Last news in Fakti

30 Септември, 2012 13:58 992 0

"Зелените" са против концесията на летище София

  • летище софия-
  • зелените

 

Летище "София" ще остане без никакви пари, след като плати дълг от 40 млн. лева, присъден от Арбитражния съд в Париж на кувейтския Фонд за развитие, който е ремонтирал летището, но не е получил парите си.

За това алармира министър Ивайло Московски през миналата седмица, затова транспортното министерство спешно търси концесионер, заявяват в своя позицията от ПП "Зелените", които се противопоставят на тази концесия.

"От "Зелените" сме категорично против концесионирането на летище София, като смятаме, че финансовото му състояние не предполага компанията да се намира в сериозна криза, дори и след като плати задължението си. Според отчета на дружеството към края на 2011 година то разполага с парични средства от над 111 млн. лева, значително над дълга към кувейтския фонд. Печалбата на летището за същата година е 12 млн. лева", се казва в позицията.

"Зелените" предлагат "Летище София" ЕАД да си потърси всички закъсняващи вземания от превозвачи, включително като спира обслужването на самолетите на неизрядните платци. "Разработка и прилагане на последователна стратегия за привличане на нискотарифни превозвачи, които да осигурят по-добро запълване на слабите за полети дни, както и часове от денонощието. Навлизането на повече авиокомпании на пазара ще означава по-ниски цени за потребителите, повече индивидуални туристи на българския пазар и по-добри условия за туризъм в чужбина за българите.

В последните години нискотарифни превозвачи прекратиха полетите си от и до София, въпреки че някои поддържат редовни линии до Скопие и Букурещ. Заобикалянето на българския пазар от "евтините" компании е в интерес само на един "монополист" на пазара, който на всичко отгоре не си плаща и сметките за обслужване. Това според "Зелените" спъва развитието на авиобизнеса, на туризма, както и устойчивото развитие на самото "Летище София" ЕАД - може би именно с идеята да бъде концесионирано от "приятелски компании", както се получи с летищата във Варна и Бургас", казват от партията.

Те настояват още за отказ от концесиониране на авиопорта и прехвърляне на 20% от акциите му на Сребърния фонд, така че част от приходите от дивиденти да отидат за бъдещи плащания на пенсии на българските граждани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА