6 Август, 2012 18:47 926 1

Добрев: За "Белене" трябва да се знаят фактите

  • делян добрев-
  • интервю-
  • белене-
  • референдум
Добрев: За "Белене" трябва да се знаят фактите - 1
Снимка: БГНЕС

За "Белене" трябва да се знаят фактите, хората трябва да гласуват информирано.

Това казва енергийният министър Делян Добрев в интервю за ИТАР-ТАСС, в отговор на въпрос дали инициативата на БСП за референдум относно втората атомна цзентрала може да доведе до рестартиране на проекта.

Референдумът е една много хубава инициатива тогава, когато тя е чистосърдечна. Какви са фактите за "Белене"? "Белене" струва, според консултанта, 10.35 милиарда евро, значи над 20 милиарда лева, посочва Добрев.

По думите му „проектът е финансов, нямаме ли стратегически инвеститор, нямаме ли финансиране, това не може да стане. Хората трябва да знаят колко струва тази централа, трябва да знаят какви са опциите за нейното финансиране, че такива на този етап ние не виждаме.”

Едва след проучването на френската фирма Тотал относно наличието на газ и нефт в българската територия на Черно море, можем да коментираме залежите и ресурсите в блок Хан Аспарух, посочва министърът.

Газът е най-голямата наша надежда за енергийна независимост. Нефтеният източник на газ дава не само диверсификация и енергийна сигурност, той дава и енергийна независимост. Така че е наистина изключително важно за нас това проучване, заявява още Делян Добрев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иво

    0 0 Отговор
    кво се хили тоя,много му дреме за нас