7 Август, 2012 17:42 1 831 2

VTB и Корпоративна „спазариха“ БТК

  • корпоративна търговска банка-
  • vtb capital-
  • втб кепитал-
  • бтк

“Корпоративна търговска банка“ АД (КТБ АД) и VTB Capital PLC подписаха споразумение с кредиторите на БТК, със самата БТК и нейната компания-майка за основните условия за бъдеща продажба и преструктуриране на групата на БТК.

Това съобщава Корпоративна търговска банка през сайта на фондовата борса.

При осъществяване на всички предварителни условия, включително съдебно одобрение на плана за преструктуриране, както и одобрение от съответните регулаторни органи на този план и бъдещата продажба, се очаква сделката да бъде реализирана през септември 2012 г. В резултат на осъществяването на тази сделка КТБ АД възнамерява да придобие под 10 процента от капитала на БТК, пише в съобщението.

Мажоритарният собственик на КТБ и председател на надзорния съвет на Корпоративна Цветан Василев коментира пред интернет изданието LiveBiz, че заедно с VTB capital ще са равнопоставен партньор "що се касае до цялостното управление на дружеството". Все още не е ясно как точно бъде разпределено дяловото участие на двете страни, като част от капитала трябва да бъде записан и от кредиторите. Очевидно е, че нито ние, нито предишните собственици сме стратегически инвеститори, каза той, без да крие, че ще търси препродажба.

Банките, които имат вземане от около 1.7 млрд. евро от групата БТК, стояха в основата на тази продажба.

Сега оценката за стойността на БТК със задълженията й сега е наполовина от тази преди пет години, или до около 800 млн. евро, и близо два пъти повече от оценката на компанията, когато държавата продаваше мажоритарния пакет от 65% за 280 млн. евро. писа преди дни "Капитал дейли". Крайната цена е условна, известно е само кешовото плащане - 130 млн. евро. Ще бъдат поети дългове за близо 600 млн. евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Е те това е далавера на далаверите! Чрез кредити от банка нарочно да загробиш печелившо предприятие за да го купиш впоследствие. Такава е схемата и за поглъщането на ВМЗ - Сопот. А дали не участват свен КТБ и някои държавни институции?

    Коментиран от #2

  • 2 закривай

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    кво ти пука