Last news in Fakti

9 Септември, 2012 10:47 6 822 1

Най-старата банка в света е пред фалит

  • банка-
  • най-старата-
  • сиена

През юни институцията стана първата банка в Италия, която поиска правителствен заем от 2 милиарда евро

Най-старата банка в Италия и в света устоя векове на войните, на фашизма и на други катаклизми, но днес е в затруднено положение заради финансовата криза в еврозоната, коментира в. "Дейли телеграф", цитиран от bTV.

Банката Монте дей Паски ди Сиена в град Сиена е основана през 1472 г., когато Америка все още не е била открита.

През вековете банката укрепва позициите си и през 20 век става третата по важност в Италия. Институцията редовно влага пари в социални, културни и спортни дейности, от реставрацията на ренесансови сгради до спонсориране на футболни клубове.

Когато просперираше, банката годишно отделяше по 150 милиона евро за модернизиране на Сиена. В по-добрите години сумата достигаше дори 200 милиона евро. Тези пари се влагаха в инфраструктурата или в модерни предприятия като биостопанствата. Банката спонсорираше и годишните надбягвани с коне в Сиена.

Сега кранчето на финансирането пресъхна и преди броени дни най-старата банка в света обяви загуби за първата половина на тази година от 1,6 милиарда евро.

През юни институцията стана първата банка в Италия, която поиска правителствен заем от 2 милиарда евро, за да плати стари дългове. Монте дей Паски ди Сиена притежава италиански дългови облигации на стойност 25 милиарда евро и според специалистите това е една от основните причини за затрудненото й положение.

Ръководството на банката вече беше обвинено в лошо управление главно заради придобиването през 2007 г. на Банко Антонвенета от испанската банка Сантандер срещу 9 милиарда евро.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Никито Иванов

    0 0 Отговор
    богатите също плачат