Last news in Fakti

18 Септември, 2012 19:00 1 463 2

Външният дълг на Китай надхвърли $785 млрд.

  • китай-
  • дълг

 

За второто тримесечия на текущата година външният дълг на Китай се е увеличил с 34 млрд. долара, достигайки 785,17 млрд. в края на месец юни, предаде АФП.

Данните са на китайското Държавно управление по валутен контрол. В тях не са включени външният дълг на Хонконг и Макао, явяващи се китайска територия. Не е включен и външният дълг на Тайван, който също е считан за китайска територия от Пекин.

В общата сума по държавният дълг на страната е включена задлъжнялостта по търговските кредити между предприятията, съставляваща 290,1 млрд. долара.

Повечето от дълговете са резултат от краткосрочни кредити. Тези с едногодишен срок и малко повече достигат 588,22 млрд. долара, което е 75% от сума по общия дълг. Дългосрочните и средносрочните дългове пък са на стойност 196,95 млрд. долара.

77,77% от цялата сума по външния дълг на Китай са в долари, 7,51% - в евро, а 6,99% - в японски йени.

Гаранция по погасяването на външния дълг на страната е държавния златен резерв, чиято стойност към днешна дата надхвърля 3 млрд. долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 щайга

    1 0 Отговор
    Резерва от 3 млр обезпечава 785 млр кредити?Ми да си зема нова кола за 783 000лв защото колата ми за 3000 я обезпечава в същото съотношение...Ако не я плащам да ми вземат старата кола и готово...
  • 2 g779

    0 0 Отговор
    До кога ще пишете на изуст в този сайт? Следващия път някой друг журналяга ще напише , че валутния им резерв е 3 млн просто , защото думата трилион му липсва в речника....