Last news in Fakti

1 Декември, 2012 19:16 1 092 1

Последна чистка в ОЦК Кърджали - 75 работника ще бъдат уволнени

  • оцк кърджали
Последна чистка в ОЦК Кърджали - 75 работника ще бъдат уволнени - 1
Снимка: БГНЕС

 

Последна чистка в ОЦК Кърджали - 75 работника ще бъдат уволнени до дни. След това в завода ще останат по-малко от 10 души администрация. Краят на производството, или началото на възраждането, е обезлюдяването на Оловноцинковият комбинат, чуди се бТВ.

От 550 работника днес в ОЦК Кърджали работят 84. До дни ще остане само администрацията, а последните металурзи ще бъдат уволнени.

„В момента ОЦК представлява една площадка, която е един вид скрап. Хората вече ги няма, т.е. ще останат само 10 души и пазачите, които ще пазят комбината,” каза Бельо Стайков, председател на КНСБ в комбината.

Въпреки че от септември заводът има нов собственик, никой не говори за пускане на ново производство, а работниците, които имаха да вземат по 10 и повече заплати все още чакат да си ги получат по съдебен ред и живеят на социални помощи.

Според работниците няма надежда заводът скоро да заработи.

„Една година не е чистено, не е поддържана тази система. Тя е малко остаряла, не малко ами бая остаряла, в смисъл – за да се вдигне на крака, за да се види какво трябва да се купи, трябва време да мине. А идва и зима, когато ремонти не се правят,” коментира Николай Николов.

Едно от обясненията за положението на ОЦК е, че все още активите на предприятието се разпродават и докато в комбината не бъде взето и последното болтче от бившия собственик, новият няма да рискува да инвестира в старт на производството.

Лошият сценарии е, ако най-голямата банка-кредитор, която владее половината комбинат и фирмата купила основното производство да не постигнат споразумение. Тогава заводът е загубен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кик

    0 0 Отговор
    и сега това ще бъде подарено на някой от дс срещу 20 лв....