Last news in Fakti

26 Април, 2020 18:19 1 780 23

Симеон Дянĸов: Спадът в иĸономиĸата на България ще е между 6% и 8%

  • коронавирус-
  • симеон дянков-
  • криза-
  • икономика

Правителството на България се справя отлично със здравната криза.

Симеон Дянĸов: Спадът в иĸономиĸата на България ще е между 6% и 8% - 1
Снимка: бТВ

Правителството на България се справя отлично със здравната криза. Първите икономически мерки също бяха много добри, но предизвикателствата за икономиката сега започват.
Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков. В момента той се намира в САЩ, където шеста поредна седмица се намира у дома заради въведените строги мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19.

Според него причина за това е, че все още не е ясно колко дълго ще продължи кризата и изтъкна, че трябва да се готвим за тежки месеци. „Финансовите министри винаги са по-стиснати, но в бъдеще трябва да са по-щедри, защото се вижда, че кризата ще нанесе щети дълго време, след като излезем от нея. Това ще продължи години за някои сектори“, коментира Дянков.
По думите му по време на криза не е най-важно да има правилен пакет от мерки, а да се вземат бързи решения, които да се поправят в крачка. Бившият министър подчерта, че у нас първите стъпки са правилни. Той смята, че обявените от кабинета програми, като мярката 60:40 и грантовата система, са полезни, защото са влезли бързо в употреба.

„Разбира се, дори да се дават заеми, макар и безлихвени, домакинствата и бизнесът няма да издържат дълго. Трябва да се мисли за бъдещи стъпки“, изтъкна Дянков и допълни, че някои страни вече са увеличили ставките за бизнеса. Така ще се запазят работните места, но и ще се запазят доходите на домакинствата.

Икономистът смята, че туризмът у нас ще бъде ударен, тъй като зависим от транспортни връзки и от страните, които изпращат поток от туристи към България. „Ние се фокусираме твърде много върху секторите, които са на първо ниво – туризъм и транпорт. Има и сектори, които са поне толкова засегнати и важни за страната – производството на авточасти, които се правят край редица градове у нас. Тези заводи дълго време няма да работят в пълен капацитет, а за работниците трябва да се мисли сега“, подчерта Дянков.
Бившият министър смята, че България формално покрива всички критерии за влизане в ERM II. Според него страната ни се нуждае от чакалнята, защото там са големите финансови ресурси, на които можем да разчитаме.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пицаря

    18 5 Отговор
    Алоо, БГ е фалирала държава още от 96г

    Коментиран от #2, #4

  • 2 не не

    16 5 Отговор

    До коментар #1 от "пицаря":

    96 г. живеехме добре при Жан Виденов!!!

    Коментиран от #7

  • 3 мечо

    2 7 Отговор
    симионе сваржи се сас мене да си направиме заедно партия махна се от боико но заедно можеме да правиме разни нещта хем щте работим хем и аз нияма да сам бесработен щте си вземеме сас нас и устаналите траичо траиков бачварова онзи сас увисналиа нос и мирослав незнам кои беше дето беше министар на яицата
  • 4 БСП трол

    7 13 Отговор

    До коментар #1 от "пицаря":

    Глупости 96 и 97 - ма година България процъфтяаше и по БВП почти бяха стигнали Германия, ако Курнела и БСП дойдат на власт отново ще има същия небивал разцвет!

    Коментиран от #19

  • 5 Факти

    21 2 Отговор
    Защо го давате тоя мишил. Той не е ли в пандиза вече. Или пак отново ще ни гърчи и Милен Велчев. Двамцата направиха много царски неща за България. Нещо да напишете по повода или ние не помним?
  • 6 888

    18 3 Отговор
    Щом тоя казва че тиквата се справя отлично,значи ,,мора,, ще е голям.........
  • 7 El komunqga

    7 11 Отговор

    До коментар #2 от "не не":

    Не знам как сте живеели добре, при условие, че тохгва дин долар беше 2700 лева и ако БСП с върне на власт най - вероятно щ се повтори същия сценарий.

    Коментиран от #9, #20

  • 8 Реалист

    10 8 Отговор
    В Германия данъците са 40% от заплатата, в Германия малкия и среден бизнес си осигурява служителите на реалните доходи, в Германия има 10 години затвор, ако някой укрива данъци от заплати. До кога ще търпим дребните тарикати с малки фирмички да крадат от всички нас като не плащат данъци? Това са истинските крадци, не тиквун, Орешарски или Нинова. Да искаме реформи в тази посока. На година държавата губи по над 5 (пет) милиарда от укрити данъци! Това са пари, директно откраднати от всички нас!
  • 9 мечо

    3 4 Отговор

    До коментар #7 от "El komunqga":

    то и сега сас евро зоната щте стане така ескерти се исказаха при шолуто на сценаристат на слави че щте стане всичко скапо вав чакалнята за евро зоната
  • 10 БСП трол

    5 3 Отговор
    Каквото и да се случва надали някога България ще успее да достигне икономическия разцвет от времето на Луканов и Виденов, когато получавахме заплати от рода на 500 - 600 000 лева!
  • 11 321

    7 3 Отговор
    Ма тоя в Америка ли е аз мислех че е отишъл да пляска руснаците ама сигурно е взел любовницата и папка постни пици в Хамериката
  • 12 херодот

    15 1 Отговор
    Вместо да е в затвора за кражба на над два милиарда от здравната каса , таз краста акъл дава .....
  • 13 УВОЛНЕНИЕ

    6 0 Отговор
    Това от къде се появи в статията .. :)

    Cлaви зa пaртийнитe cубcидии: Дянкoв, cигурнo cи cпoмняш, чe нaй-мнoгo дaдe нa ГEРБ
    Дянкoв, здрaвeй. Дa нe миcлиш, чe cъм тe зaбрaвил? Ти мнoгo дoбрe cи cпoмняш, чe в твoя мaндaт кaтo финaнcoв миниcтър пaртиитe зaбoгaтя...


    май е крайно време за УВОЛНЕНИЯ :)
    или редактора така си работи МЕЖДУ ДРУГОТО..
  • 14 Васил Левски

    10 1 Отговор
    Тоя очилатко,какво го показвате?
    Като го видя ,него или онова недоразумение Плевналиев и почвам да драйфам.
  • 15 n09j00n0

    10 1 Отговор
    Икономика?!? Че тук и икономика ли е имало ?
  • 16 Този и

    6 1 Отговор
    Онзи плевню като ги видиш, все едно виждаме жени в мъжки панталони.
  • 17 Оооооо,

    6 1 Отговор
    ....престъпник,жив ли си още ?!
  • 18 Ръмпези

    6 1 Отговор
    ДЯНКОВ, ТИ СИ ГЛАВНИЯТ СВИДЕТЕЛ ЗА МИШО БИРАТА...СТЯГАЙ СЕ ДА ОТГОВАРЯШ ПРЕД КЬОВЕШИ....
  • 19 Smael

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "БСП трол":

    За да не пишеш неистини влез в сайта на НСИ ако искаш да си на куп с мошеници продължавай. Шефа ти каза че 3 пъти е увеличил ВБП а тази шушумига говори за спад.
  • 20 Много просто

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "El komunqga":

    токът струваше $0.10 за месец.И всичко останало по същия коефициент.
  • 21 Стрелата

    2 0 Отговор
    От Лондон сега в Ню Йорк живее миндила окрадаха с Тиквуна държавата а царуляците се радват че щт ги пускат в парковете по 1 голям смеххх
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.