21 Юли, 2012 11:38 571 0

Нов кредит от МВФ за Босна и Херцеговина

  • мвф-
  • заем-
  • босна и херцеговина

Международният валутен фонд и властите на Босна и Херцеговина постигнаха принципна договореност за отпускането на страната на нов кредит от около 500 милиона долара за срок от две години.

Съобщението е агенция "Новости", която цитира представителя на МВФ Костас Христу.

Очаква се през септември Съветът на управляващите на МВФ да потвърди споразумението.

Делегация на МВФ посети страната от 11 до 20 юли и обсъди с властите икономическа програма, която би могла да получи подкрепа от страна на фонда. Босненските власти ще трябва да приложат реформи за подкрепа на фискалната дисциплина и стабилността на финансовия сектор.

"Икономиката на Босна и Херцеговина успешно издържа началното въздействие на глобалната финансова криза и сега е изправена пред нови рискове. Оздравяването, което започна през 2010 г., прекъсна заради отрицателното влияние на кризата в еврозоната върху износа от страната и върху притока на капитали", цитира агенция СРНА заключението на делегацията на МВФ.

Дългосрочната прогноза на МВФ за нулев икономически ръст на Босна и Херцеговина през 2012 г. може да се окаже твърде оптимистична, изтъкват експертите на фонда.

Препоръката им е Босна и Херцеговина да затегне координацията на икономическата политика на държавно равнище, да поддържа бюджетната дисциплина, да запази стабилността на финансовия сектори и да подобри деловата среда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА