Last news in Fakti

11 Януари, 2013 16:15 1 470 4

Добрев към ЧЕЗ: Няма да има поскъпване на тока

  • делян добрев-
  • ток
Добрев към ЧЕЗ: Няма да има поскъпване на тока - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

 

Наблюдавайки сектор „Енергетика”, не виждам предпоставки за търсене на увеличение на електроенергията. Това каза на извънреден брифинг министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в отговор на идеята на ЧЕЗ за увеличение на цените на тока.

Вчера от дружеството намекнаха, че усилено разглеждат възможността да поиската поскъпване на електроенергията.

„Прекалено рано е да се говори за цена на електроенергията и не трябва правителството да коментира тази тема, защото има независим регулатор”, каза още Добрев.

„В АЕЦ „Козлодуй” има възможност за две площадки за допълнителни блокове. Постоянно се говори за удължаване на срока за 5-и и 6-и блок. Това е национална цел на всички – всички партии са на едно и също мнение за удължаване на този срок”, заяви Добрев.

„Това, което не се разбира, е, че 2017-2019 г. изтича срокът от 30 години, в който тези блокове са в експлоатация. А в Европа има реактори, които работят близо 60 години, а това удължаване не е от 10 години и след тези 10 години да не знаем с какво ще заместим АЕЦ „Козлодуй”, добави министърът.

"Възможността за нов реактор в АЕЦ „Козлодуй” не само се проучва, но се извършват и всички необходими анализи", категоричен бе Добрев.

Като "абсолютна фантасмагория и лъжа" определи Делян Добрев изказавнето на лидера на БСП Сергей Станишев, който тази сутрин в парламента обяви чрез декларация, че АЕЦ "Белене" ще се изплати за 10 години.

"Или трябва умишлено да го правиш и да лъжеш, или да си много слаб икономист и да не можеш да изчислиш нещо, което и едно дете в началните класове в училище може да изчисли", заключи министърът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 0 Отговор
    "Добрев към ЧЕЗ: Няма да има поскъпване на тока" Да, няма да има но....до изборите!! След това който и да е на власт, ще почне отново да стриже глупавата българска овца - потребител.....
  • 2 7777

    1 0 Отговор
    Колкото пътя ,тези монополисти са искали увеле4ения и никога не им било отказвано..Иска ли да правят нови инвестиции.Глупости на таркалета..Ами да направят друго. Да си намалят ПЕ4АЛБИТЕ, защото сигурен съм, 4е са астрономи4ески....
  • 3 излъгания

    0 0 Отговор
    "Добрев към ЧЕЗ: Няма да има поскъпване на тока"дига си мизата човека,а като му дойде времето ще се разберат с чез колко да му бутнат'
  • 4 Мда

    0 0 Отговор
    Преди време говорих с финансовият експерт на една фирма строяща ВЕЦ. Каза ми, че е заложено инвестицията да се върне за 3! години и после печалба, а и по закон произвежданият ток се изкупува задължително... Ясно ли ви е сега как ни стрижат с цените и колко тъпи са оправданията им за вдигане на цените щом цял ВЕЦ за 3 години само се изплащал...