28 Ноември, 2012 16:19 1 518 2

ВЕИ е гаранция срещу скъпия петрол и газ

  • веи-
  • манфред фишедик

Инвестициите във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) са една застраховка срещу покачването на цените на изкопаемите горива утре. Това заяви професор инженер Манфред Фишедик.

Той призна, че цените на тока в Германия през последните години поскъпнаха. Това се дължи и на развитието на ВЕИ. Проф. Фишедик се надява, че след 10 – 15 години ВЕИ няма да се нуждаят от политическата подкрепа, както е в момента, а ще могат сами да се докажат на пазара.

Според него технологическото развитие ще доведе до това, че токът от възобновяеми източници ще бъде по-изгоден от енергията, добивана от изкопаеми горива. Надежда за подобна прогноза му дава и тенденцията в последните години за постоянно поскъпване на горивата.

Професор Фишедик се надява, че Германия няма да бъде сама в нейния енергиен преход, а нейният опит във ВЕИ ще бъде заимстван и от други страни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 професор незнайко

    0 0 Отговор
    Мисля че изобщо не е прав.Все още горивата като природният газ нямат алтернатива. ВЕИ-тата изградени в Бг са със спекулативна цел.Собствениците им целят бърза печалба,заради възможността която им е дадена от Бг наредбите, а не стандартната норма на възвръщаемост при инвестиция за енергопроизводство.
  • 2 Грую

    0 0 Отговор
    Я да видим дали е прав професор Незнамкойси за България. Цена намегаватчас електронергия от фотоволтаици над 700 лева с ДДС при положение,че го купваме по около 200 лева средно. Кой плаща разликата? Ами ние чрез съставката за зелена енергия. Произвежда ли България фотоволтаични панели и перки за вятърни генератори? Не. Всичко се внася. И във фактурата Ви за електроенергия за месеца цъфва една съставка за зелена енергия, въведоха са най-различни такси и други прикрития на този вид грабеж и без да се усетиш сметката за електричество набъбна с 40% за по-малко от две години. О да който се занимава с производството и продажба на такива съоръжения или е свързан с такива организации и заплатата му зависи оттам разбира се ще подкрепи професор Едикойси, но на бедния българин му трябва евтин ток, който освен от ядрена централа няма откъде другаде да дойде. За съжаление нашите народни представителеи също като професор Онямититам защитават само собствените си джобове и не ги интересувт такива подробности около джоба на редовия българин и с лека ръка замениха няколко блока на АЕЦ Козлодуй и много други хубави неща срещу съмнително полезно членство в Евросъюз. Отказаха се от АЕЦ Белене за което ще плащат и тези, които идват след нас. Няма нищо по-лесно да направиш една лоша сделка за народа още по-лоша след като трябва да облагоделестваш гласоподавателите си за да си ги подсигуриш за следващите избори, а пък те да ти подсигурят по други начини още гласоподаватели. Не е прав професорът и с това си изказване се принизява до обикновенния български народен представител рушветчия, лобист и прочее, в чийто джоб са влезли една част от парите на производителите и търговците на подобно оборудване.