственост на полезните изкопаеми(което е против Конституцията ни). У нас тя беше изпълнена с особено старание и отдавна огромните български залежи на злато, мед и др. се отразяват само на статистиката за износа, но не и на реалния национален доход.
 • 29 Работил в Челопеч

  15 1 Отговор
  Замислете се...Концесионерите печелят, защо държавата трябва да се отказва от тази печалба??
 • 30 Руснака

  9 2 Отговор

  До коментар #26 от "Работил в Челопеч":

  Друго си е Лукойл дето работят на загуба, за тях може
 • 31 vasik atanasova

  12 10 Отговор
  а знаете ли колко злато изнесоха от тука
  любимите ви руснаци с тонове
  а пишеха на фактурата че изнасят пръст и руда за ссср
  работеха яко в мините и хората мряха като мухи
 • 32 Робството съществува

  7 1 Отговор
  Нищо не се е променило от векове
 • 33 Тумба лумба

  2 0 Отговор
  Кози крак злато появи се пак😂😂😂😂😂😂
 • 34 Шалом

  13 12 Отговор
  - Защо повече от век имперска Русия поддържа митове и лъжи за тази Руско-турска война? и с колко тона злато България откупи свободата си?

  - Лъжите са нужни на имперска Русия, за да направи българския народ вечно задължен и вечно признателен на Москва. За да не задава неудобни въпроси българския народ към окупатора, който безпрепятствено да продължава да ограбва и съсипва България и българите.
  Русофилите веднага след Руско-турската война много точно са наречени от народа ни рубладжии. Хора, които са разчитали, че като подкрепят Русия ще получат от там много пари и високи държавни постове. И те са били готови на всичко за това – дори за всякакви терористични актове срещу България и бележити български водачи. Този позорен русофилски, рубладжийски слугинаж продължава и по време на Съветска Русия и комунизма, продължава и днес. И винаги против българските национални интереси, винаги в услуга на Русия и нейните слуги на Балканите.
 • 35 Знаещ

  12 2 Отговор

  До коментар #6 от "Само питам":

  Държавата не само не се занимава с минно добиване,а изобщо -с нищо!Само вземат комисионни,защото е най-лесно..А тези 25 тона злато по сегашна цена от 50 $.за гром прави милиард и 250 милиона!!! Дори да са дали досега 160 милиона,в които силно се СЪМНЯВАМ,защото това не е дълбочинно сондиране,а по техните думи-само до пластове от 150 метра,за работна заплата ще дадат още сомо 7-8 милиона.това не е високотехнологична дийност,а миньорска-демек енергията и машинната работа са пропорционални на ръчната-дори да сложим 10 пъти повече разходи=80-100 милиона $..Значи при вложени общо 300 милиона ,ще получат 1250 милиона!!Честито!!Още 1 милиард ПОДАРЪК
  на чужденците!!А смешните журналисти дори ни ОБЯСНИХА как ни ограбват!!!
 • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 37 Експерт

  14 1 Отговор
  За това богатство се знае от 100 години. За да се добие трябват машини и технологии. Ако имаше в на тази територия някой да го добие с голи ръце, мугрите щяха да го направят. По-лесно е да се правят хотели, игрални домове, чалготеки, нелегален алкохол .... Да сте видели мутра зад струг или на чертожната дъска или плота. Той знае само фитнес центъра, автомата, пиячката, мутресата

  Коментиран от #39

 • 38 човек

  6 2 Отговор
  Патриот е - душа дава

  за наука, за свобода;

  но не свойта душа, братя,

  а душата на народа!

  И секиму добро струва,

  само, знайте, за парата,

  като човек - що да прави?

  продава си и душата.  И е добър християнин:

  не пропуща литургия;

  но и в черква за туй ходи,

  че черквата й търговия!

  И секиму добро струва,

  само, знайте, за парата,

  като човек - що да прави?

  залага си и жената.  И е човек с добро сърце:

  не оставя сиромаси;

  но не той вас, братя, храни,

  а вий него със трудът си!

  И секиму добро струва,

  само, знайте, за парата,

  като човек - що да прави?

  изяда си и месата.
  Христо Ботев
 • 39 Работил в Челопеч

  11 0 Отговор

  До коментар #37 от "Експерт":

  Имали сме технология и машини и сме го добивали:
  ""През 1920 и 1921 г. е добивано злато в Чирпанско, а от 1939 г. – в Трънско. През 1954 г. в находище “Челопеч” също започва добив на злато, който продължава и сега. Злато е добивано от 11 находища: “Челопеч”, “Злата”, “Крушев дол”, “Говежда”, “Негърщица”, “Долна Каменица”, “Зидарово”, “Бакаджик”, “Маджарово”, “Чипровци” и “Огоста” – разсипи. През периода 1954 – 1995 г. от тези находища е добито около 38 t злато, като около 25 t са извлечени от находище “Челопеч”.
  В условията на съвременната пазарна икономика рентабилен добив на злато се осъществява само в нашите комплексни находища, каквото е “Челопеч” – златно-медно, със средно съдържание на злато 2,9 g/t и на мед – 0,97 %. Но основен източник на злато, наред със златорудните, са българските медни находища, от които през периода 1939 – 1955 г. е добито около 27 t злато. Анализът на златодобива до 1955 г. показва, че:
  * през периода 1939 – 1955 г. от българските златорудни и разсипни находища, както и от медните е добито общо над 65 t злато;
  * вероятният годишен добив на злато в България от златорудните и медните находища през 1955 г. е бил 3470 kg, като 1591 kg от тях са добити от находище “Челопеч”;
  * през 1955 г. от нашите медни находища е извлечено около 51,4 % от общото количество злато за страната, докато за златорудните този процент е 48,6 %.
 • 40 1944

  2 7 Отговор

  До коментар #4 от "Бг 🇧🇬":

  След1944 09 09. датата на твойте духовни радетели всичко е в ръцете на Руснаците не си помисляй че имаш нещо общо с нас БЪЛГАРИТЕ

  Коментиран от #42

 • 41 самуил

  6 1 Отговор
  Българите ни дават злато, ние им даваме работни места.
  Ха - ха - ха
 • 42 самуил

  4 1 Отговор

  До коментар #40 от "1944":

  Всичко е в ръцете на болшевиките след 1917 година.Русия също е поробена оттогава.
  Првете разлика между Русия и СССР.
  Русия сега се опитва да се измъкне от болшевизма, но не е лесно.
 • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 44 KONSTANTINOW

  6 2 Отговор
  ЩЕ БЪДАТ ДОБИТИ МНОГО ПОВЕЧЕ ТОНА ЗЛАТО.ДОСЕЩАТЕ ЛИ СЕ КОЛКО ЩЕ ОСТАНЕ В БЪЛГАРИЯ?ЗАЩО ЛИ ПРОДАЖНИТЕ СЛУГИНСКИ УПРАВЛЯВАЩИ НЕ ГО КАЖАТ?1% ЩЕ Е ЗА БЪЛГАРИЯ.
 • 45 Факти

  2 0 Отговор

  До коментар #2 от "Бг 🇧🇬":

  платих ни за тази статия но колко?
 • 46 Бих казЛЪ

  3 0 Отговор

  До коментар #14 от "Приятел":

  Вода газиш, жаден одиш! Водата май се не яде?
 • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 48 Ивайло

  8 1 Отговор
  Хубаво, АМА ДА БЕШЕ ДЪРЖАВНО!!! ЗАЩОТО ПРИРОДНИТЕ РЕСУРСИ ТРЯБВА /И СА/ ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ!!! Да печели държавата, а не канадците да ни изкопаят златото, да отровят земята и водите и в замяна да ни подхвърлят трохи от това, което по право си е наше!!! МРЪСНИ ПРОДАЖНИЦИ!!!
 • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 50 25 ПРОЦЕНТА ЗА БЪЛГАРИЯ

  4 0 Отговор
  След години на протакане тя идва само няколко месеца след като инвеститорът приема участието на държавата. Това става през март 2008 г., когато е подписан меморандум за разбирателство, в който основният момент е, че държавата ще има 25% капиталово участие в предприятието за преработка на златния концентрат без право на глас и без участие в управлението на дружеството.
  https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2009/08/07/767437_zlaten_medal_za_protakane/