Last news in Fakti

3 Февруари, 2013 10:27 1 794 4

До 2025 година VII блок на "Козлодуй" може да е готов

  • козлодуй-
  • аец-
  • vіі блок
До 2025 година VII блок на "Козлодуй" може да е готов - 1
Снимка: БГНЕС

Основен елемент във визията на ГЕРБ за развитие на ядрената енергетика в България е строежът на VII реактор на АЕЦ „Козлодуй“. Това заяви изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов в интервю за „Радио К2“, и допълни: „Не съм способен на социологическа експертиза, но това не пречи на убеждението ми, че обществото и политическите сили се колебаят в оценката си за „Белене“, но са единни в подкрепата си за VII блок на „Козлодуй“.

Помолен да коментира позицията на енергийния министър Добрев, според когото прогнозите за излишък от електроенергия не противоречат на нуждата от изграждането на VII блок на „Козлодуй“, Валентин Николов каза: „Очакваме удължаване срока на лиценза на V (от 2017 г.) и на VI блок (от 2019 г.). Срокът на издавания от българския регулатор лиценз е десет години, но реалната им годност е предмет на тяхното обследване. Ако годините са 20, това означава, че около 2020 г. V и VI блок, т.е. 2000 МВт от националната ни система, ще бъдат безвъзвратно затворени. При условие на изграждането му след 2020 г., VII блок ще се включи в естествения процес на замяна на една ядрена мощност с друга.

Проучванията на HSBC и на още няколко солидни компании показват, че към 2025-2030 г. на Балканите ще има недостиг от порядъка на 1500-2000 МВт, обясни Николов и допълни: „Проблемът е в момента. Сривът в цената на електроенергията на борсите в Лайпциг и в Унгария показва усилване на индустрията и излишък на електроенергия, което веднага рефлектира върху ликвидността на българската енергетика. И в момента има спрени блокове в ТЕЦ „Марица Изток“ 2, които не работят поради липса на пазари. Цената на произвежданата там електроенергия е под себестойността й, вследствие от което ТЕЦ „Марица Изток“ 2 може да продава само на вътрешния, регулиран пазар“.

Николов посочи още: „Прогнозите, на които почиваше проектът „Белене“, бяха правени в условията на 5-6% ръст на БВП и опасения за затваряне на мощности, заради невъзможност за инвестиции в сероочистващи филтри. Одобреното от Европейската комисия заявление за дерогация отложи затварянето им до 2020 г., при условието на инвестиции в сероочистващи инсталации, след което се оказа, че при инсталирани 11 000 МВт, през зимата, в най-студеното време, ползваме 5-6 000 МВт, което означава огромен излишък от електроенергия. Тази енергия няма къде да бъде продадена, защото съседните ни страни не се нуждаят от ток“.

Готовност за инвестиции в изграждането на новия реактор на „Козлодуй“ са заявили фирми от Франция, Япония, Китай и САЩ, съобщи Валентин Николов и допълни, че желанието на АЕЦ „Козлодуй“ да запази мажоритарния дял (51%) е категорично.

АЕЦ „Козлодуй“ осигурява 33,6% (9,5 млн. МВт/ч) от електроенергията на регулирания пазар на фиксираната от ДКЕВР цена от 44 лв. за МВт/ч –., което е начин да се избегне огромния скок на цената на електроенергията от порядъка на 20-24%.

Окончателното решение на МС ще бъде взето през 2014 г. Освен за приключване на дейностите по избор на площадка, по ОВОС и по предпроектното проучване, това е срок и за лицензирането на площадката от Агенцията за ядрено регулиране. Обявяването на търг и избор на ЕРС-контрактор за реакторната част се очаква през 2015 г.

В оптимистичния вариант, реакторът ще заработи около 2022-25 г., каза за финал  в ефира на „Радио К2“ изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 го

    0 0 Отговор
    А бе лъжец, как ще стане готов тогава , като нямаш площадка бе ахмак. Да не мислиш че сме тапегьози. Я питай мамалигите ще ти разрешат ли площадка там - да ама да го дух.....И така стига лъжи .е все пак си отивате и вие като НДСВ

    Коментиран от #2

  • 2 ggg

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "го":

    (yes)
  • 3 gogo star

    0 0 Отговор
    и с какво ще го пълним този нов реактор като запасите от гориво уран-235 са на изчерпване следващите 20 год.? янките що не строят нови ядрени мощности от този тип? бъдещето е на алтернативни технологии, не е задължително слънчеви и ветрови, има и разработки на безопасния уран 238 който е в достатъчно големи запаси ама кой ще ни позволи да се месим в изгодния пазар. както пише в статията като спрем ядрените реактори оставащите ни централи произвеждат ток по-скъп от този на пазара в Еропа, сами се сещайте откъде ще купуваме след 2020 г. тока си ...
  • 4 хей

    0 0 Отговор
    Уран 235 свършва, но горивата за атомните електроцентрали са практически неизчерпаеми