ФАКТИ.БГ

Борисов търси южнокорейски инвестиции

Публикувана: 22 Септември, 2019 18:35
34 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5985
Борисов търси южнокорейски инвестиции
Снимка: М. Богданова ©
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.

От 24 до 28 септември българска правителствена делегация, водена от министър-председателя Бойко Борисов, заминава на работно посещение в Южна Корея. В състава на делегацията са включени вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, икономическият министър Емил Караниколов, финансовият министър Владислав Горанов, съобщава епицентър.бг. Посещението се готви отдавна, но за първи път за него премиерът спомена по време на визитата си с Туркменистан в средата на август. „Чакаме $ 1,5 млрд. от Южна Корея, може да са в завод за батерии на електромобили”, обяви министър-председателят по време на Каспийския икономически форум в Аваза, където се срещна с руския премиер Медведев.

По-късно икономическият министър Емил Караниколов допълни, че интересът на южнокорейския бизнес чертае широки перспективи.

Ще подпишем ли за завод за батерии за електромибили

Още преди две години по време на първото посещение на Борисов в Сеул беше ансонсирано, че "Хюндай" проявява интерес за построяването на европейския завод за електромобили у нас.

През август тази години Борисов уточни, че става дума не за автомобили, за батерии за електромобили.

Южна Корея, заедно с Китай и Америка са най-големите производители, а заводите на LG и Samsung са безспорни лидерите в бранша..

Ако това се случи, България ще бъде втората страна в източна Европа, в която азиатската страна ще изнесе производство.

През юли подобна мащабна инвестиция беше обявена в Унгария. В началото на юли Унгария подписа договор с производителя на автомобилни части от Южна Корея Inzi Controls именно за построяването на производствена база за батерии в Европа. Анонсираното вложение в Унгария обаче беше доста по-скромно - в размер на 45,8 милиона евро.

Ако успеем да подпишем договор за анонсираната от Борисов сума това ще ни изкара в челните позиции на азиатските инвестиции в Европа.

„Няма да отида в Южна Корея, ако не подпиша договор”, закани се Борисов на форума в Туркменистан пред очите на икономическия министър Емил Караниколов, писа още тогава Епицентър.бг

Министър Караниколов подготви
посещението на Борисов в Сеул

В средата на септември (9-11) Караниколов замина за Сеул на работно посещение заедно със заместника са Лъчезар Борисов. Това съвпадна с откриването на Втората сесия на Смесената междуправителствена българо-корейска комисия за икономическо сътрудничество.

„Интересът на корейския бизнес към България доведе до реализирането на редица проекти. Броят на регистрираните у нас компании с корейско участие е 249, а за периода 1996-2018 г. нетните преки инвестиции от Корея възлизат на 213.2 млн. евро, което нарежда страната сред първите 30 държави по общ обем ПЧИ за периода“, каза пред южнокорейския бизнес икономическият зам.-министър Лъчезар Борисов

На сесията присъстваха и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, посланикът на Република България в Република Корея Петко Драганов, както и други представители на българското правителство.

Република Корея е наш стратегически икономически партньор в региона, подчерта зам.-министър Борисов.Насърчаването на стокообмена с Република Корея е приоритет, заедно с привличането на южнокорейски инвестиции.

По думите на Лъчезар Борисов през 2018 г. стокообменът между България и Корея е нараснал с близо 48%. Според него има потенциал за привличане на мащабни корейски инвестиции в перспективни сектори у нас.

От българска страна бе поет ангажимент за изграждането на стратегическо инвестиционно партньорство от нов тип, което би могло да надхвърли съществуващите инвестиционни стимули, заложени в Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ).

В Сеул се отчита значително нарастване на интереса към България като инвестиционна дестинация. „Особен интерес има в производството на части и компоненти за водещи световни производители на автомобили, както и в бизнес услугите с висока добавена стойност, основно в сектора на информационните и комуникационни технологии“, посочи зам. -министър Борисов. В тази връзка той спомена за значимите растежи в сферите на автомобилния сектор, електрониката и електротехниката и ICT сектора.

Какво ще се подпише сега, ще се разбере по време на тридневните оживени разговори на премиера с висшето държавно ръководство в Южна Корея.

Красимир Каракачанов договаря завод
за производството на изтребители Т-50

По своя програма в Сеул ще се води вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той ще договоря производството на нови самолети Т-50, след като американската страна се е съграсила тристранното сътрудничество – САЩ- България-Южна Корея за производството на този тип самолети, научи Епицентър.бг от военното ведомство.

По силата на договора за покупката на ф-16 за България остават едни 50 млн. долара, които да бъдат като част от икономическото сътрудничество. България е предложила те да бъдат преориентирани за производството на изтребители Т-50, за което пък Южна Корея има предложение за иизграждането на такъв завод. Тази семица е дошло съгласието от компанията-производител на Ф-16 „Локхид Мартин”, че са съгласни на партньрство с Южна Корея. Министър Каракачанов е обнадежден, че България ще може да произвежда тези самолети.

Бизнес-връзките със Сеул

По данни на Министерство на икономиката водещите стоки в износната ни листа за 2018 г. за Република Корея са: царевица; табла, пана, конзоли, пултове, шкафове и други подобни; ламарини, листове и ленти от мед; интегрални схеми и електронни микрокомплекти; ракообразни, мекотели и други водни безгръбначни, приготвени или консервирани; конвертори, леярски кофи, кокили и машини за отливане и др.

Водещите стоки по вноса са: полиацетали, други полиетери и епоксидни смоли в първични форми; части и принадлежности, предназначени изключително или главно за машините и апаратите от NN 8469 до 8472; необработено олово; синтетични щапелни влакна; електрически акумулатори; пневматични гуми от каучук и др.

Съществуват възможности за разширяване на износа ни на продукти като: зърнени храни, олио, лозаро-винарски продукти, козметични/фармацевтични продукти и други. Българските вина са непознати в (Корея, поради което е необходимо по-активно рекламиране за налагане на пазара).

Дипломатически отношения

Дипломатическите отношения между Корея и България датират от март 1990 г. след подписване на Съвместна декларация за установяване на дипломатически отношения.

Първото държавно посещение в Сеул след промените бе на президента д-р Жельо Желев през 1994 година.

През май 2015 г., по повод 25-тата годишнина на двустранните отношения президентът на Република България Росен Плевнелиев направи официално посещение в Корея, където с президента на Република Корея Парк Гън-хе подписаха Декларация за всеобхватно, ориентирано към бъдещето партньорство.

През юни 2016г., министърът на външните работи на Република Корея, Юн Бьонг-се, посети Република България за пръв път след установяване на дипломатическите отношения между двете страни преди 26 години. На официалните срещи с министъра на външните работи на България Даниел Митов, президента Росен Плевнелиев и министър-председателя Бойко Борисов подробно бяха обсъдени всички аспекти на двустранните отношения.

„Приветстваме интереса на южнокорейски компании да инвестират в енергийни и инфраструктурни проекти, както и в сферата на селското стопанство, автомобилостроенето и информационните и комуникационни технологии. Разглеждаме като особено перспективно привличането на инвестиции в областта на производството“, каза тогава премиерът Борисов пред южнокорейския дипломат.

България – интересен партньор за азиатския гигант

Благодарение на благоприятния климат и географско разположение, България е известна с качествените си розово масло и вино, с многобройни минерални извори и спа комплекси.

Страната има потенциал за медицински туризъм, а също така се очаква много добре известни корейски строителни фирми да участват в инфраструктурни проекти в страната.

България проявява нарастващ интерес не само към корейски сериали и музика, но също и към традиционната култура, кухня, литература и език. В същото време, благодарение на медиите, у корейците също се поражда интерес към България.

Изучаване на южнокорейския език у нас

Катедрата по „Кореистика“ към СУ „Св. Климент Охридски“, която става независима катедра през 2010г., е най-голямата в цяла Европа. Паралелка с изучаване на корейски език от 1 до 4 клас и от 9 до 12 клас има в 18-то училище „Уилям Гладстон“, а по-късно бе открита такава от 5 до 8 клас. Благодарение на подкрепата на корейското правителство през 2013г. се открива Институт „Седжонг“, в който се провеждат лекции по корейски език за възрастни.

България е против ядрената и
ракетната програма на Северна Корея

Относно въпроса за ситуацията на Корейския полуостров и ядреното разоръжаване на Северна Корея българското правителство поддържа ясна и последователна позиция срещу развитието на ядрената и ракетната програма на Северна Корея, която е в унисон с позицията на международната общност, включително и на Р Корея. Чрез съвместната Декларация двете страни потвърдиха подкрепата си за усилията за изграждане на доверие и за мирното обединение на КП, както и за укрепване на мира и сътрудничество между страните в Североизточна Азия.

Южна Корея

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.3 от 8 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
еКакНеСеСетих
1 Отговор
Е как не се сетих, че след пластмасата ... баце ще викне следващото най-мръсно производство в България. Аман от "инвеститори" - дето си изнасят мръсното произовство тук, а чистото си го пазят.

Оценка:
-5 +52

лаборант
2 Отговор
Сикаджията и Плювню уредиха завода на Фолксваген, сега мутрата ще уреди и заводите за батерии и за самолети. С ония 50 млн., които били останали от Ф16?!?!?!?

Оценка:
-4 +51

Behemoth
3 Отговор
Глупак!Парите са в КНДР ту бе....там са и технологиите,кво са занимаваш с тия телефонисти......

Коментиран от #29


Оценка:
-3 +26

куце лае......значи не добре сготвен
4 Отговор
Има куЦета, кореец обица куцета.

Оценка:
-1 +19

Кой68
5 Отговор
Поредната екскурзия....Българските ръководни люде неумеят защото незнаят как да убедят и предизвикат инвеститорски интерес?Докато се възприема управлението/власта като начин за БЪРЗО ЗАБОГАТЯВАНЕ ще има само-редрограден меркурий и "водим разговори"?!?

Оценка:
-2 +39

Усмивката
6 Отговор
Добре де .Това ми прилича на просидба.Да ходиш да се молиш на крака .Да падаш като пред килимчето на Чингиз Хан ,и то за един завод.Дотам ли я докарахме след 10 годишно икономическо чудо.Ашколсун,аферим,евалла , машаалаа бе брат

Оценка:
-2 +37

???
7 Отговор
Толкова дълга статия за едно нищо. 90-година бяха дошли корейци и си харесаха тъста за шеф на завод за елекроника. Казаха му да си събере екип. След месец му обясниха, че само дето не им искат подпис от портиера на министерството и си заминаха. 96-та Деу искаха да приватизират "Химко" Враца, но тогава казаха, че корейците били много корумпирани и го приватизираха българи за 1 лев.

Оценка:
-3 +33

Ventura
8 Отговор
Бойко, къде ги търсиш в Пекин ли? Ако не знаеш питай Караянчева, тя ще те опъти.

Оценка:
-2 +33

Обикновен човек
9 Отговор
Т-50,(СУ-57 ) е Руски изтребител 5 поколение!!!!!!!???

Оценка:
-6 +10

Песимист
10 Отговор
Трябва да вземе да ги дистанцира и ограничи тези инвестиции. Икономиката прегрява. Вместо Швейцария и Германия емигрантите ще се насочат към нас. Държавата и без това се задъхва от пренаселеност.

Коментиран от #23


Оценка:
-2 +31

onq s konq
11 Отговор
ПОДАРЯВАМЕ Завода за Щкодички на братята Турци,защото ТЕРЕНЪТ НИ ТРЯБВА за производство на Самолети!А Участие на България в производството на Американо-Ю.Корейски ПРОДУКТ просто ни ИЗСТРЕЛВА и като Престиж,и като Икономика.

Оценка:
-9 +5

Един човек
12 Отговор
Производството на акумулаторни батерии за електромобили е мръсно производство. Корейците ще ни го докарат.....

Оценка:
-1 +32

закъсватего без Бойко
13 Отговор
Добре, че Бойко се е навил да Ви управлява, че прост народ много трудно се уоравлява.

Оценка:
-23 +7

Маймунът бабуин Боко
14 Отговор
Колкото инвестиции дойдоха от другаде толкоз и от корейците! Гербавите крадът, крадът и немогат да се спрат!

Оценка:
-1 +29

Miusuka Madoto
15 Отговор
Тотален смешник е мухоБойко!

Оценка:
-2 +29

Нона
16 Отговор
Поредните Предизборни борисоФски Шменти_Капели .

Оценка:
-2 +32

Маркиз дьо Отзад
17 Отговор
Къде ги търси, по кръстовищата ли?

Оценка:
-1 +25

Шопо
18 Отговор
Абе, това Т-50 не е ли ПАК ФА (СУ 57)? Той, шкембе войводата си обича да се изхвърля и най-много да довори призводството на сини каски, с гражданско производстви на сини цукала.

Коментиран от #20


Оценка:
-1 +14

Amix
19 Отговор
Направете завод за батерии в закрития завод в гр. Търговище който произвеждаше батерии за подводници.
Enerys - Енергия.
🔋🔋🔋💲💲💲💵💵💵💹💹💹💸💸💸🔋🔋🔋📟📟📟

Оценка:
-0 +19

Поручик Балканец
20 Отговор

До коментар #18 от "Шопо":


Става въпрос за учебен и лек боен свръхзвуков самолет KAI T-50 Golden Eagle, съвместна разработка на KAI - Южна Корея и Lockheed Martin, базиран на F15K. На въоръжение в пет държави.

Оценка:
-0 +9

Бай Хой
21 Отговор
Завод за тикви - и кокошки за Катар 😁😁😫😫

Оценка:
-1 +14

Баце
22 Отговор
Ако не беше дал 3 млрд. за 8 фърчила на краварите и 1,1 млрд. за тръби на камиларите можехме сами да си построим 3-4 завода като този на Фолксваген. Другия вариант е да "взимат" само по 20% от заемите и фондовете. Ама маталитета е на мутра.

Оценка:
-0 +10

Глъм
23 Отговор

До коментар #10 от "Песимист":


Евала 10 Песимист!
Посмях се до сълзи :))

Оценка:
-0 +4

Ким чен чен чун
24 Отговор
Идваме ше правим ракети у бегето и ше я ползваме за стартова площадка против саш и европата😂😂😂

Оценка:
-0 +2

332дед
25 Отговор
ЛЪЖИ.. ЛЪЖИ.. И ПАК ЛЪЖИИ БЕЗ КРАЙ!!! ТОЗИ НЯМА СПИРКА В НАДУВАНЕТО НА БАЛОНИ! ЛОШОТО Е, ЧЕ КОГАТО СЕ СПУКАТ, ЩЕ ГО ОТНЕСЕМ НИЕ, НАРОДА!

Оценка:
-0 +13

Тодор Живков
26 Отговор
А аз си търсех дипломата

Оценка:
-0 +3

27
Този коментар е премахнат от модератор
тъпа тиква
28 Отговор
Когато Бацето не е откривач е търсач. Унищожи нашето българско предприемачество, не това на Гела и подобните му.

Коментиран от #32


Оценка:
-0 +3

ХУ Ю
29 Отговор

До коментар #3 от "Behemoth":


ааааааа,не така ,не така,той се цели в газта ,една тръба от корея и бахме маата на руснаците ,те ша са молят за газ ,газ муй маата ,корейската 100 октана да ге

Оценка:
-0 +3

па се е усмел
30 Отговор
Баце , инвеститори не се търсят , а се привличат , некадъртико , или пак някакъв твой си PR ни пробутваш.

Оценка:
-0 +3

Варна
31 Отговор
Докога с тези лъжи - вече 10 години бойковмафиотизъм? - За десет години бойков мутренизъм най-големият инвеститор в странати са бг.бачкаторите на дребно в Европа! Точно българите блъскащи за жалките в Европа 1400 евро на месец са инвестирали по 900 милиона евро годишно в България реално! Докато германски - холандски уж едри инвеститори - инвестират по 5 -6 милиона годишно или общо 100 милиона европейски инвестиции годишно! Наще хора обикновените бачкатори на полето в Германия и Англия пращат десет пъти повече пари от големите германски - гръцки инвеститори в България! Осъзнавате ли го бойкоподмазвачи на мафиота???

Оценка:
-0 +5

Илиан Мавров
32 Отговор

До коментар #28 от "тъпа тиква":


То па един предприемач....

Оценка:
-0 +1

бай онзи
33 Отговор
йесс батерии за автомобили - възможно най-мръсната част от производството... долен боклук

Оценка:
-0 +1

Димов
34 Отговор
Като почнаха да навлизат електрокарите, се чудехме, коя ли бедна държавица ще бъде нахендрена да им прави батериите. Е, ето коя. Честито! Сега ще станем кошчето за боклук и на корейците. Нашия, просто ще ни превърне в едно сметище, срещу тлъста комисионна. Че го заявява и с гордост и го лансира като някъде успех. Лицемерието им не знае граници.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Конан О'Брайън
Американският комедиант и телевизионен водещ коментира надпреварата между Доналд Тръмп и Хилъри Клинтън
Според ново проучване 25% от гласоподавателите все още не са взели решение. Очевидно те не са решили дали да се преместят в Мексико или Канада"

Още бисери
ТОП 5