Last news in Fakti

25 Март, 2021 08:24 10 856 14

Месопроизводители от Русе и Силистра настояват за премахване на "диамантения печат"

  • свинекомплекси-
  • африканска чума-
  • месо

Освен това заради затворените заведения също има спад в потреблението на месни продукти

Месопроизводители от Русе и Силистра настояват за премахване на "диамантения печат" - 1
Снимка: Shutterstock

Свинекомплексите в Русенско и Силистренско търпят загуби заради т.нар. "диамантен печат“, който не им позволява да продават месо в други държави в Европейския съюз, тъй като в региона е имало африканска чума по свинете. Оказва се обаче, че и месопреработвателите от другите части на България отказват да купуват месо от тях. Освен това заради затворените заведения също има спад в потреблението на месни продукти, коментира БНТ.

Заради заразата от африканска чума по свинете голяма част от свинекомплексите в страната получиха от Европейската комисия т.нар. "диамантен печат“, което не им разрешаваше да търгуват с месото си в страните от съюза. Преди дни ограничението падна за областите Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград, София и община Аксаково. Русе и Силистра обаче останаха в забранителната зона, въпреки че вече почти 2 години в тези райони няма зараза.

"Малко е като Параграф 22 – хем не ни се забранява, хем се стресират другите колеги от месопреработвателния бранш да не взимат с тоя печат", коментира изпълнителния директор на свинекомплекса в с. Голямо Враново Вихрен Димитров.

И това накара месопроизводителите да възроптаят. Свинекомплексът в село Голямо Враново вече е възстановил капацитета си, след като унищожиха всичките си прасета заради африканската чума. В момента тук се гледат 26 хиляди свине. Обаче не успяват да продават продукцията си извън Русенския регион.

"Днеска ни върнаха един черен дроб от Монтана, отказаха ни сделки в Кърджали и Пловдив, точно заради това нещо. Ето, както виждате, ние се възстановихме, изпълнихме една камара мерки да отговаряме на всички европейски изисквания, в пълен капацитет работим, но хората са стресирани, месопреработвателите казват: ние не искаме да имаме проблеми и като си оправите печата, тогава ще работим с вас”, обясни Димитров.

Според Вихрен Димитров притеснението идва не толкова, че може да са заразени продуктите им, колкото от многото допълнителни изисквания – още документация, отделни фризери за съхранение. А ако бъде премахнат "диамантеният печат“, нещата значително ще се опростят.

"Трябваше да искат рестрикциите да паднат за цялата страна, защото повече от една година не е имало случай на Африканска чума по свинете в заден двор и в свинекомплекс. А те поискаха, не знам защо, само за една част, което за мене беше нелогично. Ние сме в извънредна ситуация. Значи тогава, за да се спаси икономиката, да се спасят доставките, все пак това е продоволствието на хората, трябва да се използва тая ситуация и да падне тоя печат", допълни Димитров.

Колегите им от Силистра подкрепят исканията на русенските месопроизводители "диамантеният печат“ да отпадне. Според управителя на най-голямото месопреработвателно предприятие в Силистра Борислав Борисов свинекомплексите в Северна България са жертва на нелоялна конкуренция. Две трети от месото, което се продава в страната, е внос, а в същото време нашите търговци отказват да работят с тях. И настояват българските ветеринарни служби да поставят въпроса отново пред Европейската комисия и час по-скоро да получат право да търгуват свободно.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 някой

    83 3 Отговор
    Ясна е целта - ликвидация на цял един отрасъл в България. Евросъюза е много заинтересован за нас.
  • 2 Един

    84 2 Отговор
    Наивници! Мислят, че някой ще ги остави да продават Европа! ЕС се разправя брутално с всяка конкуренция!

    Коментиран от #4

  • 3 един от многото

    79 3 Отговор
    Абсолютно си прав братле , имат сметка да ни внасят боклуците си. Евтина работна ръка и зависимост!
  • 4 Аха

    47 6 Отговор

    До коментар #2 от "Един":

    Да, но скоро ЕС няма да го има.......сами ще се прецакат от алчност и тъпотия, те от доста време вече го правят и бедните страни като нашата, а и другите в източна и централна Европа разбраха че ЕС е просто един репресивен орган, създаден с основната цел да ги ограби и държи в подчинение като роби!

    Коментиран от #8

  • 5 Антигерб

    49 7 Отговор
    Някой още ли си мисли че ние "печелим" с членството си в НАТО и ЕС.

    Освен ограничения за търговията и производството и заробващи договори друго няма. Е има еврофондове за някои но те не достигат до народа а народа плаща вноските в ЕС.

    Коментиран от #6

  • 6 Ввв

    31 4 Отговор

    До коментар #5 от "Антигерб":

    ЕС не е виновен,че Тиквата е мекотело,виждат го-използват го
  • 7 Какво пишете

    5 0 Отговор
    Благоевград бе?? "Голямата кочина" един от най големите в БГ,ако не и най голямия
  • 8 Баш Батка

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Аха":

    Това скоро няма да е близките 100-200 години...
  • 9 Русенка

    12 3 Отговор
    Боримес внася от Германия. Сигурно и другите. Българското го избиха. Защо ни приеха в Европа? За да имат работни места и да им бъдем пазар за стоките които за нас са 3 качество...
  • 10 Овчиконгмо

    4 0 Отговор
    Заради манипулациите с месата и гмо спрях да ям свинско и говеждо(ужким телешко).Минах на пилешко и риба,като рибата си я ловя а пилешкото купувам от частници.Порцията месо за деня я намалих до 120гр,което съдържа 25гр месни протеини напълно достатъчно.Допълвам със зърна,семена,ядки и зеленчуци.Крайната цена на всичката здравословна храна излиза същата,както при двойно по-големия обем боклук храна.Когато спортувам приемам месо,зеленчуци и суроватъчен протеин.На закуска само кафе с козе мляко и до обяд само вода.На вечеря въглехидрати с авокадо или кисело мляко.Тренирам калестеник на 50 години съм правя 100 лицеви и 15 силови на лоста.Целта ми е да достигна 150 лицеви и 50 набирания с 20 силови.Преди 15 години консумирах боклуци с наднормено тегло и сегашното ми състояние беше мечта
  • 11 БанкянскиБунак

    4 0 Отговор
    Като не сте си платили "чекмедже-€-такса" ще си седите с "диамантен печат"!
  • 12 Божката

    2 0 Отговор
    Аз на Шиши ще му сложа един диамантен печат.

    Коментиран от #14

  • 13 Ирена

    0 0 Отговор
    Истински вкусното месо е това отгледано в собствените дворове и лични семейно отглеждани животни.
  • 14 Шиша

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Божката":

    А аз един кожен печат.