Last news in Fakti

17 Февруари, 2020 17:55 5 915 64

"В сравнение с турската оферта, българската е като празен лист"

  • volkswagen-
  • българия-
  • турция-
  • завод

В сравнение с турската оферта за новия завод на Фолксваген българската е като празен бял лист, казва пред ФАЦ президентът на Търговската камара в Истанбул

"Германската политика натиска спирачката" - така авторът на репортажа Андреас Мим описва накратко ситуацията. Заедно с група германски журналисти той е бил поканен да посети индустриалната зона в турския град Маниса близо до Измир, където трябваше да се строи новият завод на Фолксваген. Мим припомня, че заради навлизането на турски войски в Сирия Надзорният съвет на Фолксваген все още отлага решението. "Важна роля в този съвет играе социалдемократът Щефан Вайл, който е министър-председател на провинция Долна Саксония. Сраженията в Сирия отново се разгорещиха, броят на убитите и ранените вече е трицифрен, тъй че решението за завода едва ли ще влезе в дневния ред на следващия Надзорен съвет в края на февруари", прогнозира авторът и цитира официалната позиция на концерна по въпроса: "Засега няма промяна".

От първостепенна важност за Анкара

Журналистите, посетили Маниса, явно са били обект на специални грижи. От репортажа на ФАЦ научаваме, че дори са ги ескортирали автомобили със синя лампа. Андреас Мим е разговарял и с Ибрахим Калин, съветник на турския президент Ердоган. "Той дава всичко от себе си, за да убеди Фолксваген, че не бива да се влияе от голямата политика", пише журналистът и припомня, че очакваната инвестиция на концерна в Турция е от първостепенна важност за Анкара. "Преговорите се водят от турското Бюро по инвестициите, което е подчинено пряко на президента. Ердоган, който иначе се вози в брониран Майбах, лично се е ангажирал с въпроса", четем още в репортажа.

Цитиран е и директорът на индустриалната зона в Маниса Джемал Тюрек, който предпазливо говори за "политически проблеми", имайки предвид турската военна операция в Сирия. Авторът на репортажа описва актуалната ситуация така: "В момента едно положително решение би прозвучало като германско одобрение - не само за военните акции, но и за авторитарната политика на президента Ердоган, на която се гледа с критично око. От турска гледна точка също става дума за нещо повече, а не само за работни места, оборот и експорт. Алваро Ортиз, главен икономист на най-голямата чуждестранна частна банка в Турция - BBVA в Истанбул, смята, че инвестицията ще бъде "добър сигнал за Турция". Така страната щяла да покаже, че върти бизнес с един топ-концерн, а това би било важно доказателство за стабилността ѝ", казва Ортиз пред ФАЦ.

Тук авторът на репортажа пояснява, че напоследък Турция не е особено стабилна икономически: лирата е в нокдаун, инфлацията бързо расте, увеличава се и безработицата, икономическият растеж е почти нулев, търсенето на вътрешния пазар спада. В този смисъл заводът на Фолксваген в Маниса би бил добре дошъл, отбелязва авторът и цитира оптимистично настроени събеседници в Турция: "Секиб Авдагъдж, президент на Търговската камара в Истанбул, се надява, че в крайна сметка ще надделеят икономическите аргументи. А такива има много: младо население, добре обучени работници, голям вътрешен пазар с 83 милиона потребители, популярността на марката "Фолксваген", близостта на други пазари и не на последно място икономическата изгода - в Турция производството на един автомобил е с 1000-1200 евро по-евтино, отколкото в Германия. Към това се добавя и убедеността на мнозина в Турция, че като индустриална дестинация страната им има предимства пред потенциални конкуренти като България. Самоувереният президент на Търговската камара картинно описва как изглежда презентацията на конкурентите: "От дясната страна - просто бяла страница, на която няма нищо".

Фолксваген просто протака?

В края на репортажа авторът изказва предположението, че навярно ще има протакане. Търсенето на електромобили засега не е толкова голямо, тъй че Фолксваген вероятно може да отложи освобождаването на капацитети в Германия и в Словакия, тоест - решението за изграждане на нов завод в Турция може да почака, докато положението се поуспокои, заключава ФАЦ.

В статия по същата тема чешкият "Хосподарске новини" пише, че ръководството на Шкода, която е част от концерна Фолксваген, в момента иска разширяване на производствените капацитети в Европа - тъкмо заради отлагането на новия завод в Турция.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердоган

    21 45 Отговор
    Хахаха, къде сте уж българиии?

    Коментиран от #15

  • 2 Ердоган

    40 48 Отговор
    България няма армия и икономика за 5 лева, къде сте тръгнали с огромна Турция да се сравнявате?

    Коментиран от #9, #16

  • 3 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🆘️

    27 37 Отговор
    България и технологии Хахаха

    Коментиран от #12

  • 4 Бат Бойко

    13 7 Отговор
    Аз пък ще им направя на немците една чаламбра.

    Коментиран от #34

  • 5 Гост

    23 19 Отговор
    Технологична бг фирма ?!?! Да бе !
  • 6 Факт

    32 16 Отговор
    Тук няма адекватни инженери.

    Коментиран от #39

  • 7 Петър

    30 15 Отговор
    Е тоя не е прав, България е супер опция за завод на VW.
  • 8 умут

    11 3 Отговор
    ХА ХА ХА Прочете ли последните думи в статията ха ха ха ха
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Стабилни сме

    24 4 Отговор
    Бацеее, т'ва комплимент ли е за нас? Я ни обЯсни ти и цялата ти армия калинки.
  • 11 Meod

    19 3 Отговор

    До коментар #9 от "ШИПКА":

    Това е същото като цигани и техника
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Е кой

    32 13 Отговор
    Би си купил кола произведена в Тутция???

    Коментиран от #21

  • 14 Ердоган

    9 30 Отговор

    До коментар #9 от "ШИПКА":

    Прадедите на тази и огромена армия са ви държали 500 години като роби в собствената ви държава!

    Коментиран от #20, #26, #27, #47

  • 15 Миг 29

    54 12 Отговор

    До коментар #1 от "Ердоган":

    Я ми припомни Турция в ЕС ли е? И ти лично къде живееш в България или в Турция? Ако е в България защо не си в Турция щом е най най? Учил тук работи тук яде тук, а Турция е велика... Нещо не ми се връзва..

    Коментиран от #18

  • 16 Турчина

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ердоган":

    Стига,бе човек!Няма нужда да реагираш така.По-добре помисли как да направиш света по-добър за живеене.Ако Турция беше на масата за преговори с Китай и китайците спечелеха,как би се чувствал?
  • 17 pepy

    23 0 Отговор
    Изведнъж Deutsche Welle се уреди с много фенове във "ФАКТИ"...
  • 18 Ердоган

    16 23 Отговор

    До коментар #15 от "Миг 29":

    Турция е майка - Родина на всички Турци по света, а те са много. Турция не е в ЕС, но има в много пъти по - голяма икономиката от малка България, която е в ЕС, но и тя не знае защо е там, па нали е най - корумпирана и бедна държава в ЕС.

    Коментиран от #22, #35

  • 19 гост

    24 8 Отговор
    Да това е истината ,колкото и да боли България не е конкурент.
    Като погледне един инвеститор фактите и няма какво да се коментира.
    Жалко след 50 г. май наистина няма да ни има като нация.От 30 години политиците ни правят всичко възможно за да се реализира това.
  • 20 Миг 29

    37 9 Отговор

    До коментар #14 от "Ердоган":

    Кажи като сте поробили толкова народи, клали сте, изнасилвали и какво ли не до къде стигнахте? Какво произвеждат свое? Какво сте измислили? Азиатската част е олеле Мале... Стига сте живели в миналото... Там бъдеще няма
  • 21 !!!

    10 4 Отговор

    До коментар #13 от "Е кой":

    Ти чьи зеленчуци поркаш,кавал?
    А и децата си храниш сьс сьщите ТУРСКИТЕ зеленчуци?.........

    Коментиран от #60

  • 22 Мехмед

    18 16 Отговор

    До коментар #18 от "Ердоган":

    България е член на ЕС само на хартия. Иначе си е обикновена държавичка от третия свят.

    Коментиран от #33

  • 23 Дайте да видим първо

    15 9 Отговор
    Как да започнем да си произвеждаме мартениците дето са два усукани конеца вместо да ги внасяме от Китай па тогава да мислим за автомобили.
  • 24 В България могат успешно

    12 6 Отговор
    Да се горят боклуци, какви автомобили какви 5 лева....
  • 25 мани мани

    4 4 Отговор
    закоту га минем в евра, тия шваби мръсни гадни долни ще трябва да ни кихат в евро! а ние не сме глупави и за малко манги не се ловим да бачкаме туканката! а ония резняци са си прости по дифолт и ще се улавят на швабската кретенска капиталистическа гола кукичка и ще си умиргат от кеф, че видиш ли при тях са им го набили големият к... опа завод исках да напиша :) оки ва мушмули, бачкайте за швабите за жълти лирички! дреме ни! ние тепърва ще забогатяваме като минем в евро, ако минем изобщо :) щот' имам големи съмнения :) кой ще ни остави да богатеем в евро? но ха дано! инак гибел!
  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    20 4 Отговор

    До коментар #14 от "Ердоган":

    Познавам доста турци, скромни и добронамерени хора...не е в техния стил подобно поведение. Това твоето намирисва на провокация от "БРАТУШКИТЕ".
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 България дето няма капацитет и акъл

    8 8 Отговор
    Един гвоздей да "произведе" ще произвежда автомобили. Смях.

    Коментиран от #30

  • 29 Плювналиев

    7 3 Отговор
    Още сме в играта. Като наблюдатели само....
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Аз съм видял света бе пиле

    6 1 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    Дръж си го паспорта, то с друго няма с какво да се хвалиш...
  • 32 Хахахаха

    7 3 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    Абе ти още не си се научил да пишеш грамтически правилно на български, колега авиоинженер си имал. Ако всички български инжИнери са като тебе(ако въобще си такъв), то не е за чудене защо сте на този хал.

    Коментиран от #46

  • 33 Jojo

    15 3 Отговор

    До коментар #22 от "Мехмед":

    Ами тогава върни българския паспорт и вземи турски - явно тогава ще се чувстваш достатъчно значим.
  • 34 BigBulgarianBoss

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "Бат Бойко":

    Чаламба май се казва и я заслужава само главния манаф - султана
  • 35 Миг 29

    15 3 Отговор

    До коментар #18 от "Ердоган":

    Добре, но пак не разбирам хората като теб, защо живеете в България, като е толкова зле, а в Турция е супер икономика и с супер ценна валута.. Припомни ми курса на турската лира... Виж вие живеете тук харесвате живота тук щом сте тук... Но разбери ние турци няма да станем... Разбираш ли какво ти говоря... Ти не отиваш там да живееш, а ни сравняваш с Турция.. Аз не искам да съм като Турция... Не искам да живея така... Ходил съм в инстамбул ем не ми хареса съжалявам... Имам база на сравнение не ми харесва... Но на теб ти харесва хващай се и отивай там... Но не ми говори глупост.. Право казано.. Тук е БЪЛГАРИЯ!

    Коментиран от #36

  • 36 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 1 Отговор

    До коментар #35 от "Миг 29":

    Пoзнaвaм дocтa турци, cкрoмни и дoбрoнaмeрeни хoрa...нe e в тeхния cтил пoдoбнo пoвeдeниe. Тoвa неговото нaмириcвa нa прoвoкaция oт "БРAТУШКИТE".

    Коментиран от #37

  • 37 Миг 29

    5 0 Отговор

    До коментар #36 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Да така е и аз познавам, но познавам и такива с такова мислене... Разбира се това си е техен проблем стига да не натрапват техния свят.. Ако е рашън едишън просто смях в ефира...
  • 38 123

    8 4 Отговор
    Забравят, че след това което Германия направи 2-рата Световна, не иска и да чува за размирици и войни! А Търция води война и си разчиства проблемите на юг, и чака завод от VW. Еми няма да е заводът в Турция! ЕС никога няма да разреши такова нещо. И в България няма да е, но да се насерат турчоляците няма да е и при тях!

    Коментиран от #54

  • 39 123

    9 3 Отговор

    До коментар #6 от "Факт":

    Кви инженери бе. Идват, строят завода. Ти вътре само натискаш копчета, местиш неща и контролираш. Минават се елементарни обучения. Тоя завод и в страна от 4-тия свят да го построят работниците ще ги научат. Колко завода има в Мексико - там не могат и да пишат, и? Заводите си работят перфектно.

    Ще има кой да работи в завода ако той е построен в БГ, спокойно ;) Не го мисли това че цяла нощ няма да спиш
  • 40 оня с коня

    8 4 Отговор
    1300г не сме имали завод на ФВ и сме оцелели,ще оцелеем още толкова и Без него.
  • 41 ГАДЖАЛИТЕ ДА СИ ПРАВЯТ БАКЛАВИТЕ

    8 5 Отговор
    И МНОГО МНОГО ДА НЕ ЗНАЯТ...ТУРЦИЯ И ИНЖЕНЕРИ ДВЕ НЕСЪВМЕСТИМИ ДУМИ ...И КАКВИ ИНЖЕЛЕРИ ИМАТ ГАДЖАЛИТЕ КАТО СА ТОЛКОВА ВЕЛИКИ КАКВО СА СЪЗДАЛИ КАКВО СА ИЗМИСЛИЛИ...БИЛИ ИМАЛИ СПЕЦИАЛИСТИ...ИМАТ СПЕЦИАЛИСТИ ПО РЯЗАНЕ НА БАКЛАВА И ДЮНЕР...ДО ТАМ ИМ СТИГАТ УМСТВЕНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ...ЧЕ И ФОЛКСВАГЕН ИСКАЛИ ДА ПРОИЗВЕЖДАТ...ТОВА ДА НЕ ВИ СА КОРИ ЗА БАКЛАВА ВЕ...НАЛИ ПРОИЗВЕЖДАТЕ И ТОЙОТА ПОВЕЧЕТО КОЛИ СА С ДЕФЕКТИ И РЕНО И ФОРД ГИ ПРАВИТЕ ДА СА ОЩЕ ПО- СКАПАНИ...ГОУЕМИ СПЕЦИАЛИСТИ СЕ ИЗКАРАХТЕ АМА НАЛИ СИ ЗНАЕТЕ ЧЕ СТЕ НЕГРАМОТНИ...КАПИШ..

    Коментиран от #42, #44

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Име

    2 2 Отговор
    Цялата статия е провокация. Като гледам и провокации с каскадни коментари. Ми както се написа бегайте си в турция като ви харесва там. Ама там няма да папате за да списвате поръчкови коментари. Може да пишете каквото си искате, нобтова няма да промени нещата. Вагона дори при най добро желание да строи в турция няма да строи. Причините са първо идеологически, а после и ще усетят негативния икономически ефект.
  • 44 Хасан

    1 5 Отговор

    До коментар #41 от "ГАДЖАЛИТЕ ДА СИ ПРАВЯТ БАКЛАВИТЕ":

    Ще пукнеш ит злоба бе ..ще си умреш в лайната си

    Коментиран от #52

  • 45 незнайко

    1 2 Отговор
    1000-1200 евро по евтин !!! Тези да не ни правят на канарчета ??? От вложените части ли идва поевтиняването или от по ниското заплащане на работниците ??? Ако е от второто то тогава какво чакат а не строят завода в БЪЛГАРИЯ ??? В Турция щели да се купуват много коли !!! Те да не мислят само там да продават ??? По добре ще е да не бъде в БЪЛГАРИЯ, защоно не можем се "отърва" от турските клиенти !!!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Сссс

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Ердоган":

    Е, и това хубаво ли е????
  • 48 бравос

    1 3 Отговор
    Ми ходете си у Турско ве ....грозни шваби...,там да тровите природа и закони с тоя "комбинат" от 100 декара....,марш у Анадола....
  • 49 Българин

    4 1 Отговор
    ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНАТА ТУРЦИЯ Е ПОДСИГУРИЛА РАБОТНИЦИ АНАДОЛЦИ,КОИТО ИНТЕЛЕКТУАЛНО СА ПОД НАШИТЕ РОМИ-ТОВА Е МНЕНИЕ НА ТУРСКИ БИЗНЕСМЕН,КОЙТО НЕ ЛИЖЕ ЗАДНИКА НА СУЛТАНА!!! БЪЛГАРИЯ Е НА ПЪРВО МЯСТО В СВЕТА ПО БРОЙ НА ПРОГРАМИСТИ СПРЯМО НАСЕЛЕНИЕТО!!!
  • 50 НАСКО

    3 1 Отговор
    турчулята имат специалисти по ........ рязане на пишки.
  • 51 Ицо

    5 0 Отговор
    Това ми напомня на този стар виц:

    Решили Германците да покажат - що е то, нация техническа. Направили болтче, тънко като косъм и го пратили на Японците.
    След има-няма седмица ония им го върнали пробито през средата.
    Германците се засуетили, събрали екип инженери и нарязали вътрешна резба на отвора. Пратили го пак на Японците.
    За да се отсрамят, Самураите направили винт по вътрешната резба, навили го и го върнали на Швабите.
    Зачесали се швабите по главите и рекли:
    - Японците явно ни се подиграват - я дайте да го пратим на Българите да ги видим - те и връзки за обувки не могат да направят.
    След една седмица получили пратка с голяма бележка, която гласяла:
    - Установихме, че между болта и резбата има хлабина - навили сме калчища...

    Коментиран от #63

  • 52 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Хасан":

    Също като модератора дето ви смуче рязаните карабини !!!!!
  • 53 Мазньо

    2 0 Отговор
    ЧЕ ОТ КЪДЕ ТУРЧИНА ЗНАЕ КАКВА НАШАТА ОФЕРТА? Нали е тайна!?
  • 54 град батановци

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "123":

    ти си учил история от американски учебници за 2-ри клас ми се струва, образовай се малко, все повече хора разбраха, че Голямата депресия е причинена умишлено от стокови измами и спекулации на уолстрийт, една бройка банкери се нагушиха с милиарди, докато немците си продават имуществото за комат хляб, после 10 години търгуваха с хитлер и му отпускаха заеми, после видиш ли немците били дяволи и хитлер бил сатана
    същите банкери дето спонсорираха октомврийската революция, чаткаш ли
  • 55 Германците да не са болни

    2 0 Отговор
    Че да дойдат в корумпирана България където всичко се променя всеки ден
  • 56 киро

    2 0 Отговор
    Един ГОЛЯМ МИНУС , който гони инвеститорите от Бълхария е СКЪПИЯ ТОК !!!
  • 57 Рибата е още в гьола,тигана почервенял..

    0 0 Отговор
    Стига с този завод!То не се знае ще има ли,няма ли да има пуйкистан,те за заводи мислят!Е нашият вожд ни докара до 50процента население,Султана както я кара може и той да постигне и подмине дори тези резултати за Пуйкистан...Путин почна да се ядосва вече...
  • 58 Byg

    1 0 Отговор
    Ескортирали ги със сини лампи , това само по себе си говори колко не сигурна страна е турция , като сложим и последното поредно сгромолясване на лирата и диктатор на върха който иска да събори всичко постигнато от кемал ататюрк , решението въобще не е ясно. Затова спокойно не се знае знае ли се.
  • 59 turkiye

    0 0 Отговор
    Само да отбележа, в Турция се произвеждат следните автомобили:
    Toyota Corolla, Verso ve CH-R, Renault Clio ve Renault Megane, Honda Civic
    Hyundai i10 ve Hyundai i20, Ford Transit, Courier, Custom, Trucks, Fiat Doblo Egea, ISUZU D-Max.
  • 60 321

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "!!!":

    Не, да не съм луд. Боклуци, пълни с пестициди си яж ти. Като видя турски етикет на плод или зеленчук - у лево. В най-лошия случай гръцки - много по-добре. Поне спазват някакви норми в наторяването.
  • 61 хахахаха

    1 0 Отговор
    Че нещата са ясни и без коментарии.Кой ще работи тука КАЧЕСТВЕНО?Хелекторато на джилязния бибе ли?Нито специалисти,нито микро и макро структура,гигантски рушвети,гигантски цени на ток и газ!И да не е в Пуйкистан,няма да е в бълХаристан.Плюйте колкото си щете.
  • 62 Morgoth

    0 0 Отговор
    Вие идете и направете още една смрад в Сирия, пък ще видим дали нашия празен лист е по-лош от вашия, който е пълен с боклуци.
  • 63 MMA club

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Ицо":

    къде сме ние:
    Стана ли?
    -Не, няма тел!
  • 64 Pokoloko

    0 0 Отговор
    Watch the movie: Ai luv yu, ще паднете