5 Февруари, 2013 15:05 871 0

Кредитори с иск от 22 млн. лeва от ОЦК

  • оцк кърджали

Кредитори са завели съдебни дела срещу ОЦК Кърджали за суми на стойност над 22 млн. лв. Общо към края на септември по баланса на компанията има текущи задължения за 53,2 млн. лв., става ясно от документи публикувани на БФБ София.

В сумата по съдебните дела влизат съдебни, административни и арбитражни производства за по-големите задължения (над 10% от собствения капитал), както и претенциите на работниците и служителите за неизплатени заплати. Заради просрочени плащания наскоро се разбра, че двама кредитори са поискали откриване на производство по несъстоятелност, отбелязва в. „Капитал дейли“.

С най-големи предявени вземания към края на септември е Първа инвестиционна банка (ПИБ), която има два иска за общо 15,7 млн. лв. През лятото на миналата година от финансовата институция казаха, че компанията, чийто мажоритарен собственик е "Интертръст холдинг" на Валентин Захариев, им дължи 54 млн. лв.

Захариев е заложил като обезпечение срещу кредита половината от целия комбинат – завода за производство на цинк, а банката поиска продажбата му, за да върне парите си. Кредитори на някога печелившия металургичен комбинат са и над 500 работници, повечето от които напуснаха.

На 1 март м.г. недоволството им заради дълго забавяните и неизплащани заплати, както и заради мизерните условия на труд, избухна и те започнаха протести. Повече от два месеца траяха блокадите на централни улици и кръстовища, няколко металурзи обявиха гладна стачка.

Няколко месеца по-късно по искане на банката бяха организирани серия от търгове за продажба на имущество, в резултат на което основните производствени активи официално станаха собственост на ПИБ и свързаната с нея фирма "Хармони 2012". Общата цена на оловното и цинковото производство заедно с пречиствателната станция достигна около 14,5 млн. лв. От "Хармони" наскоро съобщиха, че планират да изградят нов цинков цех и са обявили конкурс за изпълнител на проекта, но отказаха подробности.

Другите по-големи вземания, за които има висящи производства, са на лизингови компании, показват документите. "Скания" има да получава над 1 млн. лв. от ОЦК, а "Интерлийз" е предявила иск за близо 2,6 млн. лв. За неиздължени заплати има заведени 900 дела от работници и служители на обща сума 2,3 млн. лв.

Общо към края на септември по баланса на компанията има текущи задължения за 53,2 млн. лв., най-голямата част от които - 30,6 млн. лв., са по банкови заеми. От нетекущите задължения пък, които са в размер на близо 110 млн. лв., основната част е към свързани предприятия - 72,2 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА