Last news in Fakti

24 Септември, 2019 23:29 3 646 37

Най-старият туроператор завлече БГ хотелиери с €30 млн.

  • томас кук

Най-критично е положението на тези хотели, които са ползвали кредити за изминалия сезон

Най-старият туроператор завлече БГ хотелиери с €30 млн. - 1

Най-старият туроператор завлече БГ хотелиери с €30 млн. Близо 2500 британски туристи на фалиралият туроператор "Томас Кук" почиват в момента в най-големия ни морски курорт Слънчев бряг. По груби сметки най-старата туристическа компания в света дължи между 20 и 30 млн. евро само на хотелиерите в Слънчев бряг, които ги изхранват и приютяват гратис. Вчера със специални полети, осигурени от британското правителство, от летище Бургас бяха извозени 360 почиващи у нас. Още толкова трябва да отпътуват днес от морския аеропорт, съобщи в. „Монитор“.

"Осигурили сме им (на туристите) подслон и храна, както и нормални условия за живот, никой няма да ги изгони. Колко е точният им брой е трудно да се каже. Само в хотел "Тиара" в момента има настанени 500 души, в хотел "Меридиан" са още 300. При всички положения са над 1500 туристи. Бедстващи няма и няма да има, но ситуацията е просто драматична за всички в сферата на туризма", коментира пред „Монитор" председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Пламен Копчев. "Получихме официално писмо от британска компания за кризисни ситуации, която пое ангажимента да осигури на всички туристи транспорт до родината им. Увериха ни, че ще ги извозят на етапи при първа възможност. Очаквам това да се случи по-рано от почивките, които са били предварително резервирани, за да намалим поне с малко загубите си", допълни Копчев. Той беше категоричен, че фалитът на "Томас Кук" застрашава десетки родни хотелиери, които не са получили нито стотинка от туроператора, а през целият сезон са обслужвали стотици хиляди негови туристи.

Най-критично е положението на тези хотели, които са ползвали кредити за изминалия сезон. "Твърде възможен е сценарий на масови фалити на български хотели, защото задълженията на „Томас Кук" към тях са огромни. Мога да дам два конкретни примера - към хотел „Тиара" дълговете са над 1 млн. евро, а към хотел "Меридиан" са около 800 000 евро. Това е просто страшно, защото хотелиерите също дължат от своя страна на различни доставчици и са разчитали да се разплатят с тях, след като получат парите си от "Томас Кук". Практиката в този бизнес е такава - приемаш туристите, обслужваш ги цял сезон, а сметката се плаща накрая. Ситуацията, в която се намираме е наистина много тревожна", обясни шефът на хотелиерите.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АЛДЕ манафи ЦСЗ

    45 3 Отговор
    шефовете на „Томас Кук” са получили 50 милиона лири бонуси година преди фалита.

    Коментиран от #7, #8

  • 2 ЖАЛБА ДО ФАК

    6 8 Отговор
    ФАК..ФАК..ФАК...ЦЯЛ ДЕН МИ ФАКАТЕ МНЕНИЯТА..ОСОБЕНО ТЕЗИ ЗА ВУЧКОВ..ФАК-ЮЮ
  • 3 герб

    19 6 Отговор
    голем праз...най обичам измамници,който знаят как да направят пари...евала...
  • 4 Философа

    40 2 Отговор
    Крадливи те брити завлякоха по братски другарите си от България!
  • 5 Бай Илия

    31 12 Отговор
    Значи 2500 туриста завлекли наши хотели с 30 000 000 евро??? Простете, но това прави по 12 000 на турист. Сложете и поне 20% печалба за туроператора, излизат Кой турист харчи 12 бона за почивка? Дори богатите туристи не харчат толкова. Сложете и 25% печалба за туроператора и станаха по 15 000 на турист. Не съм икономист, обяснете ми ги тия работи, щото аз ям доматите с колците.

    Коментиран от #17, #19, #21

  • 6 Дългата ръка на пазара

    16 0 Отговор
    Живи и здрави да сте!
  • 7 asd

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "АЛДЕ манафи ЦСЗ":

    "година","година" колко да е "година"? Хахахахаха!
    Една жена ми каза?
    "50 милиона паунда за последните 10 години" е вярното.
  • 8 Истината

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "АЛДЕ манафи ЦСЗ":

    Не са балами
  • 9 Не се косете демокради

    6 2 Отговор
    Какво са 30 мульона в сравнение с разстоянието до Луната.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Анонимен

    4 1 Отговор
    Томас кук обслужва и туристи на други държави, френски, германски и пр.... Не само скандинавски и британски......... То се очакваше ,,,,,,,,,
  • 12 мислещ

    28 1 Отговор
    Супер, може най-сетне да се попрочисти черноморието ни от мутри. Долни лапачи бяха ограбени от други долни лапачи - музика за ушите.
  • 13 Гербераси долни

    25 0 Отговор
    Парадок са е че в края на всеки сезон хотелиерите не отчитат големи печалби и съответно укриват данъци ,сега се оказва изведнъж че за може би един от най слабите сезони през последните години имат да взимат баснословни суми и Ангелкова даже предлага да бъдат компенсирани от бюджета,значи едни яли други пили и пак обикновенния човек който всяка година го "дерат" с високи цени пак да плаща "масрафа".ПС. и после всеки се чуди кой да плаща първите три дни болничен и пак трябва да събираме капачки за кувиози за нашите деца .
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Поручик Балканец

    28 0 Отговор
    Искали пари от бюджета за да не били фалирали! Нахалство! Моята фирма е на 21 години, всичко си плащам като поп и мисля с главата си когато сключвам договори и когато поемам рискове! Ами да фалират бе! Ще ги изкупят такива, които не са крали парите си и мислят с главата си!

    Коментиран от #25

  • 16 Миризлив пор

    21 0 Отговор
    Чета как се жалват и се чудя нещо друго - защо предлагаха такива условия и цени за бедните британци, при положение, че се плаща с 60 дни отложено а за нашенци на които се вземат парите предварително цените са двойни?

    Коментиран от #20

  • 17 Божке

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Илия":

    Всичкото турист настанявано това лято спи гратис. Томас Кук се разплаща с 2 месеца закъснение по договор. 300 - 400 хил. туристи средно осигурява ТК за един сезон = 30 милиона евро
  • 18 Хотелиера

    9 1 Отговор
    Няма да купувам нов джиБ тая година, май ще карам и зимата с летните гуми до бара, да ме видят кучките и после пеша до Фкъщи. Само ще отварам вратата да си взимам цигари, да виждат, че е моя и ... пешачката. В бара че си доливам минерална вода под масата и ще ползвам безплатен интернет да пиша у Факти. Като спра анаболите, що народ имат да ме бият, малееее...
  • 19 Бай Гошо

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Илия":

    Четеш както дяволът евангелието 😉. Тези пари са за целия сезон, а 2500 британци има в момента, само в един курорт... Както и да е, изклатиха ни отново англо-саксите, да видим Царят-Слънце ще защити ли нашите хотелиери, или ще махне високомерно с ръка, щото е над нещата...

    Коментиран от #26

  • 20 Амиии

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Миризлив пор":

    Защото нашенци могат да си позволят качествена почивка. А тия британци дето идват в БГ са или за алкохолен/секс туризъм или са бедни пенсионери. Семейства с деца и Слънчака са несъвместими понятия

    Коментиран от #24

  • 21 среднощен

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Илия":

    "..Тук истина прозира пак, човече не бъди глупак. Щом имаш собствена глава не слушай женските слова.."?; Бокачо е актуален и днес... Ангелкова се опитва нещо "леко да ни подведе"..? Дълговете на хотелите по морето не са само от тази "криза"..? Те бяха построени за да се "изперат" едни пари..! Мой приятел генерал казва - "това че парите идват от Англия не означава, че са само английски..!" Просто фалира един туроператор..., къде е драмата..? Гърците да не би да не са пострадали - ама не "реват"..? Това отново показва, че са по-опитни в бранша от нас...! Хотелите ни по морето ще бъдат закупени от едни "китайски инвеститори" и всичко ще бъде "наред"..!! Не виждам къде е "проблема"...?
  • 22 Преброяване на бесните язовци

    11 1 Отговор
    Няколко отрезвяващи фалита май няма да са излишни. Бизнесмутрите много си повярваха последните години...
  • 23 нищо лично, просто бизнес

    10 0 Отговор
    англичаните събират пари за Брекзит, днес в туризма, утре в други градове.
  • 24 Миризлив пор

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Амиии":

    Въпрос на гледна точка, като отиде нашенеца и му се обявява 120 лева на легло със закуска, бира 5-ка и кафе за 3-ка и човека се стиска. През туроператора особено за ранни или късни записвания ултра-ол-инклузива е 50-60 евра. При това положение и нашенци ще се търкалят като прасета при положение че бара е без пари и отваря в 8 и затваря в 22:00. Има достатъчно хора за алкохолен и секс туризъм и тук.
  • 25 Лудия касапин

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Поручик Балканец":

    Ти не само мислиш с главата си, ами явно си и ясновидка, откъде да предполагат хората, като са подписали договорите преди 3-4 год., че лидера на туристическия пазар ще фалира. Или, че въпреки не са получили парите си от Томас Кук, държава държи да си прибере парите от ДДС-то.

    Коментиран от #28

  • 26 газ глава затрива

    10 0 Отговор

    До коментар #19 от "Бай Гошо":

    Кво да ти защитава, сигурно искаш Бойко да ви даде помощи от бюджета, димек от нашите пари!?
    Това е капитализъм, всеки сам си поема рисковете, както ти не ме пускаш в хотела си без да си платя, така и няма кво да чакаш от моите данъци, да ти оправят сезона!
  • 27 лапай и се потапяй

    9 0 Отговор
    Да го духат лакомите хотелиери мутри, така им се пада, като изгониха българите от курортите сега ще лапат на Томас големия кук!

    Коментиран от #32

  • 28 голям рееееев

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "Лудия касапин":

    Слаб сезона викаш?
    Значи, ако не ми платят заплата и нямам пари за лизинга на колата, държавата е длъжна да ми опрости данъците!?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 DDJ

    6 0 Отговор
    Боб ще хвърляте и ще се молите за българския турист............
  • 31 Лъжат боклуците

    7 0 Отговор
    Укриват приходи, не осигуряват на реалната заплата и крадат повече ток от циганските гета чрез манипулирани електромери с помощтта на групи от ЕРП-тата.
  • 32 Хаха

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "лапай и се потапяй":

    Само да те поправя:хотелиерите ще лапат на Томас дебелия кОк :-))
  • 33 😂😂😂😂😂😂

    1 0 Отговор
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 34 666666

    4 0 Отговор
    Ще видят баровците ,как се чувстват работниците им работейки без пари
  • 35 комундер капитализ

    5 0 Отговор
    Догодина шезлонгите по 100лева и ще избият загубите.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.