8 Юли, 2021 23:05 25 428 63

Важна новина за България

  • три морета-
  • кристалина георгиева-
  • мвф-
  • инфраструктура-
  • средства

Страната ни може да се възползва от част от нов ресурс в размер на 650 млрд. USD

Важна новина за България - 1
Снимка: М. Богданова ©

„За реализирането на инфраструктурните проекти в Централна и Източна Европа по проекта “Три морета” може да се възползвате от нов ресурс в размер на 650 млрд. USD, който ще е факт до края на годината. Силно подкрепяме вниманието върху инфраструктурата и особено се залага на дигиталната инфраструктура. Пандемията ускори дигитализацията и е изключително важно да търсим по-бързо баланс в това какво се постига и да го впишем в стратегията за нисковъглеводорони инвестиции, в транспорт и енергетика“. Това каза пред участниците в бизнес срещата по инициативата „Три морета“, която се провежда на 8 и 9 юли в София шефката на МВФ Кристалина Георгиева и допълни: „Може би най-интересната новина от фонда е, че очакваме в рамките на следващите дни Съветът на директорите на МВФ да придвижи към гласуване от всички страни членки предложение за имитиране на 650 млрд. USD специални права. Това е важно, защото това е инжекция в резервите на всички страни членки на фонда. Дава ново място за фискални действия в условията, когато спря икономиката да работи и трябваше да се налеят нови пари в подкрепа на бизнеса и домакинствата. Обърнете внимание на този ресурс, който няма да повиши вашия дълг. Той е продукт на колективната мощ на страните членки на МВФ и е резерв, на който трябва да разчитате и да мислите как най-добре да го използвате“.

Тя заяви, че това е най-голямата помощ отпускана до момента от Фонда и припомни, че по време на предишната криза през 2009 г. е емитиран резерв в размер на 250 млрд. USD. Причината сега парите да са много повече е, защото сме свидетели на много по-голяма и по-глобална криза.

Сегашната криза стартира много дълбока трансформация в световната икономика. Ускорява дигитализацията и инвестирането в „зелената икономика“ и ускорява вниманието към най-ценния ресурс – хората. „Стратегически съветваме страните членки да мислят за това как могат да мултиплицират ефекта на новите специални права на тираж. Това не означава, че трябва да ги ползват заедно, но могат да мислят заедно“, допълни Георгиева.

В момента МВФ работи по това страните със силни резервни позиции да предоставят за заимстване част от тяхната нова емисия за тези страни, които имат много по-голяма нужда от възстановяване. Защото най-опасното днес, когато възстановяването от кризата започва, е това че някои страни се възстановяват изключително бързо на базата на силна фискална позиция, добра монетарна политика и ваксиниране. А по-голямата част от развиващите се страни изостават толкова сериозно, че това с времето може да се превърне в проблем, който да забави цялото възстановяване на световната икономика.

„Ваксинирането тази година и вероятно и догодина е икономическа политика. Най-бързият начин да се ускори растежа на икономиката е да се ваксинират хората колкото се може по-скоро“ е мнението на шефът на МВФ.

Ако една част от света се развива, а друга не, това означава по-ниска покупателна способност в света, потенциално прекъсване на веригата на снабдяване, защото някъде повишаването на заболеваемостта означава спиране на производството и най-вече опасност от дестабилизиране на света. При наличието на сериозен икономически срив в някои части на света, това се транслира в нестабилност в съседите.

Три риска пред икономиката, очерта Георгиева:

1. Развитието на пандемията. Разчитаме, че ще бъде ограничена на базата на ваксиниране. Това не е гарантирано. Засега разчитаме на защитните качества на ваксините.

2. Ако правителствата изтеглят мерките за подкрепа преждевременно. С ръста на икономиката трябва поетапно да се оттегля подкрепата, но трябва да се прави предпазливо. Централните банки трябва внимателно да коментират какви са техните намерения.

3. Как правителствата използват фискалния си капацитет, за да стимулират трансформацията на техните икономики. Трябва да го използват умно, защото това е уникален шанс и защото в света това ще се сучи с нас или без нас.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо

    114 2 Отговор
    кога ли ще прочета,строиме две нови аец,нова ваксина имаме,електромобил,без данъци до 30 години за млади семейства,без поциганяване на държавата срещу помощи ,кога???

    Коментиран от #3, #22, #61

  • 2 дедо

    30 1 Отговор
    мисля работещи семейства за неразбралите
  • 3 Анджело

    37 5 Отговор

    До коментар #1 от "дедо":

    Никога

    Коментиран от #18

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 бл.134 в Зап. парк

    32 5 Отговор
    Няма що! Накрая няма да има никав разлика с онези ,който обиждате от Факултето взимащи каквито помощи , социални ...
  • 6 Сталинка пак се превзема

    63 3 Отговор
    Тя прекрасно знае че тези пари са "целеви" и като се изключи корупционната фира,до тн. бг гражданин ще пристигнат около 63 ст. на месец..

    Коментиран от #43

  • 7 дедо

    68 1 Отговор
    като маджарите,хем са в евросъюза,хем са Унгария,без педигрийпал,без карбони и подмогане на карбоните(шварц), унгарските млади семейства-безлихвена ипотека и без данък печалба до 30год,браво на тоя политик,ние такива още нямаме
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мислещ

    64 4 Отговор
    Е И МЕН КАКВО МЕ РАДВА ТОВА НА МЕН БГ РАБОТОДАТЕЛ МИ ПЛАЩА ЗАПЛАТА 699 ЛВ. И СЪБОТА РАБОТЯ И КАКВО НИЩО. А СЕГА СЪМ ПЕНСИОНЕР ПО БОЛЕСТ СКАПАХ СЕ И ОТ КАКВО ОТ БГ РАБОТОДАТЕЛИТЕ И ЗА КАКВО
  • 10 Сега разбрах

    60 6 Отговор
    Причината поради която герберите се натискат отново да бъдат във властта. Ами на хоризонта се задава ли много пари бе

    Коментиран от #29

  • 11 дедо

    23 1 Отговор
    еми требва да сме наопак,нали сме българи,малка държава нема за всички
  • 12 гоце

    7 3 Отговор
    а мечката се е скрила между краката ти
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 кан

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "САТЪРА НА ХАНА":

    бая голема мечка имаш ,лейди
  • 15 гой

    13 2 Отговор

    До коментар #13 от "САТЪРА НА ХАНА":

    а ти ни крадеш времето,вместо да прочета нещо смислено

    Коментиран от #17

  • 16 този льош Радев

    34 12 Отговор
    Този гад Радев с неговите инициативи до къде ни докара!? Каква ужасна новина! Милиарди, милиарди, милиарди, и нищичко от тях няма да отиде за мутрите от ПП ГЕПИ :)))

    Коментиран от #31

  • 17 САТЪРА НА ХАНА

    18 20 Отговор

    До коментар #15 от "гой":

    ЕТО ТИ НЕЩО СМИСЛЕНО : .......................... ЕДНО ФЕРАРИ С ЦВЯТ ЧЕРВЕН , КАКВО МУ ТРЯБВА НА ЧОВЕКА ? - ЕДНО ЗА ТОШЕ-ТО , ЕДНО ЗА МЕН ... "
  • 18 дедо

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "Анджело":

    вяра,само това ни остана анджело,без вяра не сме народ,дори и в чужденеция(както казваше мой познат)
  • 19 Брат Ралчев

    4 5 Отговор
    Дева Мария и Младенецааа...
  • 20 КОНТРАТА

    34 1 Отговор
    То това е играта МВФ да развърти едни 650 милиарда като земи и да бетонира позициите си в колониите от централна и източна Европа!
  • 21 Професора

    32 4 Отговор
    С тези 3 Морета купува суверенитета на бившите соц. държави. Цереуто не спи!
  • 22 Когато прочетеш че тиквата и доган

    20 4 Отговор

    До коментар #1 от "дедо":

    Са умрели може и да има промяна

    Коментиран от #30

  • 23 Фирмата на Плейбой пропаганда

    14 1 Отговор
    Когато попитали Фидел Кастро след революцията в Куба какво иска от социалистическите страни той поискал от всяка една различни неща а от България поискал пропагандатори
  • 24 ха ха ха

    14 0 Отговор
    сталинка....
  • 25 любител

    20 1 Отговор
    кристи отвори си очите тези пари ще отидат за заробване на такива като нас и за построяване на военни бази на краварите за нападение срещу росия.не говори глупости безплатен обяд няма.

    Коментиран от #27

  • 26 Тази комунистите са я готвили

    9 2 Отговор
    Още от дете и при комунистическо е пратена да учи в гнилия запад при капиталистите щото комунягите са знаели какво ше стане и са си потготвяли поредния кадър за бъдещето
  • 27 Тестет

    7 11 Отговор

    До коментар #25 от "любител":

    И добре ще е така, че току виж Джуджи решил че във Варна има руско население и може едно референдумче с помощта на Вагнер да спретне
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 До сега разбрах

    15 1 Отговор

    До коментар #10 от "Сега разбрах":

    Абе глупак, нима само Герб имат притенции, не виждаш ли каква борба за кокала се води , всички партии са се хванали за гушите.
  • 30 до 22

    4 6 Отговор

    До коментар #22 от "Когато прочетеш че тиквата и доган":

    ТИ МОЖЕ ДА ГИ ИЗПРЕВАРИШ, който зло мисли зло намира..димек може да си намериш маъстора.

    Коментиран от #34, #35

  • 31 До 16

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "този льош Радев":

    .ТОЙ ТЕЗИ МИЛИАРДИ ЩЕ ГО ЗАГУЦАТ.
  • 32 Болярин

    4 3 Отговор
    Такива пари ще зарадват радеФ и рашкоФ - прсто джобни !
  • 33 Пико

    12 2 Отговор
    На Сталинка конкурент в лъжите и върти опашката може да и бъде само Боко .Те и затова се
    клопат.Навремето сготвиха И.Бокова да не стане шеф на ООН,и не спираха да се прегръщат с Боко.Сега се навира за първа дружка на Радев-отврат.

    Коментиран от #40

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Тиквата и доган добро ли ти мислят

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "до 22":

    Колко хора избиха и ограбиха
  • 36 ПАТРИОТ

    6 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Съветът на директорите на МВФ да придвижи към гласуване от всички страни членки предложение за имитиране на 650 млрд. USD специални права."Забележете уважаеми постващи - ще се ИМИТИРАТ 650 МИЛИАРДА ДОЛАРА.Хайде ясно е че е техническа грешка емитирането с имитирането но не мога да приема факта че МВФ ще емитира парични средства.Доколкото зная МВФ не е банка за да емитира разплащателни средства.Освен това защо тези парични средства са в USD нека има и евро и юан.А още по-интересно ми е коя е банката която ще емитира тази сума, според мен печатницата на Федералния резерв отново е отворила и ни заливат с долари.Една от целите е може би опит за съживяване на USA икономиката, като паралелно върви и плана за превръщане на долара в световна парична еденица.

    Коментиран от #39

  • 37 Календар 20 13

    2 0 Отговор
    Ох бабанка, хитреци пак ще се възползват с тлъсти парчета, онзи нека еде черни и миризливи....
  • 38 иванчо

    4 0 Отговор
    Още един виртуоз на лицемерието
  • 39 иванчо

    7 0 Отговор

    До коментар #36 от "ПАТРИОТ":

    Не е грешка. Доларите отдавна се имитират, щото реалната им стойност няма и една десета от официалната ...
  • 40 Чук и Гек

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Пико":

    Те на времето ергенуваха заедно на Цариградския път между Любимец и Харманли! Не мога да разбера как допуснахте тези от близкия Анадол да управляват МВФ и България!? Като прибавите и Стоичков, това София, Варна и Видин сте умряла работа! А! И Григор Димитров! Ветеринаря от Любимец би и Бойко по преференции на 4 април.
  • 41 ЪРП

    8 0 Отговор
    НОВОТО ГОВЕДАРСКО ЗАРОБВАНЕ С ДЪЛГОВЕ И ПОСЛЕДВАЩО ИЗЗЕМВАНЕ НА ЗАРОБЕНИ И ОТЧАЯНИ ДЪРЖАВИ!!!!!!!.......СХЕМАТА С ДЪЛГОВАТА СПИРАЛА......
  • 42 незнайко

    3 1 Отговор
    650 МИЛИАРДА ??? Да няма някаква грешка ???
  • 43 Ксерокс

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сталинка пак се превзема":

    Българинът ще връща заемите от новонапечатани хартийки поколения напред. Не случайно силните и независими се отказват от ам. долари.
  • 44 Алчни

    6 0 Отговор
    Еничерката пак ни набутва със заеми. За една комисионна прецаква страната ни.
  • 45 Сталинка отново ни Промива, опитво се

    2 0 Отговор
    Да, ни Зарибява с Цифри от Милиарди, които обикновените, човек, няма, да почувства по никакъв повод, че са минали някакви пари някъде!! Игра на Думи, по точно Игра с Цифри!!
  • 46 МОШЕННИЦА

    4 0 Отговор
    МРЪСНИЦАТА ИЛИ ЛЪЖЕ ИЛИ НИ ВКАРВА В НОВИ КРАЖБИ КОИТО НИЕ ДА ВРЪЩАМЕ !
  • 47 ЛЪЖЦИ КРАДЦИ

    3 0 Отговор
    СТАЛИНКА ЛЪЖЕ КАТО БОЙКО КОЙТО БИЛ ПОСТРОИЛ 500 000 000 КИЛОМЕТРА МАГИСТРАЛИ !
  • 48 Аз Негодника

    3 0 Отговор
    Европа има различна,стратегия от американците.За отношението на Европа и Русия...Тоя проект се явява по скоро ВОЕНЕН СЪЮЗ...Чрез който американците,ще заплашват Русия...Реанимирането на социалистическия съюз за взаимна помощ...СИВ...ОСТАВА И ДА ВЪРНАТ И СОЦИАЛИЗМА...
  • 49 Мъдьо

    7 0 Отговор
    Само сиренцето в капана е безплатно /е и червейчето на куката/. Май мърдаме с мустачки и сме клъвнали. Да ни е честито.
  • 50 Гост

    4 0 Отговор
    Като видях чудището сталинка и заглавието си помислих, че сталинка е заминала да слугува на дявола, а то се оказа поредния кьор-фишек, където сатанинските щати обещават да напечатат някакви си 700-стотин милиарда и да купят България и другите страни наоколо населени с примати.
  • 51 Седесарят.

    3 0 Отговор
    ,,ОГРОМНИ ПЛАНОВ ПРОДУКТ,,имат САЩ ,за нашата малка ,но горда държава,нация.Ще ни заборчлеят яко ,и после ,отиди коня у ряката,!!.. Краварските планове ,са бедствие за населението..Пребиха си индианците,щото им хвърлиха око на земите.Разболяха ги с тиф и холера.. и ги пратиха в най гадните места..Като концлагери..Имат много подобни изобретения.Булгара кълве яко като гладна кокошка .и ще го излъжат яко.!!
  • 52 МРЪШЛЯЦИ

    6 0 Отговор
    СТАЛИНКА Е КОМУНИСТИЧЕСКА УТРЕПКА ! ПАРАЗИТ ГЕРБАВ НА ГЪРБА НА БЕДНИТЕ !
  • 53 БЛАГОДАРСКО

    7 0 Отговор
    ВЕЧНА БЛАГОДАРНОСТ ДЪЛЖИМ НА САЩ ЗА КОРАБА С МУХЛЯСАЛА ЦАРЕВИЦА КОЙТО БЛАГОВОЛИХА ДА НИ ПРАТЯТ ....ОТТОГАВА ДО СЕГА САМО НИ ЦИЦАТ И СКУБЯТ С МИЛИАРДИ ДОЛАРИ ТОЛКОВА СКЪПА РАЗВАЛЕНА ЦАРЕВИЦА НИКОЙ НЕ Е ПОЛУЧАВАЛ КАТО ПОДАРЪК !

    Коментиран от #54

  • 54 Седесарят.

    4 0 Отговор

    До коментар #53 от "БЛАГОДАРСКО":

    Помня,колега,1990,91,г САЩ,,дари,,на малка комунистическа България, черен боб,като камък ,няма увиране.Наколко партиди...Американско чудо.Дариха на туземците от Балканите,щото си мислеха ,че ще се радват ,като шебеци на банан
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 АНАЛИЗАТОР

    5 0 Отговор
    Това е едно тотално заробване от страна на САЩ , към бедните европейски държави . Разберете : БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА !
  • 58 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор
    сега развява МОРКОВА пред очите ни,хипнотизирани...А като ,,клъвнем,, го месят отзат и следва як замах....
  • 59 В.В.П.

    5 0 Отговор
    Абе ей,ай чиба!!.Стига с тия простотии..България се нарежда за всеки кокал.На заем..!..Безплатен кокал,няма!.
  • 60 йоко

    1 0 Отговор
    банкери-фашисти
  • 61 Когато

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "дедо":

    се върне соца,тогава.
  • 62 Не ви щем

    0 0 Отговор
    заемите от обезценена зелена тоалетна хартия.
    Ще се оправим със собствени сили,а ти много бързо забрави,че си българка.
  • 63 АРХАНГЕЛ ПСУВНАИЛ

    0 0 Отговор
    КАК ДА НЕ И СЕРРР.ЕЕЕШШ В УСТАТА ЛЪЖЛИВА НА ТАЯ СВИННН.Я