Last news in Fakti

20 Февруари, 2021 10:26 6 594 25

Най-богатият руснак и неговата машина за пари

  • владимир потанин-
  • русия-
  • богатство-
  • състояние-
  • пари

Владимир Потанин - магнат, близък до Путин, вече е най-богатият човек в Русия

Най-богатият руснак и неговата машина за пари - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

През май 2020 неговата фирма причини една от най-тежките екокатастрофи в Арктика, а само няколко месеца по-късно Владимир Потанин стана най-богатият човек в Русия. Богатството на шефа на „Норникел“ възлиза на повече от 24 милиарда евро. Според списание „Форбс“, основният акционер в минния гигант „Норилск никел“ (Норникел) Владимир Потанин междувременно е най-богатият руснак за всички времена: натрупаното от него богатство възлиза на повече от 30 милиарда долара. По информация в руските медии, никой друг руснак досега не е имал по-голямо състояние. Потанин притежава 35% от собствеността на Норникел.

Отровно производство

Руската компания е най-големият производител на паладий в света и един от най-големите на никел, който се използва широко в производството на електрическите автомобили. Борсовата цена на компанията се повиши значително през последните месеци.

Откакто Потанин е начело на фирмата, тя често е сочена като голям замърсител на околната среда. Норникел изхвърля в атмосферата толкова отрови, че концернът междувременно се смята за най-големия замърсител на въздуха в света, а град Норилск е най-замърсеният град в Русия, посочва n-tv.

По този повод агенция Франс Прес припомня, че през май миналата година от резервоар на дъщерно предприятие на фирмата в района на Норилск изтекоха 21 000 тона дизелово гориво, които замърсиха обширни райони в тази част на Арктика. Съд в Красноярск през февруари тази година осъди Норникел да заплати парично обезщетение в размер на 1,6 милиарда евро.

Природозащитници заявиха, че това е била най-тежката екологична катастрофа, засягала някога района на Арктика. Още преди това Норникел изглежда е изливал в продължение на години силно отровни отпадни води в тундрата. Доротея Верман, експерт на Института за политика на развитие (DIE) заяви навремето по този повод: „Навътре в гората човек се натъква на огромни по размер зловонни локви, които показват, че подобни замърсявания не се случват за първи път“.

Топли отношения с Кремъл

През последните месеци Норникел обяви затварянето на две свои топилни в региона на Мурманск. А тези дни компанията на Потанин съобщи, че до края на 2021 година смята да намали с 85% емисиите на серен диоксид в Мурманск. От Норникел твърдят, че са „си извлекли важна поука“ от арктическата катастрофа, и че „напълно са преразгледали стратегията си за управление екологичния риск“.

Владимир Потанин е близък с президента Путин, но добрите му връзки с Кремъл датират от доста по-рано – още от времето на Борис Елцин. В продължение на две години Потанин дори беше вицепремиер на Русия и отговаряше за финансовата и икономическата политика на страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 габровец от варна

    45 22 Отговор
    Защо всички милиардери в Русия са близки и приятели на Путин? Други руски милиардери се крият в чужбина. А народа все е беден.

    Коментиран от #6, #19

  • 2 КОТарАК

    48 9 Отговор
    как пък тия не написаха една статия за едно чекмедже на протежето на Меркел
  • 3 КОНТРАТА

    45 15 Отговор
    Те защото краварските и немски произвидители на никел отделят в атмосферата миризма на теменужки. САЩ най големия замърсител на атмосферата в света, вкл са обарърнали и около земна орбита в бунище от вехти сателити.
  • 4 Ужасонн

    43 6 Отговор
    Абе гледайте нашето канче бе хора....тука мизерията е на невиждано и в африка ниво, а вие сте започнали руснаците, американците, китайците и т.н. да ги мислите...кога ще помислите ние, вие как живеем?
  • 5 Гаргамел

    13 25 Отговор
    Айде путински тролчета да си заработите мизерните копейки да имате за бояришник довечера
  • 6 Милфонова

    30 13 Отговор

    До коментар #1 от "габровец от варна":

    Руската Федерация е държавара с най ниския външен дълг, ако и президента Владимир Владимирович Путин изтеглин 26 000 000 000 000 нещата ще са други. Я виж кравара Обама лак тегли 12 трилона за 2 мандата и колко е теглил руския президент за този период! Щи се изяснят много неща тикво

    Коментиран от #9, #15, #16

  • 7 сила

    15 12 Отговор
    ОПГ това са всички руски олигарси.....а нещастния руски народ,ех народа....
  • 8 Наблюдател

    28 8 Отговор
    DW не виждат тровенето на българите и целлите Балкани . ( уж членови но ЕС ) от американските и английски тецове , но пък са много загрижени какъв въздух дишат в Русия , в малко за руските размери градче ( колкото Стара Загора например ) . Много са грижовни към руснаците щатските шефове на DW .
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 дънди прешъс

    29 5 Отговор
    А златодобива на американците какво съсипа?
  • 11 ПСР

    15 22 Отговор
    Поредният мръсен милиардер,от кръга"Вова Путин".
    Абсолютна крадлива и арогантна шайка.Тъпчеща и подиграваща се с народа на Русия.За замърсителните му дейности,трябва да бъде съден от международен трибунал.
  • 12 Ракета с ОУ

    14 3 Отговор
    Бяхме много ракети с Обеднен Уран,помните ли ни?..Екологизирахме ви за векове напред..
  • 13 другарят

    15 7 Отговор
    Абе нацистите от дойче веле! Преди пишехте, че това били приятелите на Путин! Може би са ходели на рожденния му ден!? Сега започнахте да мерите с линиика, кой е "близък" с него и кой не! Има един немец преселил се в Русия, който отглежда крави и в момента е най -големият мляко-производител в Европа.. Тези същите дойчо велевци бяха пуснали документален филм за него озаглавен "Фермера на Путин", защото като най-голям производител на мляко една от фермите му беше посетена от Путин! Такива работи с наследниците на Гьобелс от дойче веле..
  • 14 Дърт пее..раст...

    17 2 Отговор
    Бритиш петрол,е в много топли отношения с кралското семейство...2008 гОбама глоби кралската фирма с 5млд..за разлив на петрол в Мексиканския залив..
  • 15 Педерацията е

    12 18 Отговор

    До коментар #6 от "Милфонова":

    най-голямата смърдяща локва на планетата. Технологиите ѝ на производство са от средата на миналия век.
  • 16 винкел

    13 3 Отговор

    До коментар #6 от "Милфонова":

    Едно от най-тъжните неща е чужди пари да броиш!
  • 17 ПЕНКО

    13 6 Отговор
    Въпрос към -швайне швабен веле : След като руснаците са бедни --- ЗАЩО -всички европейски и турски и други курорти разчитат на тях в сезоните си ???????????? - А булгарикуси -тапанарикус !!!!!

    Коментиран от #22

  • 18 ФАКТ !

    6 2 Отговор
    Бизнес и политика вървят ръка за ръка ! Затова и случайни хора в политиката и бизнеса няма ! А след като това производство е най-голямото в света ,какво печели руския народ ?
  • 19 ЯСНО ЗАЩО

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "габровец от варна":

    Защото Русия ,
    е приватизирана от Путин и КГБ ,ЗАТОВА!
  • 20 празни приказки

    7 2 Отговор
    ЗНАЧИ КАПИТАЛИСТА ЕДИН ПЪТ Е ХУБАВО ДРУГ ПЪТ КОГАТО НЕ ВИ ОТЪРВА Е ЛОШО.
  • 21 Ооооооо а ониия дет отровиха Мексикански

    6 2 Отговор
    Залив и Аляска с нефтените си разливи ЗАБРАВИХТЕ ЛИ ГИ....
  • 22 Балкантурист

    1 5 Отговор

    До коментар #17 от "ПЕНКО":

    Пенко Пенко много си далеч от туризма,руснаците са добър пълнеж на хотелите .Преди когато имаха малко пари бяха най аругантните туристи с големите претенции Нагляри
  • 23 Въпрос

    6 1 Отговор
    Какво д аочаква човек от тази пошла клюкарска агенция наречена вкиснало зеле?
    Защо не разкажете какви ги е вършел башата на фон де лайнен като политик и какъв министър на отбраната е била тя?
    Защо се ровете винаги в чуждите държави,а не разкажете за немските педали и жените които управляват"Велика Германия"?
  • 24 бай Дън

    3 0 Отговор
    А колко има в касичката на ГЕРБ / а в шкафчето на Буда ? Защо не пишете за това ? защо сринахте бизнеса на едни хора, защото не плащаха на точните мутри. Нещата и тук са така, но ви е страх да пишете ! колко са заплатите на гнилата независима съдебна власт ?
  • 25 SAAB

    0 1 Отговор
    Дойче Зеле......учете корана !