"Надяваме се да няма повече покачване на цената на свинското месо", коментира пред БНР д-р Полина Хаджистоева – председател на Асоциацията на свиневъдите.
Тя обаче призна, че прогнозите не са оптимистични.
Според нея преди проблема с чумата страната ни е задоволявала родния пазар с около 50% от свинското месо.
Сега обаче вече сме на около 1/3, т.е. около 35% се произвежда у нас, добави тя.
"2018-а година започна с цена от около 2,2-2,5 лв. за килограм живо месо. В момента се търгува по 4 лв. Съпоставката е около 1,5 лв. на едро, живо месо. При разфасовките след клането - от 8 до 10 лв. е стигала цената на дребно във веригите и в магазините", каза Хаджикостова.
Според нея много малко са държавите, които успяват да се справят с чумата по свинете.
По думите ѝ включително България не може да се справи със заболяването.
Страните, в които няма чума като Белгия и Германия, изнасят месото основно за Китай.
"В Европа остава по-малко свинско. Като цяло количеството на свинско месо на европейския пазар е намалено драстично. Потреблението е много голямо. Това налага и увеличаването на цената", обясни д-р Хаджистоева.
Хаджистоева определи битката с чумата като боксов мач от висшата лига.
"В момента, в който се смъкне гардът, и болестта ти нанася нокаут. От една страна се закриват свинекомплекси след пораженията и ликвидирането на стопанства", каза тя и добави още, че липсата на суровина пък води до затваряне и на следващите по веригата – месопреработвателите.
"Тепърва предстои да се сблъскваме с това в следващите месеци и години", прогнозира още д-р Полина Хаджистоева.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Последния софиянец
14:40 08.01.2020
2 На дедо ви дедо му
14:50 08.01.2020
3 Митко
14:52 08.01.2020
4 Домакин
14:53 08.01.2020
5 ЯВОР ТОДОРОВ
16:55 08.01.2020
6 Прасчо
17:56 08.01.2020
7 Този коментар е премахнат от модератор.
8 БацоГацов от Главанаци
00:27 10.01.2020
9 Един
08:23 10.01.2020
10 Гошо
19:07 10.01.2020
11 Хаджи Папурко
23:33 10.01.2020
12 нямат спиране
11:35 12.01.2020
13 Бате СЕР ГЕЙ
11:05 13.01.2020