Last news in Fakti

18 Юли, 2020 17:37 8 316 57

Кои са богатите и кои са бедните в ЕС?

  • бедни-
  • богати-
  • държави-
  • ес-
  • цени

Известно е, че разликите в жизнения стандарт в Европейския съюз са големи, но не липсват и изненади

Кои са богатите и кои са бедните в ЕС?  - 1
Снимка: Shutterstock

България: ниски заплати и ниски доходи

България е смятана за най-бедната държава-членка на Европейския съюз и за страната от Общността, в която корупцията е най-разпространена. През 2018-а година средният брутен доход е едва 580 евро месечно. От присъединяването на страната към ЕС през 2007 година насам много от младите хора са я напуснали, голяма част от тях - високообразовани.

Румъния: на предпоследно място в Общността

Идилията заблуждава: много от живописните стари градове в Трансилвания - като например Брашов, са реставрирани грижливо. Страната е в по-добра позиция от България - с брутен вътрешен продукт на глава от населението в размер на 11 440 евро (8 680 в България). По данни на Европейската комисия, през 2019-а година средната брутна заплата в Румъния е била 1050 евро. В Германия - 3 994.

Гърция: от една криза в друга

Страната бе на път да се съвземе от последиците от дълговата криза, за което в последните години най-много допринесе туризмът. Но заради пандемията Гърция отново е изправена пред затруднения и разчита на помощите на ЕС. В сравнение с Германия страната е по-скоро бедна, но брутният вътрешен продукт на човек от 17 500 евро е двойно по-голям от този в България.

Франция: значението на собствения дом

Ако става дума за средното материално състояние на французите, те значително изпреварват германците - един французин разполага със средно 10 000 евро повече от един германец или около 26 500 евро. Една от причините: в Германия хората, които притежават собствено жилище, са много по-малко. Докато във Франция мнозина имат и втори имот в провинцията.

Италия: липса на растеж и реформи за сметка на големи дългове

Италия е сред европейските държави, които пострадаха особено силно от коронавируса - Бергамо се превърна в един от епицентровете на пандемията. След 20 години икономическа стагнация Италия сега разчита много на очакваните помощи от ЕС за преодоляване на кризата. Брутният вътрешен продукт от 29 610 евро на човек (по данни от 2018-а) я класира под средното равнище за Европа.

Испания: големият страх от втората вълна

След големия ръст на новозаразените от Ковид-19 през юли, властите в Каталуния отново наложиха ограничения . Страната е много зависима от туризма, който формира 15 процента от брутния вътрешен продукт. На глава от населението БВП възлиза на 26 440 евро (по данни от 2018-а), т.е. малко по-малко от средния за Европа - 31 000 евро.

Швеция: благосъстояние, високи данъци и никакви ограничения

Швеция се опита да се справи с пандемията без да въвежда ограничения. Това обаче доведе до много смъртни случаи. С брутен вътрешен продукт от 46 180 евро на човек страната заема пето място в Европа след Люксембург, Ирландия, Дания и Нидерландия. Въпреки високите данъци, нетното благосъстояние на шведите в размер на 27 511 евро е малко по-високо от това на французите.

Нидерландия: висок брутен вътрешен продукт и благосъстоятелност

Заедно със Швеция, Дания и Австрия, Нидерландия се числи към "спестовната четворка", която е против отпускането на милиардна помощ на държави като Италия, ако в тях не бъдат проведени реформи. БВП от 46 800 евро на човек (по данни от 2019-а) подрежда страната сред най-благосъстоятелните в Общността. Тя е на челно място и що се отнася до личното състояние - над 60 000 евро на човек.

Германия: богата държава, не толкова богати граждани

До момента страната се справя добре с пандемията. Но на висока цена в икономически план: износът се срина, много предприятия се борят за оцеляване. Брутният вътрешен продукт но човек възлиза на 41 340 евро, но нетното лично състояние на германците не е голямо - 16 800 евро, или два пъти по-малко, отколкото в Италия.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    92 4 Отговор
    Когато влезнах е в ЕС, бяхме предпоследни, а сега сме последни. Румъния с много по-ниски доходи я сочеха с пръст, дали трябва да влезне в ЕС, а сега със същите пари от европейски фондове са с двойни на нашите доходи и цените са им по ниски заради намаленото - 20% ддс на храни.

    Коментиран от #9, #45

  • 2 Госあ

    54 2 Отговор
    Ами това, че в социална Франция живеят по добре от германците е известно. Не случайно при всяка социална несправедливост скачат. А българските заплати трябва да се дават като медиана, а не като средна стойност. За да си дойдат нещата на мястото.
  • 3 Много се краде

    79 0 Отговор
    затова сме най-бедната страна.
  • 4 Густо, майна!

    20 3 Отговор
    Тва да знаят Златките на какъв език за пеят...
  • 5 А Наш Бай Ганьо

    47 4 Отговор
    Шоуто им прави в момента! Срам за България!
  • 6 Философ

    12 30 Отговор
    Няма страшно! Българите сме големи тарикати, скоро ще се оправим!

    Коментиран от #8

  • 7 МУНЧО

    73 0 Отговор
    БЪЛГАРИЯ-беден народ, богати управляващи и богати политици.
  • 8 Ами да спокойно

    32 0 Отговор

    До коментар #6 от "Философ":

    Ще се оправим като мрз от 610 лв се увеличи с 5 лв. 5 лв са си пари бе ей.
  • 9 Плевен

    11 45 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Ти май не четеш по бедни сме защото не работим. Румъния БВП-11500 € ,а в България 8500 € . Няма как да получаваш нещо което не си заслужил, това е просто правило в икономиката , и то доказано

    Коментиран от #10, #13, #22, #43, #47

  • 10 БОЗА

    80 3 Отговор

    До коментар #9 от "Плевен":

    Плевен според теб ЗАЩО една и съща работа струва различно в уж "единна" Европа...примерно един бензинджия на OMW във Варна и Виена...трудът ли е различен...единият изпомпва горивото на ръка ли...оставете ги тези заучени положения,че българинът не работел,бил неефективен и т.н.-не е вярно това...бачкат си сънародниците ни,но са ЖЕСТОКО лъгани и мамени...див балкански капитализъм е обяснението... ;-)

    Коментиран от #23, #30, #40

  • 11 Behemoth

    20 1 Отговор
    Да не счупите държавата ,ей!
  • 12 комшията

    67 1 Отговор
    Българите работят като германците, но получават заплата като африканците. Занова сме бедни и така ще бъде, докато не се научим да стачкуваме както в Европа.

    Коментиран от #16

  • 13 Гост

    24 5 Отговор

    До коментар #9 от "Плевен":

    Ти ходил ли си в Румъния да работиш? Това са страшно мързеливи хора! Ама толко не им се работи че няма на къде! А като се наложи да поработят... ужас... едно мрънкане едно туткане. Казвам го от опит и то не единичен. Всяко ходене ми е мъка с тези мързели.

    Коментиран от #19, #21

  • 14 Ввв

    8 8 Отговор
    Xaxaxaxa да бе,французите от много
    “хубаво” са все по площадите...трагедия,най-добре е Ханс!!!
  • 15 Баце Бойко

    16 3 Отговор
    У нас е най-убаво ...........стойте си тук и си плащайте данъците.

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Д. Петров

    16 1 Отговор

    До коментар #15 от "Баце Бойко":

    Тъй де! Кажи сега за островчето в Гърция? Палмички има ли?
    Мамуните са в България !
  • 18 Мила

    42 2 Отговор
    Глупавите българи работят като пчелички за Чекмедже Банк. Даже им е драго, че ги крадат. Той Бойчо бил много харизматичен...
  • 19 Д. Петров

    4 7 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    " не единичен. Всяко ходене ми е мъка с тези мързели"
    И що ходиш там бе, далавер импекс!

    Коментиран от #20, #25

  • 20 Гост

    10 1 Отговор

    До коментар #19 от "Д. Петров":

    Защо ходя според теб? "Далавер импекс"? Нещо си ретро и неадекватен :)
  • 21 Плевен

    8 19 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Не то в Бг има достатъчно работа ,че да работя в чужбина , но съм ходил на почивка ,и аз от опит ти казвам нито за секунда не се почуствах ВИНОВЕН ,че съм и отишъл в хотела или в магазина или където и да е било.В частният сектор съм вече 10 год. и ти казвам всеки работи колкото да си изкара заплатата , а много пъти и по малко , и с нищо няма да се промени това. Марзеливи и неграмотни сме и това е факт.
    Идва немец , не можем две изречения да вържем , не можем да му изпълним проекта ама претенции за заплати -големи , идва турчин ,идва италянец , не ние можем само да се оплакваме как са ни малки заплатите и трябва да взимаме големи заплати , но да не плащаме данъци .Незнам от къде си но в Плевен 1400 лв нетна заплата е добра и ти гарантирам че не е заслужена

    Коментиран от #24

  • 22 И аз това казвам на шефа ми

    13 2 Отговор

    До коментар #9 от "Плевен":

    Но за печалбата на. Нема как да печелиш от мен като не си заслужил трудът ми. (като не плащаш достатъчно)

    Коментиран от #28, #29

  • 23 Къв хубав пример

    14 1 Отговор

    До коментар #10 от "БОЗА":

    Аз съм бил в Виена не е лошо там. Себастиан Курц е добър премиер.
  • 24 Гост

    29 1 Отговор

    До коментар #21 от "Плевен":

    Изглеждаш грамотен човек. Работата ми е такава, че пътувам много, не съм шофьор. Имах друго в предвид, Румънците нито са по-работливи нито масово говорят езици! А реално са по-добре от нас. Не зная как се получава това, след поредната командировка там се бях отчаял...

    Коментиран от #26, #27

  • 25 Плевен

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Д. Петров":

    Що щото е шофьорче , как що
  • 26 Плевен

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    а sorry , приеми извиненията ми
  • 27 Плевен

    5 6 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Аз просто не съм попадал на такива , а съм ходил и работил с много Ромънци. Незабравяй че си разтреляха комунистите още 90 -та год. Най -лошо е когато твоето име и възнаграждение зависи от полу завършени идиоти , но с претенции . Цял живот съм се водил от поговорки , а една от тях е "за да получиш трябва да дадеш" и не говоря за рушвети ,а за това какви усилия правиш за да получиш нещо , било то по-голяма заплата или любов или каквото и да е било .
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Плевен

    2 13 Отговор

    До коментар #22 от "И аз това казвам на шефа ми":

    Е какво му казваш на ШЕФА , дай да видим какво можеш , а тогава искай заплата. Колко езика говориш ? Колко образования и квалификации имаш ? Като си толкова сигурен в уменията си ,що не пробваш сам , да видиш колко е му ЛЕСНО на ШЕФА ти , колко невидими разходи има , как не се спи по цяла нощ като си си заложил жилището ,а всичко зависи от такива като теб дето мислят че не им заслужаваме труда. Що ли де хабя с теб мисля че си калза пертута

    Коментиран от #52, #53, #55

  • 30 Плевен

    3 9 Отговор

    До коментар #10 от "БОЗА":

    Как да ти го обесня, то това се учи 5 год.( аз съм учил друго -не икономика) , ама хайде да пробвам :
    1. Цената на Дизела във Варна и Виена са различни .
    2. Потребленито е различно , а от там и оборота , респективно печалбата .
    3. Тяхната минимална часова ставка е различна , а тя (минималната работна заплата) е пряко свързана с БВП който в Австрия е 50 пъто по-голям.
    Казано по друг начин ако този който произвежда сирене го мързи ( а те са все едни от етноса) няма как ти да го продаваш за да ввземеш голяма заплата

    Коментиран от #31

  • 31 БОЗА

    19 1 Отговор

    До коментар #30 от "Плевен":

    Няма как да ми "обесниш" моето момче...НЯМА КАК...напразно си харчил парите на мама и тате 5 години...загубих си времето с теб...даже реших,че съм сгрешил с теб,когато се извини на госта,за шофьорлъка...млад човек си-ЛИЧИ ТИ...развивай се...но бъди добър-не обяснявай на никого нищо...трябва ти още житейски опит...пътувай-много е важно(особено,за младите да пътуват)и гледай и МИСЛИ...за гледането трябват очи...за другото акъл...пожелавам успехи в начинанията ти... ;-)

    Коментиран от #34

  • 32 Верно ли

    9 2 Отговор
    Ей това ви е "стабилността" и успешното управление!!! Оставка!
  • 33 「 Logic 」 

    16 2 Отговор
    Холандците са с 1/3 от нашата територия и ни води няколко пъти отгоре по доходи и население... няма такъв срам 😷
  • 34 Плевен

    4 5 Отговор

    До коментар #31 от "БОЗА":

    Нормално е когато получиш въпрос , да отговориш . Аз доколкото си спомням ме попита какво мисля , е на твоя въпроа мисля точно това което съм ти написъл , колко съм прав незнам ( казахти че съм учил друго). Знам че не съм те нападнал , нито съм толкова млад и зелен , и съвет без да познаваш човек , не го обиждай защото незнаеш нищо за мен . Имам две бакълаварски и една магистурска степен като електро инж. И трите образования съм си ги платил сам , бащами почина преди 20 г.

    Коментиран от #35

  • 35 БОЗА

    9 1 Отговор

    До коментар #34 от "Плевен":

    Сам го казваш,а не го разбираш-НИКОГА не знаеш,кой е срещу теб(с кого си пишеш)...да отговориш на въпрос е едно...да "обесняваш"на някого е друго...предпоследният,който ми "обеснява" беше изпратен да си купи часовник със стрелки,че НЕ ЗНАЕШЕ накъде се отвива гайка и от зор,беше напът ключът да изплъзне и да си счупи носа...иначе образование има-обиколил Европа по стажове и практики...за баща ти съжалявам...това,за образованията ти(ако ги имаш)по-добре да не го беше споменавал...бъди здрав... ;-)

    Коментиран от #36

  • 36 Плевен

    4 5 Отговор

    До коментар #35 от "БОЗА":

    Това с образованието ти го споделих за да си сметнеш преблиз. ми години. Разбирам много добре че е малко обидно някой да ти "обеснява" и се извинявам за високомерното си отношение.
    От няколко дена се наслушах как някой трябва да ни оправя ,и вече нямам нерви да проучвам кой е срещу мен , просто го карам по първа преценка , Аз знам и гайка как се развива и каква е разликата между ключ10 и гайка 10мм , и лопата как се държи и.тн ;-) Лека вечер

    Коментиран от #37

  • 37 БОЗА

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "Плевен":

    Не се стягай...нищо не се е случило...хубава вечер... ;-)
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ПСФ

    3 8 Отговор
    С 15000 лева заплата, радеж е най високо платен, но не виждам с какво тоя човек допринесе за просперитета на страната. Мисля че ще бъде подобре ако институцията президент бъде премахната.
  • 40 123

    12 1 Отговор

    До коментар #10 от "БОЗА":

    Във Австрия няма такава работа като бензинджия, както и други страни.Слизаш от колата си вкарваш си кредитната карта в бензин колоната и пълниш сам бензин колкото искаш, или заплашаш на магазинера вътре в магазина.Съответно заплатите в Австрия са по високи заради това че не се плаща на още 6-8 човека.За Туризма хората получаат мизерни заплати, заради стиснатите си робовладелци- които получават Европейски приходи а на работниците си заплащат африкански заплати.В други сектори на икономиката е различно но правилото е че за да получи един работник 1 лев трябва да е произвел принадена стойност от 6 лева или минимално 4 лв която стойност на продукта трябва да е качествено изработена и конвертуруема или продаваема навсякъде.
    Със пушене на цигари и пиене по кафенета богат не се става имам предвид клиента,собственника на бар ще е богат. Няма ли индустриално произодство на качественна стока на конкурентна цена няма и от къде да дойдат доходи.Веднъж като си купуш фалшиво сирене повече няма да повториш ако имаш пари. След това имаш най големия инвеститор ЕС,и след него държавата- парите давани за вътрешни инвестиции в България са на неконкурентноспособни по срок на изпълнение и завишени в пъти цени на фирми със старо оборудване, с невалифициран персонал и крадливи мениджъри. След като 80% давани от ЕС и българската държава за инвестиране в България. реално не са отработени и вложени в България няма и как да очакваш повишаване на заплатите.80% са усвоените пари,

    Коментиран от #42

  • 41 рррр

    11 0 Отговор
    И нека не забравяме, че в изброените бели страни освен високите доходи, които получават, местните хора не работят черен труд. Черноработници са емигрантите. За МРЗ нищо не пишат. Понеже форумните буквалисти ще се закачат за думата "минимална" РЗ, нека да се съотнесе почасовото заплащане у нас със същото в ЕС.
  • 42 рррр

    13 1 Отговор

    До коментар #40 от "123":

    Пълни глупости. Точно пък в Австрия не се работи като роб на тръстиката. В заведенията, освен бармани, готвачи, сервитьори, управители, чистачки, има и хора, които само отсервират. Всеки си върши само своята работа, а НЕ 10 операции. Докато в Бг в някои заведения барманът е и сервитьор, чистач, управител и какво ли не. В заводите раб. време е от 9:00 до 16:00-16:30 часа с 2 почивни дни. И там се работи за каквото си назначен, а не като в Бг да те ползват за 10-то ръката Шива.

    Коментиран от #48

  • 43 ЕБЛИЧ

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Плевен":

    богатите въобще не бачкат
  • 44 менгеле

    4 2 Отговор
    просто в бг то се плаща като на чехълче ей оттоам идва и няма да останат читави българи да бачкат за бог да прости
  • 45 Голем смях

    7 7 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Да,но в Румъния растреляха техния Бай Тошо,нямат русофили,нямат руски ,турски, южни патоци.Нямат ДПС,нямат Доган,Нямат Пеевски .Винаги са заедно с ЕС и НАТО,имат натовски бази ,поддържат санкциите срещу Русия ,разполагат американски ракети на своя територия ..и ...и ни разминаха с 200 км. в час.И президента им не е руска подлога.
  • 46 1993

    5 2 Отговор
    Богатите хора са забогатяли, заради себе си, но и заради други, които им са помогнали ! Ако е нямало кой да им помогне, значи е нямало да бъдат богати, както във финансов смисъл, така и в имоти, бижута, здраве, красота и др !
    Това е друга тема, а отностно богати и бедни държави, това е много относително, на конкретна държава, територия и страна - племето / народа ли да е богат, цялата политическа класа или и двете "неща" да сме богати във финансов смисъл и в имоти ?!
  • 47 Полезно инфо 1993

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Плевен":

    За да се работи , човек / хора трябва да са мотивирани, за да стане това факт, значи минималната работна заплата в България трябва да не е под 1 000 лв, а трябва да бъде минимум 3 000 лв !
  • 48 123

    7 0 Отговор

    До коментар #42 от "рррр":

    Чистачи на маси има навсякъде по западните страни в ресторантите.Това че хора в туристическия бизнес работят по 12-13 часа на ден и им се плащат 800 лв се отнася за България не за Австрия.
  • 49 Динчева

    8 2 Отговор
    България е единствената страна в Европа в която управлява мафията! Срастване на политическата власт с икономически и престъпни групировки!
  • 50 Нела Евова

    10 0 Отговор
    Българите никой не ги обича и не се застъпва за тях. Нито комшиите, нито на запад. Зад Румъния стои Франция. Зад Гърция стои Германия. България сямо я брулят от запад и от изток, от юг и от север, свои и чужди, как да е богата държава ??????
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Иванов

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "Плевен":

    КАУЗА ПЕРДУТА - causa perduta /в превод - "изгубена кауза"/ се казва, ама карай.. ти нали си високо образован и с големи квалификации и много езици знаеш като те гледам :)
  • 53 с опит

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "Плевен":

    А защо имаш такива работници бе пич...щото им даваш пари колкото да не умрат от глад. Не визирам само теб..това е масово, навсякъде. Докато чорбаджиите не почнат да си ценят работниците, ще е все така. Вкарват се едни западни модели, викат се западни фирми за управление на персонала и се работи по шаблон...ама не съобразен с мат'риала и актуалната ситуация в страната. А по темата - основния проблем на милата ни родина е корупцията и бюрокрацията, която отново е обвързана с корупцията. Наблюдения имам колкото искаш - как буквално се ограбва данъкоплатеца и как се точат еврофондове и как се печелят обществени поръчки. Работата е толкова дебела и дебелоочието е стигнало такива граници, че нито един нормален чуждестранен инвеститор, опитал се да прави нормален бизнес в България, няма да повтори
  • 54 Короната

    0 3 Отговор
    Бе кви са тия глУпости бе? Баце каза, че е донесъл 29 милиона евро и че кабинетът и правителството са сабУилка.
    Аз на дойчовците ли ще вярвм или на БАЦЕ!
    Баце- баце!!! Давай Баце, ти си Уъв!
  • 55 ССуперкар

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Плевен":

    Плевен,ма като не можеш да правиш бизнес чупката,какво се мъчиш.
    На твое място идва друг който може да прави успешен бизнес и да дава прилични заплати.
  • 56 КПСС БКП

    2 2 Отговор
    Каква е ползата ни от членството в ЕС ? каква е ползата от демокрацията ? Все сме си най бедни и най окаяни.
  • 57 Бг202020

    2 1 Отговор
    Във ЕС всеки има права и задължения. Който не е разбрал - да е.