Last news in Fakti

2 Май, 2020 23:00 4 221 24

COVID-19: Основните храни поскъпват

  • храни-
  • поскъпване-
  • зеленчуци-
  • плодове

Цената на оранжерийните домати се повиши тази седмица с 5,9 процента до 2,85 лева за килограм,

COVID-19: Основните храни поскъпват - 1
Снимка: БГНЕС

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро, се понижи през последната седмица на април с 1,57 на сто до 1.658 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Базовото нивото на индекса от 1.000 пункта е от 2005 година.

Цената на оранжерийните домати се повиши тази седмица с 5,9 процента до 2,85 лева за килограм, а оранжерийните краставици поевтиняват с 11,8 процента и се продават по 2,32 лева за килограм. Цената на картофите пада с 8,0 на сто и се продават по 1,04 лева за килограм. Пресните картофи поевтиняват с 24,3 на сто до 1,65 лева за килограм на едро. Морковите поскъпват със 5,2 процента и се търгуват по 1,02 лева за килограм. Цената на зелето се понижава със 7,5 на сто до 0,98 лв./кг. Червените чушки от внос поскъпват с 8,4 на сто, средно до 3,87 лева. Зелената салата поевтинява с 1,3 на сто до 0,78 лева за брой. Репичките поскъпват със 5,6 процента до 0,76 лева за връзка.

Ябълките поскъпват с 8,2 на сто, до 1,58 лв./кг. Лимоните се продават по 3,47 лева за килограм. Бананите се купуват по 2,37 лева за килограм; портокалите поскъпват с 3,4 и се продават по 1,80 лв./кг.

Кравето сирене поскъпва с 1,5 на сто и се търгува по 6,97 лв./кг; кашкавалът, тип "Витоша", се купува по 11,16 лв./кг. Олиото се търгува по 2,12 лева за литър. Пакетче краве масло от 125 грама поскъпва с 2,9 на сто и се продава по 2,12 лева за килограм в края на седмицата. Пилешкото месо се търгува по 4,05 лева за килограм.

Захарта поскъпва с 1,4 на сто и се продава по 1,46 лв./кг. Брашното, тип "500"поскъпна с 3,8 процента и се продава по 1,10 лева/кг. Цената на ориза пада с 0,9 процента и се продава по 2,10 лева за килограм. Яйцата се продават средно по 0,20 лева за брой.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А бе излагация

    69 2 Отговор
    Ако щете направете хляба 10лв. Водата 100лв , тока 200лв , парното 1500лв , данък годишен 100лв , такса смет 50лв. 1960лв - 500лв чисто равно на 1460лв. Пълен фалиид. Не сме вече способни да живеем без да се притесняваме. Превърнахме се в едни от най стрисираните хора на планетата. Затова много бързо умираме. Защото стресът и депресията убива. Отключва много болести. Провалихме се като народ и като държава. Много ми тъжно за родината ми. Хора разберете аз милея за държавата си плача за нея.

    Коментиран от #12, #20

  • 2 Бай ганю

    37 3 Отговор
    Скоро ше имам картофи яйца домати родно производство, селяните от София да заповядат
  • 3 Terenski

    39 1 Отговор
    То е почти сигурно,че цените само ще растът нагоре-вирус,евро и т.н. А друга тема е качеството на предлаганите продукти.
  • 4 Селянин

    19 3 Отговор
    Благодаря ти ковид ли си, корона ли си, догодина пак да дойдеш

    Коментиран от #24

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Peci kupona

    75 2 Отговор
    Цените на горивата паднаха невиждано, природния газ също, но цените се покачват! Преди цените разтяха, защото горивата поскъпваха, сега ей така за спорта!

    Коментиран от #7

  • 7 В БГ е така безпаричие и глад

    40 0 Отговор

    До коментар #6 от "Peci kupona":

    Икономическите закони не функционират, защото няма правила. Безпаричие... Това обеснява нещата... БГ и 89г. НЕ Е била в това състояние...
  • 8 Ганьос

    41 1 Отговор
    Държавата е във фалит, но за Бойко и приближените краденето продължава.
    Излизайте на протест .
    Отвън освобождение няма да има.
    Свободата трябва да се извоюва.
  • 9 no name no face no number

    19 6 Отговор

    До коментар #5 от "За всичко е виновна Шайката.":

    Прав си другарю дано не те обиждам, но на мен лично ми допада повече и е по близко по приятелски от смотаното господин. Горд съм, че успях да бъда гражданин на народната република

    Коментиран от #10

  • 10 Браво

    17 4 Отговор

    До коментар #9 от "no name no face no number":

    Да си жив и здрав и дано пак бъдем един ден граждани НРБ и да се обръчаме с МИРОТВОРНОТО обръщение ДРУГАРЮ.
  • 11 Последния софиянец

    12 9 Отговор
    През януари и февруари цените на доставките за заведенията ми се качваха непрекъснато. Сега има застой,понеже няма потребление. Проблема е че спря вноса на много продукти от чужбина и трябва да им търся заместители.
  • 12 !?!?

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "А бе излагация":

    Разбираме те, но ЗАЩО тогава гласуваш за Боко и герберастията !?
  • 13 Госあ

    19 3 Отговор
    Във Франция въведоха закон за спекулата. Няма нищо по лесно от това в извънредно положение, стига да има желание. Нали знаете Хитлер какво е правил със спекулантите. К'во се случва с Белене ?
  • 14 Генераль Муфтажийски

    9 0 Отговор
    Да живей НП Боко Банкянски и Аз да цоцкам покрай него
  • 15 Нова

    12 0 Отговор
    Непрекъснато противоречива информация! Вчера имаше публикация, че месопроиьводителите и търговци намалили месото с до 20%, но нямоло потребители и са на загуба.. Сега поскъпват. На какво да вярвам? На публикацц или на джоба си? Мога да коментира цената на ябълките и морковите, която е безумна! Най лошите ябълки са на цена 2~2,50.мантрата пазара регулира не работи.

    Коментиран от #22

  • 16 Цената на горивата падна,работата в

    10 0 Отговор
    оранжериите не е спирала,а цените на хранителните продукти скачат! Какво е това,освен мутренска картелна “икономика”?
  • 17 Сикиджаксоне

    3 2 Отговор
    Сами сме си виновни! Бягахме в града да сё правим на граждани,продавахме ниви да си копуваме Х5,продавахме парцели на смешни цени,стигна се дотам ,че златна Дабруджа,няма кой, или по-точно няма желание да се работи. Бабите и дядовците да отдяват ,докато са живи и да пълнят фризерите на децата и на внуците. Хъхряците ги бият,крадът,грабят, ние какво правим....???? Пишем до полицията,която и е все едно освен ,ако не си пътен нарушител(да ти вземат някви пари). Не съм вярвал,че ще го кажа ама: Направо да идва Ердоган и да я взима територията,той знае как да се справи с ченгене. Българите ги поощрихме и размножихме,и сега за отблагодарност-бой,кражби,убийства,терор,изнасилвания! Българско ченгене-звучи недосегаемо.
  • 18 Да ви е честита новата

    6 0 Отговор
    КРИЗА, сега чакаме кредитите и помощите за да си купим ... храна
  • 19 rurrudjd

    5 1 Отговор
    питайте манафчиев що така?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Оооопсс

    1 1 Отговор
    Ооооппсссс ...почна се. Сега разбрахте ли за какво беше нужна " пандемията " ?
    Четейки коментарите Ви , май още не сте разбрали ...коментирате с регионална визия и хоризонт ...проблемът е глобален момчета и момичета, проблемът е системен - на капиталистическата система.
    Неоколониалният либерал - фашизъм, по известен с името
    "демокрация", РУХНА във финансов и политически аспект , а в момента тече компоновката на нова организация на системата за експлоатация ...очаквам да я видя в пълната и цялост до една година , максимум до две.
    За обикновените хора - жалко, а пък за нас, българите - още по - жалко . Нас няма да ни има .
  • 22 Е здрасти

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Нова":

    Е здрасти ... то това го е казал още 40 -те ли , 50 -те ли години , великият британски икономист и трън в петата на всички либерални икономисти , фундаменталисти - Джон Мейнард Кейнс.
    Цитирам : "Фундаменталните пазарни икономики НЕ МОГАТ да се саморегулират. "
    Това е първият постулат, кйто се научава от нормалните икономисти , т.е. протекционисти, които знаят , че трябва в стокообмена между субектите да има стоково - финансов паритет, както и че икономическите взаимоотношения , следва да се регулират рестриктивно от държавата , за да не се позволява на лакомите транскорпорации да въвеждат лобистки закони и да превалират волята си над държавата, като по този извършват жестока спекула и разрушават естествените пазарни механизми на конкуренция. Затова днес няма качество, а няма и реална стойност на продукта ...
  • 23 Хаха

    5 0 Отговор
    С вирус и без вирус , България винаги е в криза.Нищо ново под слънцето.Щом на вас ви харесва такъв живот ,живейте си го без да се оплаквате.Жалки сте като народ, хлебархите на света.Чудат се как оцеляваме в тази мизе рия...2
  • 24 Брах ви лайката гербаджийска

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Селянин":

    Да не забравиш да благодариш и на боко