Last news in Fakti

29 Ноември, 2020 23:31 3 485 9

Нова е-платформа ще уведомява пчеларите за пръскания с химикали

  • пчели-
  • пчелари

Платформата се поддържа от Българската агенция по безопасност на храните

Нова е-платформа ще уведомява пчеларите за пръскания с химикали - 1
Снимка: БГНЕС

Всички пчелари и фермери, обработващи площи със земеделски култури, трябва да се регистрират в Електронната платформа за оповестяване на растителнозащитните и дезинфекционни дейности.

Задължението се въвежда с нова наредба за опазването на пчелите, публикувана в Държавен вестник.

Платформата се поддържа от Българската агенция по безопасност на храните и има за цел да уведомява пчеларите за предстоящи пръскания с препарати.

Употребата на химикали отдавна е повод за напрежение между земеделци и пчелари, защото според пчеларите това е причина за масово отравяне на пчелните семейства.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЧеститоПчели

    9 2 Отговор
    Е значи сега освен мръсен възудх, ще казват 365 дни в годината, че пръска и печаларите да му мислят как ще водят на паша пчелите :) Понякога като чуя някой упавленски бисер, първо се стряскам ... после се сещам какви други неща им е хрумвало и ми става смешно и забравям после за случая. Жалко, но си е направо трагично това.
  • 2 Супер

    6 0 Отговор
    А дано, ама надали.
  • 3 Само питам

    6 0 Отговор
    Е, къде е тая платформа? Потърсих я и не излезе нищо.
  • 4 Smooth Jazz

    15 3 Отговор
    Абе вие нормални ли сте? Повечето пчелари, а и фермери, са възрастни хора, които не са виждали компютър, вие ще ги карате да се регистрират в електронни платформи. И като получат информация пчеларите за пръскане с пестициди какво ще направят? Ще си приберат и заключват пчелите да не излизат? Ще ги сложат под карантина? Ще ги преместят в поля, където не е пръскано?

    Коментиран от #5

  • 5 Нормалните

    2 7 Отговор

    До коментар #4 от "Smooth Jazz":

    Браво за инициативата.
    Моля, ако не познаваш пчеларската работа, да не коментираш.
    Пчеларите имат възможност да затворят пчелите си да не летят един или няколко дни. (разбира се, търпят големи загуби от това, защото вместо пчелите да носят мед, те консумират донесения).
    С пчеларите са възрастни хора, не съм съгласен. Може би, до преди 10 години да е било така. В момента не познавам човек (било то пчеларин/пенсионер или тиийн) който да не ползва телефон. Колко му е едно приложение на телефон, което да сигнализира?
    Въпросът е, кой ще контролира разрешаването за пръскане и уведомяването за него?
    Но инициативата е добра и похвална!
  • 6 Мечо Пух

    4 1 Отговор
    Сега пчеларите ще трябва да купуват смартфони на пчелите или поне по един за всеки кошер.
  • 7 Пчелар

    4 0 Отговор
    Големия проблем ,че настана време , когато наредбите законите са пожелателни!
  • 8 Обикновен овчар

    2 0 Отговор
    Когато политици и лобисти печатат закони ,прилагат ги но не ги спазват,тогава тези закони не важат за никой.....Истината е някъде там!
  • 9 оня с магарето

    1 1 Отговор
    трябва да се забрани пръскането през деня