Last news in Fakti

10 Октомври, 2012 12:10 1 720 8

НЦИОМ: 60% си плащат трудно сметките

  • нциом-
  • домакинства-
  • сметки

Икономическото състояние на домакинствата у нас се е влошило за последната година, сочат резултатите от национално представително проучване на НЦИОМ, проведено в периода 20 - 27 септември 2012 г..

Основните затруднения, които интервюираните изпитват в момента, са свързани с плащането на месечните им сметки и с ограничаването на храни и стоки от първа необходимост. През 2012 г. все повече хора са се отказали от почивка по време на отпуските си. Най-голямото предизвикателство за последната година пред 60% от интервюираните е плащането на комунално-битовите разходи – електричество, отопление, вода и т.н. Затруднения да плащат тези сметки са имали предимно хората във възрастовите групи 40-49 години и над 59 години, нискообразованите, жителите на столицата, но и тези, живеещи в селата, етническите турци и ромите, хората с месечни доходи на домакинствата под 200 лв. и живеещите сами.

В сравнение с ноември 2011 г.,

делът на хората посочващи, че се затрудняват да плащат комунално-битовите си разходи, е нараснал

с 5 процентни пункта. Както и преди година, половината българи ограничават покупките на стоки от първа необходимост.

В момента над половината от участвалите в изследването (52%) твърдят, че са ограничили покупката на стоки от първа необходимост. Този дял остава без промяна в сравнение с ноември миналата година. Отново в тази категория попадат предимно хората във възрастовите групи 40-49 и тези над 59 години, нискообразованите, жителите на столицата, но и тези живеещи в селата, етническите турци и ромите, хората с месечни доходи на домакинствата под 200 лв. и онези, чиито домакинства се състоят от един член.

46% от интервюираните не са почивали през 2012 г., независимо, че са планирали ваканция. Делът на тези хора се е увеличил с 4% за изминалата година. Най-често от планирана почивка са се отказали хората на възраст между 30 и 49 години, столичаните, хората с месечен доход на домакинствата до 300 лв. и тези, чиито домакинства се състоят от 5 и повече членове.

През последната година 40% от пълнолетните българи са отложили планиран ремонт или мебелиране на жилището. Този дял е нараснал с 5% спрямо ноември 2011 г. Планирани ремонти и освежаване на интериора са отлагали най-често хора на възраст между 40 и 59 години, живеещи в малки градове, хора с ниски месечни доходи, както и многочленните домакинства.

Без промяна (20%) остава делът на хората, които изпитват затруднения да обслужват кредитите си. Също непроменен за последната година (15%) е и делът на онези респонденти, които са отложили планирана покупка на автомобил.

Нивото на безработицата е динамично и зависи от множество обективни и субективни фактори. В този смисъл изследването на НЦИОМ не мери нива на безработицата в национален мащаб.

Към момента на провеждане на проучването (септември 2012 г.) 16% от интервюираните твърдят, че през последната година са оставали без работа за период до 6 месеца. Този дял е с 4% по-висок спрямо деклариралите подобен статус на заетост през есента на 2011 г.

За същия период обаче, с 2 пункта са се увеличили и хората, които са останали без работа за повече от 6 месеца, като в момента техният дял възлиза на 15% от обхванатите в изследването.

Недостигът на финансови средства най-често кара българските домакинства силно да редуцират разходите си за луксозни стоки, услуги и развлечения. 87% от участвалите в изследването посочват, че при парични затруднения им се налага да се лишат от деликатесна храна, а 81% – от пътувания и почивки. За сравнение – преди икономическата криза, в края на 2008 г., от деликатеси са се лишавали 82% от българите, а от почивки – 66%.

За 80% от интервюираните моментната или трайна липса на пари води до отказ от развлечения като гостувания, посещения на ресторанти, барове и т.н. Преди четири години този дял е бил по-нисък – с цели 16%. От дрехи се лишават понякога 79%, а от обувки – 78% от пълнолетните българи. Тези дялове се оказват съответно с 12 и 14 пункта по-високи спрямо тези за 2008 г.

При парични затруднения 74% от респондентите ограничават потреблението на електроенергия, а 73% се лишават от обичайното разнообразие в храната, която консумират. При финансови затруднения българите са най-малко склонни да се лишат от цигарите, алкохола, лекарствата и разходите за телефон. От цигари и тютюневи изделия през тази година са се лишавали 25% от интервюираните (20% през 2008 г.); От алкохол – 31% от интервюираните (24% през 2008 г.); От лекарства – 39% от интервюираните (34% през 2008 г.); От телефон – 42% от интервюираните (41% през 2008 г.). Потреблението на тези стоки и услуги е сравнително устойчиво спрямо 2008 г.

Приготвянето на традиционни домашни консерви не е в пряка зависимост от материалното състояние на хората.

Три четвърти от участвалите в изследването (76%) посочват, че в техните домакинства традиционно се приготвя зимнина. За сравнение при хората със стандарт на живот около и над средния този дял възлиза на 74%, а при крайно бедните – на 77%. Единствено сред жителите на столицата делът на приготвящите домашни консерви е два пъти по-нисък от средния за страната – 39%. 6% от интервюираните посочват, че досега са приготвяли зимнина, но тази година няма да го направят. Сред тази категория най-често попадат хора на възраст между 50 и 59 години и жители на столицата. 16% от обхванатите от изследването твърдят, че в техните домакинства няма традиция да се приготвя зимнина. Това са най-младите респонденти, високообразованите, жителите на столицата и хора с месечен доход на домакинството над 300 лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 --------

    0 0 Отговор
    Обща национална стачка,предсрочни избори и премахване на валутния борд! Хората искат ПАРИ,а парите се печатат,не се берат по дърветата.Ако това не стане,догодина заглавието и смисъла на статията ще бъдат същите,но цифрата ще бъде 90% !!!
  • 2 vlad

    0 0 Отговор
    Е, само това ни липсва сега - да печатаме пари без покритие. Американците могат да го правят, все още техните долари са световни пари. Айде стига сме се правили на големи. Не Първанов да се прави на империалист и казва "Кадафи трябва да си ходи", не наша фрегата към бреговете на Либия. Обратното- България чрез референдум вън от НАТО и изтегляне на военните. Колко ни струват НАТО и участието ни в Ирак и Афганистан? Ако НАТО наистина не е агресивен пакт, от кой съсед да се страхуваме?
  • 3 1234

    0 0 Отговор
    щом признават за 60% значи са повече
    И все още казваме че имаме държава?
    Ние сме лихварска губерния в която населението е собственост на банките барабар с с всичкото имущество.
    като гледам какви поразии може да направи лихварството, разбирам защо е било тежък грях във всички големи религии (включително християнство и мюсюлманството)
    Време е за фронт за национално спасение
  • 4 разумен

    0 0 Отговор
    Номер 1: ти имаш ли повече от 2 мозъчни клетки? Като се печатат повече пари и няма валутен борд, хлябът ще стане отново 1000 лева и освен да си бършеш д-то с големите банкноти, за друго няма да стават.
    За да тръгнат нещата, трябва да има производство и икономика. Всичко друго е ала-бала. Но вместо да поощряват малкия и средния бизнес, държавата ги закопа (искат касов апарат, вързан към НАП даже и на кафе автоматите по улиците - това в никоя нормална държава го няма).
  • 5 момбаса

    0 0 Отговор
    ако продължават все така да вдигат постояно цените а заплатите да си стоят на едно ниво и да измислят нови налози и такси то на хората нищо друго не им оставя освен да обедняват още повече
  • 6 5678

    0 0 Отговор
    Така,има една поговорка"На този г.з,този х.."Колкото повече ни мачкат,толкова по-вече ни харесва.
  • 7 никсън

    0 0 Отговор
    защо се оплакваме а не отидем да потърсим сметка на господа управляващите !!!!!!!!!!?
  • 8 Коста

    0 0 Отговор
    Твърде много статистика, за да бъде казано добре известното. Тук обикновеният човек никога не е живял добре. И преди кризата над половината българи са се лишавали от нещо. Така беше и при соца, но тогава не вадеха такива данни. Пък и хората все се вкарват в допълнителни разходи и живеят на ръба. Ако видят пари, си купуват по-голяма къща или кола, плащат повече данъци или бензин, размечтават се за лукс и парите все не стигат. Не говоря за безработните или стари хора, а за такива като мен.