1 Ноември, 2019 08:44 3 336 6

Северен поток-2 развързва ръцете на Москва?

  • северен поток 2-
  • русия-
  • украйна

Скоро Русия ще заобикаля Украйна, доставяйки газ на Западна Европа през Северен поток-2

Северен поток-2 развързва ръцете на Москва? - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Дания даде зелена светлина на газопровода Северен поток-2. Датското разрешително беше последното, необходимо за старта на проекта, който ще свързва Русия и Германия през Балтийско море. Най-важното сега е да се предотвратят заплахите за сигурността на Европа, които могат да произтекат от този газопровод.

Мястото, на което трябва да се вземат най-важните решения, е Брюксел: именно там преговарят Русия, Украйна и Европейският съюз за бъдещия транзит на газ през Украйна. Ако идните седмици не се постигне никакво споразумение, в края на годината ще настъпи криза с евентуално спиране на доставките на газ, каквато Европа преживя преди десет години. Тогава разногласията между Русия и Украйна доведоха до прекъсване на газовите доставки за 13 дни. В интерес на всички е да не се стига до подобен сценарий.

Още по-важно е обаче Русия да бъде дългосрочно задължена да поддържа газовия транзит през Украйна. Руската зависимост от безпрепятствения транзит на газ през Украйна към Запада даваше известна гаранция, че Москва няма да доведе до нова ескалация хибридната си война срещу Киев. След реализирането на Северен поток-2 тази зависимост от Украйна обаче ще отпадне. Дори и дългосрочен договор за транзит на газ през украинска територия не би могъл да осуети евентуална руска намеса в Украйна, защото е съмнително дали Москва наистина ще се придържа към подписаните от нея договори. Но все пак е по-добре от нищо.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Driving pleasure

    42 3 Отговор
    Това са пълни простотии! Всъщност Брюксел и Европа като национални правителства вече са наясно, че не Руснаците изнудват чрез Украинския пренос, а обратно Украйна саботира преговорите за преноса и мирния процес в Донбас като не спазва Минските споразумения.

    На Европа и писна от глупостите на Украйна и просто е на път да я зареже. А и санкциите се оказаха по-неприятни за европейската икономика отколкото за руснаците. Датското разрешение е един сигнал за това, а и Холандия започна да изисква доказателства и разпити на украински лица във връзка със сваления самолет, докато до скоро по политическа линия обвиняваше само Русия.

    На преговорите в Брюксел Русия и Европейската комисия опитват да убедят украйна на здрав разум - а не обратното...
  • 2 ASD

    38 3 Отговор
    Договор за задължителен транзит на руски газ през Украйна??? Смях. И какво ще се случи след взривяването на даден участък? Кой ще го поправи?

    Следващата година ЕС ще охладнее към Украйна в буквалния смисъл на думата. Русия строи "Силата на Сибир" газопровод към Китай. След пускането му никой не може да даде гаранции че ще има газ за ЕС, а камо ли за Украйна или Полша, които са антиросийски настроени.

    Гладът за руски енергоресурси, ще промени много политиката на ЕС. Държавите, които не си променят политиката ще останат без газ и ще имат възможност да купуват "демократичен" американски газ на двойна цена.
  • 3 А къде е оня баламурен кухолейник

    24 1 Отговор
    Дето се кълнеше, че СП2 няма да се реализира? Още ли чака с кофите на пристанището в Бургас да пристигне американската флотилия с втечнен демократичен американски газ?

    Коментиран от #4

  • 4 Бизнес

    19 0 Отговор

    До коментар #3 от "А къде е оня баламурен кухолейник":

    Преди време писаха, че американците с кораби под европейски флаг купуват газ от северната част на Русия и я продават в Европа като американска. Това е бизнеса но някой си мислят за политика
  • 5 шщшшро7

    6 0 Отговор
    към "ASD"
    Добре. И грамотно ! Мерси .
  • 6 ПЕНКО

    9 0 Отговор
    РУСИЯ ЩЕ ДАВА ГАЗ В УКРАЙНА ИЗБИРАТЕЛНО !!! ЗА ХАРКОВ ЩЕ ИМА , НО ДАЛИ ЩЕ ИМА ЗА ОДЕСА ??? МОЖЕ БИ ОДЕСА ЩЕ ПОЛЗВА -ШИСТОВ ГАЗ ОТ САЩ / НЯКОЛКО ДНИ / ???????