8 Юли, 2021 16:07 2 721 13

Централна и Източна Европа става все по-привлекателна

  • три морета-
  • бизнес форум-
  • софия-
  • икономика-
  • централна и източна европа

На 1 EUR изразходвано за инфраструктура се връщат 1.7 до 2.5 EUR и това в дългосрочен план стимулира растежа

Инициативата “Три морета“ се е доказала като платформа за диалози, като стратегически линии за икономическо развитие чрез енергетика, транспорт и дигитална свързаност. „Това е амбициозна и сложна цел. Необходимите средства надвишават това, с което разполагаме в момента. Междувременно добре знаем, какъв голям потенциал имаме, който може да бъде използван в сътрудничеството си, за да получим обществената подкрепа и да развиваме приятелските отношения и да прилагаме нови модели за бизнес партньорството и интелигентно развитие“, каза по време откриването на бизнес форума към инициативата „Три морета“, която се провежда на 8 и 9 юли в София.

Инвестиционният фонд продължава да се развива като нов подход към използването на частния капитал и бизнес сътрудничеството в обществено частните партньорства. „Мисля че това е модел, който ще може да се развива и мултиплицира с добри резултати. През последните месеци виждаме известни резултати. Имаме 3 инвестиции в енергетиката, транспорта и дигитализацията“, припомни българският президент.

„Надяваме се, че тази динамика ще се ускорява в бъдеще. Оптимист съм, че Централна и Източна Европа ще стане по-привлекателна за стратегически инвестиции от голям мащаб в рамките на инициативата „Три морета“. България продължава да разследва този нов подход по пътя на капиталовите пазари и обществено-частните партньорства“, допълни Радев.

Въпреки че България става координатор на този проект в трудни времена продължаваме тази дейност, за да разширим обхвата на нашето сътрудничество. „Вярвам, че тази среща и бизнес форумът ще разкрития нашия потенциал и ще определят възможностите да развиваме сътрудничеството и да създаваме резултати и качество“, заключи президентът Радев.

Във видео обръщение към участниците в бизнес форума, президентът на САЩ Джо Байдън, заяви, че страната му подкрепя всяка стъпка и се ангажира да могат да се подобрят връзките в региона и с институциите, за да може Европа да изпълни отколешната си цел да е обединена и да работи и живее в мир. „Демокрациите трябва да докажат, че могат да работят за народите си“, заяви Байдън.

„Инициативата обхваща почти половината членки на Европейския съюз (ЕС). Тя има връзка и отвъд океана, както се чу от изказването от президента на САЩ Джо Байдън. Важно е, че утрепваме нашите връзки включително отвъд океана“, каза президентът на ФРГ Франк Валтер Щайнмайер.

„Всички сме изправени пред едни и същи големи предизвикателства – да се насърчи икономическото възстановяване след коронавируса, да се осигури зелена дигитална трансформация и да обединим усилията си да поддържаме мира“, допълни Щайнмайер.

„Имаме интерес да засилим връзките север-изток, както и изток-запад в ЕС. Имаме тесни икономически и политически връзки с участничките държави в „Три море“. Би следвало да има сближаване на Източна със Западна Европа. Трябва да се възползваме в пълна степен от тази инициатива. С Европейския зелен пакт вече разполагаме със силен инструмент за преодоляване на икономическата ситуация след коронавируса, така че Европа да се превърне в дигитална свързаност“, допълни президентът на Германия.

Най-накрая се вижда светлина в тунела. Това се дължи на смелостта на политиките в региона. Очакваме 2024 г. регионът ще достигне равнището на БВП от 2019 г. като така ще изпревари останалите държави в света. „Очакваме да продължим за изпреварваме развитието на икономиката с 1.5% по-висок растеж спрямо западните държави-членки на ЕС. Процесът на сближаването на доходите и конвергенцията ще продължи“, прогнозира Кристалина Георгиева, председател на Международния валутен фонд.

Тя обърна специално внимание на факта, че инициативата „Три морета“ има важен принос, защото набляга върху ключовата роля на инфраструктурата и свързаността за целия район. „Изчислили сме, че на 1 EUR изразходвано за инфраструктура се връщат 1.7 до 2.5 EUR и това в дългосрочен план стимулира растежа. Разглеждаме региона като такъв, който интегрира ниско въглеродни инвестиции, което е много важно за конкурентоспособността и привличането на инвеститори. Така регионът ще стане по-силен да се изправи пред това, което е пред нас, а именно климатична криза.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    7 2 Отговор
    С пингвини... едва ли.

    Коментиран от #13

  • 2 честен ционист

    13 3 Отговор
    Хахах, привлекателна за пусковите установки в Севастопол и Калиниград..

    Коментиран от #6

  • 3 Боб

    10 5 Отговор
    Браво, генерале!!!
    Държиш речи на чужди езици, а не като Боци тъпото, пък и имаш стойка не си тулуп мутра.

    Коментиран от #4

  • 4 мдда

    6 12 Отговор

    До коментар #3 от "Боб":

    Какъв "генерал" е това нищожество...

    Коментиран от #5, #7

  • 5 choko

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "мдда":

    А Тулупа от Банкя къв е?
  • 6 6464

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Точно това си помислих, изпревари ме.
  • 7 Муууу

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "мдда":

    Такъв, че направи немислимото свали диктатора в най-новата история - мутрата Борисов.
  • 8 Ю.Кортес

    3 9 Отговор
    Проекта е добър и съм съгласен с Радев. Източна Европа трябва да е обединена срещу агресивна русия
  • 9 иванчо

    6 2 Отговор
    парад на безсрамното лицемерие и безумната алчност;
    все още с формален лидер Байдън ..............
  • 10 БОЛШЕВИК

    10 0 Отговор
    Всичко се източи и разби в източна Европа, всичко разрушиха за да можем да им купуваме западните стоки и да нямаме избор.
    В източна Европа няма работа, няма добре заплатена работа - какво й е привлекателното на източна Европа, като е съсипана от новите си господари и еничарите управляващи на място?
  • 11 1357

    6 3 Отговор
    Голямото предателство на Румен Радев.Какво постигате с Три морета?Открита вражда с Русия.След като България следва мракобесната политика на сащ, ще получи много неприятности.Не ме интересува пропадналата Полша, някакви си прибалтийски републики,подлоги на сащ,нито Германия/бита страна във ВСВ.Франция обаче я няма.Винаги, когато трябва да се вземат трудни решения Франция е на страната на Русия.Франция критикува Русия за пред очи ,но всъщност е за Русия.Докато България пак не е в час.Никога не трябва да забравяме мъдрите слова на Цар Борис III:"Винаги с Германия, никога против Русия".Уви, сега имаме подмазвачи, тлъсти мисирки,глупав ,лъжлив ,предател Б. Борисов.Но Румен Радев върви по неговия път.Какво прави Крадлата Елена Поптодорова, изключително неадекватата и проста Майдел/дори не носи българско име/ Сталинка Георгиева,на Три морета?С кого ще воюват?С кого ни свързват?С прошляците от сащ.За капак видеовръзка с Байдън,който чете написаното и е повече от не на себе си.Никой от временното Правителство ли не вижда големите грешки, които повтаряме от мошеника Иван Котов, невнятния Филип Димитров, през НДСВ, Станишев/евреин-позор/, до предателя Б Борисов.Когато България започне да търпи несгоди и провали кой ще плати?!Румен Радев или целият български народ.Мисля ,че ние ,българите ще платим скъпо.
  • 12 Ежко Бежко

    5 0 Отговор
    Впечатляват кухите цитати от изказвания на политиците в статията. Помня СИВ много добре и се набива на очи как се въртят едни и същи празнодумия тогава и сега. Още по впечатлителен е коментара на Ю Кортес. Нима има още идиоти, които вярват в заплахата от Русия? След всичко направено от НАТО през последните 30 години, има хора които искрено вярват в пазителя на цивилизацията НАТО? И Хитлер пазеше цивилизацията ни от омразната Русия. След милионите жертви на ВСВ, пак се клатим натам. Бог да ви е на помощ, братя българи.
  • 13 За това

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ха ха":

    ли служебното правителство спря строителството на АМ Хемус ?