Last news in Fakti

6 Юни, 2012 12:35 1 081 3

„Мудис“ свали рейтингите на ключови банки

  • мудис-
  • муудис-
  • банки-
  • австрия-
  • германия

 

Международната агенция „Мудис“ понижи рейтингите на трите най-големи австрийски банки - „Ерсте банк“, „Райфайзен банк интернационал“ и „Банк Аустрия“, филиал на италианската група „УниКредит“, заради уязвимостта им от финансовата криза в страните от Източна Европа.

В комюнике „Мудис" подчертава, че групата „Ерсте банк" е силно уязвима в Източна Европа и по-точно в Унгария и Румъния, докато понижаването на рейтинга на „Банк Аустрия" се обяснява с несигурното положение на италианската банка-майка „УниКредит".

Оценката на „Ерсте банк" е понижена с две степени до А3, а рейтингите на „Райфайзен банк интернационал", която се котира на борсата и е филиал на австрийската група „Райфайзен" и „Банк Аустрия“ – на А2, и на „Банк Аустрия" на А3.

Понижението на оценките от „Мудис" идва като „студен душ“ след като трите банки представиха през май превъзходни резултати. Така например, „Райфайзен банк интернационал" съобщи, че е удвоила нетната си печалба за първото тримесечие на 541 милиона евро, докато за същия период на миналата година тя е била 270 милиона евро.

„Ерсте банк" регистрира през първото тримесечие на годината печалба от 346,5 милиона евро, срещу 321,4 милиона през същото тримесечие на 2011 г.

От своя страна „Банк Аустрия“, филиал на италианската "УниКредит", е реализирала през първите три месеца на годината печалба от 399 милиона евро, което представлява повишение със 17% в сравнение със същия период на миналата година.

„Мудис“ съобщи, че е понижила кредитните рейтинги на шест германски банки - „Комерцбанк“, „Декабанк“, „Ди Зет Банк:, ЛББВ и „Хелаба“. Потърпевша от постъпката на компанията се оказа и регионалната НордЛБ, чийто рейтинг бе свален с две степени.

„Мудис“ аргументира решението си с „нарастващата опасност от нови сътресения, породени от дълговата криза в Еврозоната“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Окрадения

    0 0 Отговор
    Дърпайте кинтите,докато е възможно.
  • 2 The Bear

    0 0 Отговор
    И кво да ги праим кинтите като ги дръпнем!?!?!
  • 3 Нема Бира

    0 0 Отговор
    Да ги вложим в гръцки банки...