11 Ноември, 2019 10:27 4 292 8

Заливат ни с продукти менте, Ани Салич "рекламира" продукт за полова мощ

  • фалшиви реклами-
  • ани салич-
  • продукти менте

Продължават измамите, в които популярни лица рекламират стоки на промоция

Заливат ни с продукти менте, Ани Салич "рекламира" продукт за полова мощ - 1

Измамите, в които популярни лица рекламират продукти на промоция, за които дори и не подозират, продължават. Водещата на новините на Нова ТВ Ани Салич е една от известните личности, с чиито снимки продължава да се злоупотребява в сайтове за такива съмнителни стоки.

За сайтовете-фантоми и фалшивите реклами преди Черния петък - денят на голямото пазаруване, разказва Георги Георгиев в „На твоя страна”.

Наближават дните за най-голямото пазаруване, а търговците вече започнаха да „заливат” клиентите с обещания за разпродажби и огромни намаления.

В месеца на Черния петък потребителите са атакувани и с фалшиви реклами на продукти-менте с лицата на известни актьори, водещи и певци. Схемата съществува от 1-2 години, но става изключително популярна в дни на активно пазаруване, сигнализират потребители.

Обещания за уникални резултати в кратки срокове привличат вниманието на Диляна преди месец. Магическите свойства на продукта, според рекламата във Фейсбук, са гарантирани от известна манекенка.

„Обещаваха бързо и сигурно избелване на зъбите, а всъщност купих продукта и няма никаква разлика”, разказва Диляна Василева.

Затова и когато преди дни попада на поредната реклама в интернет с гръмки обещания за уникални ефекти - не бърза с покупките. Този път препоръчват крем против бръчки. И то на промоция.

„В крайна сметка, като се замисля, тази личност нито би използвала този продукт, нито би го рекламирала. Веднага се усетих, че това са фалшиви реклами. Всички реклами са с обещания за бързи резултати, а всъщност – истината е друга”, коментира Диляна Василева.

Измамни реклами буквално заливат социалните мрежи. Според експерти схемата, при която измамниците използват лица на известни личности, е изключително популярна и ефективна точно сега- преди Черния петък.

„Взима се снимка, скрийншот – от репортаж, от участие на дадената известна личност, и уж рекламира даден продукт. По този начин този продукт получава легитимност и хората са склонни да се доверят на тази реклама, защото вече са се доверили и познават дадената известна личност”, обяснява Любомир Тулев, експерт по разкриване на онлайн измами.

В промотиращо лице на такива продукти, без да подозира, се превръща и водещата Ани Салич. Последната реклама, в която разбира, че участва, е …на продукт за полова мощ.

„Едно е сигурно – нямам никакво отношение към това как българският мъж задоволява българската жена. Друго е по-страшно – че подобни медикаменти, които се разпространяват с лицата на известните хора, може и да са опасни. Обикновено разбирам, че пак се е появила подобна страница с мен, когато ми звънне някой близък или дори ми пишат непознати хора, за да питат какво е това чудо на чудесата, което е измислено и което аз в момента ползвам, за да го купят и те”, обяснява Ани Салич.

Още след като попада на първите реклами, в които използват името и снимките ѝ, Ани търси начини да защити правата си. Но безуспешно.

„Аз самата, за съжаление, нямам ресурс и няма начин да ги спра тези реклами. Оказва се, че нашите закони, нашата полиция, не могат да направят нищо”, обяснява водещата.

Основният проблем е, че органите трудно могат да установят кой точно седи зад сайтовете с фалшивите реклами.

„Много често това са домейни, които се регистрират в държави, в които няма добра комуникация с местните правоохранителни органи като Белиз, Панама, Мароко, Кот д’Ивоар, където за съжаление българската полиция не може да вземе официална информация, за да може да разследва този случай”, обяснява Любомир Тулев.

Единственото, което може да се направи, е тези сайтове да бъдат свалени. Това обаче не ликвидира проблема. Защото след като страницата с фалшивата реклама се закрие, моментално се създава нова.

„Проблемът е, че много бързо тази страница би могла да бъде мултиплицирана, да се направи копие, през друга компания, през друго търговско наименование и да се пусне същата обява. Така че кръгът се затваря и за съжаление трябва да кажа, че в много случаи българските правоохраниелни органи са с вързани ръце”, обяснява Тулев.

Проверяваме и къде е регистриран сайтът с последната фалшива реклама, в която измамниците замесват името на Ани Салич.

„Не можем да стигнем до физическо или юридическо лице, защото пътищата отвеждат към Панама и други юрисдикции, които са достатъчно далеч, за да осигурят на авторите на тези сайтове спокойствието, че могат да продадат на потребителите неограничен брой продукти, докато органите реагират”, обяснява адвокат Свилена Димитрова.

„Ако това е само въпрос на игра, на забавление – ОК. Но може да се стигне до увреждане на здравето и тогава вече става опасно. Докато работя в новини, е невъзможно да участвам в реклама. И когато видят реклама на каквото и да е – на копче, червило, кисело мляко или крем - трябва да е ясно, че това не съм аз”, категорична е Ани Салич.

Зад фалшивите реклами най-често се крият и фалшиви продукти. Особено предпазливи трябва да сме към продукти, които се рекламират като някаква панацея, че те ще подобрят значително и много бързо здравословното състояние, независимо какъв е произходът на проблема.

Адвокат Свилена Димитрова все по-често пише жалби след такива измами. Според нея, престъпленията в схемата са няколко – от злоупотреба с лични данни, през нарушени права на интелектуална собственост до накърняване на доброто име.

„Винаги е необходимо да достигнем до автор на тези деяния и тук стигаме до панамската връзка. Не е невъзможно да се стигне до дружеството, което получава тази сума в крайна сметка. Обикновено те действат с куриерски фирми, които с наложен платеж доставят продуктите и събират парите. Добре са си замаскирали следите”, обяснява адвокат Димитрова.

Потребителите също трудно могат да получат парите си обратно и да върнат фалшивите стоки, закупени, след като са се доверили на фалшивите реклами с любими техни лица от телевизията, киното или музиката.

„Жертва на тази схема са и потребителите, чиито права също са накърнени, защото те са подведени от тази недобросъвестна информация и вземат решения за пазаруване въз основа на подобен тип престъпни деяния. Те трябва да внимават, когато виждат нелогични подкрепи на продукти, които не съответстват на имиджа на лицето, което уж ги представя, и да бъдат самите те гаранция, че ще се спрат тези злоупотреби”, смята адвокат Димитрова.

Прогнозно, около 28 % от потребителите се очаква да се възползват от офертите на Черния петък онлайн. Затова и фалшиви сайтове ще ни атакуват в дните около 29 ноември активно. Те се създават буквално дни преди активното пазаруване. И имат кратък живот.

„Много добре дублират оригиналните сайтове – по лого, по визия, по теми, банери. Трудно се отсява фалшивия от истинския сайт”, обяснява Тулов.

При тях заплахите са много повече. Не само не получаваме поръчаната стока, но и ставаме жертва на фишинг измама.

„Номерът на кредитни и дебитни карти, имейли, имена – няма да достигнат до официалния търговец, а в ръцете на хакер, който в последствие би могъл да нареди транзакция в твой ущърб и да ви ощети финансово”, смята експертът по разкриване на онлайн измами Любомир Тулев.

От опит вече знаем, че капани по време на Черния петък ще ни дебнат и в търговската мрежа. И най-вече, ако се доверяваме на проценти, а не на реалната цена.

„Нека тези големи проценти, които ще бъдат поставени на витрините, да не подлъгват сами по себе си, защото е нелоялна практика. Ако вие сложите бомбастичния процент на витрината, а вътре от целия асортимент в магазина продавате само 5 стоки с този процент – от 70 % например”, обясни Димитър Маргаритов – председател на КЗП.

Търговците имат своето оправдание.

„Ако е кампания, както е Черният петък, не е задължително да има стара и нова цена на етикета. Задължително е да се обозначи намалението на съответните стоки като знак и да присъства периода на намалението”, обясни Ира Христова – маркетинг експерт в търговски обект.

Така обаче ще се наложи да извадим калкулатора, за да пресметнем колко точно ще спестим с намалението, за да не бъдем заблудени.

„Потребителят трябва да види реалната цена, да види намалението и да сметне колко ще му излезе на касата. Не би трябвало да се заблуди, защото математиката е ясна. Нашите клиенти проверяват цените, идват всеки ден и след това, когато имаме кампания като Черния петък, те могат да видят реалната цена и съответното намаление, което ще им предложим”, обясни Ира Христова.

Тази година в разпродажбите ще се включат 43 % от българите. Очакванията са всеки от тях да похарчи средно 419 лв. по време на голямото пазаруване – основно за между 3 и 7 стоки. Най-много отново ще се купуват дрехи и техника. Намаленията средно ще достигнат 49 % от цената, с което ще си спестим около 430 лв., сочат предварителните прогнози.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой68

    6 1 Отговор
    Стара джанта😱😱😱😱😱😱

    Коментиран от #2

  • 2 соросоидче

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Кой68":

    ти за младеж ли се имаш, с твоя 68 набор, 51 годишен анонимен чичо си, тръгнал да дава глупави мнения като 21 годишен, а жената е още в силите си, запазена, сексапилна, известна, независима, по-добре се занимавай с твоята собствена жена, погрижи се за нея, иди и купи цветя, свърши нещо вкъщи, вместо да киснеш по форумите и да пускаш глупави мнения

    Коментиран от #3

  • 3 Кой68

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "соросоидче":

    Получавам в изобилие внимание от жените,а и брака ми е щастлив😉.Колкото до годините-това е жизнен опит.Важното е как се чувстваш и са не си сам...А особата на която се възхищаваш е сама...Това че не ти харесва коменгара ми си е твой проблем.Сигурно си купуваш стимуланти😂😂😂
  • 4 соросоидче

    3 1 Отговор
    ама ти си и мазен чичо, що усмивки, що емотикони, надцених те като те нарекох че си с акъла на 21 годишен, ти си с акъла на 11 годишен, такъв мазен и хлъзгав чичо, уверен съм че истинска жена от плът и кръв, като Салич, не си имал в живота си, а това дали е сама или не, чичо от кварталната пивница като тебе, няма как да го знае, или вярваш на медиите, като всеки 11 годишен
  • 5 Кой68

    1 1 Отговор
    Давай.......Интересно е.

    Коментиран от #8

  • 6 Чичо Тони

    2 0 Отговор
    Кайма "народен" з 2,50лв. кг., салам "народен"...
  • 7 Гост

    0 0 Отговор
    Не можели да хванат кой стои зад рекламите - да бе да. От рекламата отваряш сайта за поръчка, поръчваш и имаш всички данни от куриера. Ама ги мързи милюцинерите.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.