5 Май, 2020 15:44 2 233 5

КНСБ: Съкращения в 12 големи и средни фирми от леката промишленост

  • криза-
  • съкращения-
  • кнсб

Засегнати от негативните ефекти от кризата с Covid-19 са общо 96 големи и средни предприятия с близо 48 000 работещи

КНСБ: Съкращения в 12 големи и средни фирми от леката промишленост - 1
Снимка: БГНЕС

В поне 12 големи и средни предприятия от преработващата и леката промишленост вече се правят или предстоят съкращения на служители, показват данни на КНСБ.

Засегнати от негативните ефекти от кризата с Covid-19 са общо 96 големи и средни предприятия с близо 48 000 работещи, припомня БНР.

Извън сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството са засегнати ВиК секторът, дървообратоването, градският и междуградски транспорт, леката и преработващата промишленост.

Националният секретар на КНСБ Тодор Капитанов коментира:

"Проблемите са заради отложени поръчки, замразените международни пазари и отложени плащания".

В пивоварния сектор производството е свързано със спад в потреблението и има предприятия с намалено работно време.

Проблеми има и в бюджетната сфера:

"От вчера в град Кюстендил в общинската администрация се съкращават 150 души. Това са служители предимно в училищно и столово хранене. За първи път имаме такова масово съкращение на толкова много хора от общинска администрация", отбеляза Капитанов.

Данните от проучването на КНСБ сочат, че съкращенията засягат общо 13 процента от фирмите. В 23 на сто работещите са в неплатен отпуск, а в 71 процента от случаите - в платен. Масово обаче отпуските приключват до дни.

"Във фирмите, в които хората са в неплатен отпуск, в повечето от тях са планирани (отпуски) от 13 март до 13 май, тоест с края на обявеното извънредно положение. След това се надяваме по някакъв начин и ред хората да могат да се върнат на работните си места. И това са надеждите на синдикатите - че икономиката ще започне да работи".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдааа

    5 1 Отговор
    К.инти
    Н.яма има
    С.амо
    Б.алъци
  • 2 Ръмпези

    16 2 Отговор
    КНСБ ИМАТ ЛИ ПРЕДСТАВА КАКВО Е СИНДИКАТ НА ЗАПАД...ТОВА Е НАЙ-ГОЛЯМИЯТ ВРАГ ЗА УПРАВЛЯВАЩИТЕ...НАШИТЕ СА ПЛУЖЕЦИ....
  • 3 Синдикален член

    13 1 Отговор
    Димитров и Манолов са слуги на Боко Тиквата!!!
  • 4 Тони

    7 1 Отговор
    А в МВР кога ще освободят работещите пенсионери
  • 5 БРЦК

    0 0 Отговор
    Нищо няма да заработи проблемите са много .Дисбаланс между приходната ставка на работника и начина на живот .Това се появи от унищожението на обпазованието без кауза за обществото без морално -ценностна с-ма .Последствията на лице .Сега само вътрешното доверие в обществото може да ни спаси .Това става когато видим общия враг който насажда омразата .Но който сее ветрове жъне бури.