Last news in Fakti

29 Януари, 2020 15:50 1 143 1

АИКБ подкрепи отлагането на наредба Н-18

  • аикб-
  • наредба н-18

Работодателската организация счита още, че в рамките на тези шест месеца има сериозна необходимост в Наредбата да се направи ясно дефиниране и разграничаване на поставяните изисквания софтуера за управление на продажбите и останалите софтуерни системи

АИКБ подкрепи отлагането на наредба Н-18 - 1
Снимка: БГНЕС

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) подкрепя решението на правителството за отлагане на влизането в сила на промените на наредба Н-18, която въвежда нови изисквания към софтуерите за управление на продажбите.

„Благодарим за проявената далновидност и разбиране от страната на правителството да отложи влизането в сила на Наредбата с шест месеца. Удължаването на срока е необходимо, за да се изчистят всички неясни текстове по прилагането и изискванията на наредбата и да се направи адекватно обучение на всички служители, които ще работят със специализираните софтуери.

За нас борбата със сивата икономика е основен приоритет и считаме, че само един ясно разписан нормативен документ може да ограничи недекларираните плащания“, заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

Работодателската организация счита още, че в рамките на тези шест месеца има сериозна необходимост в Наредбата да се направи ясно дефиниране и разграничаване на поставяните изисквания софтуера за управление на продажбите и останалите софтуерни системи в предприятията. Допълнително трябва се намалят възможностите за административен произвол при контрола за прилагането на наредбата, чрез публикуване на ясни насоки за провеждането на данъчни проверки и ревизии на системите, както и на административната тежест при регистрацията и актуализацията на тяхната регистрация.

АИКБ предлага още да се помисли за осигуряване на законова възможност всяка една софтуерна система да генерира стандартни одиторски файлове (SAF-T), чрез които да се елиминира заплахата тя да бъде обявена за "дублираща" функционалност на СУПТО продуктите.

Асоциацията на индустриалния капитал в България е категорична, че в рамките на съвместни работни групи между представители на бизнеса, приходната агенция и Министерство на финансите трябва да се обсъдят възможностите за облекчаване на регистрационния режим на СУПТО, осъществяван от НАП, както и да се продължат усилията за дефиниране на режим на софтуерна фискализация като канал за пряка отчетност на софтуерните системи и осигуряване на тяхната независимост от хардуерните фискални устройства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.