Last news in Fakti

27 Юли, 2021 09:00 6 596 41

Българи напълниха родните курорти

  • черноморие-
  • южни курорти-
  • морски курорти

Чадърите не стигат

Българи напълниха родните курорти  - 1
Снимка: Shutterstock

Морските ни курорти се напълниха с туристи, макар и за месец. От средата на юли до средата на август повечето хотели нямат свободни места и са изцяло заети, разказват за “Труд” туроператори. По-голям е напливът на юг от Слънчев бряг, където по традиция предпочитат да почиват българите. Тенденцията бе същата и през миналото лято, когато общини като Царево дори реализираха ръст, въпреки кризата, породена от пандемията. Именно заради големия интерес към градчетата, курортите и къмпингите от Несебър до Ахтопол и през тази година собствениците на хотели, къщи за гости, каравани и вили вдигнаха цените на офертите си за най-търсените месеци - юли и август, средно с 20 на сто още в началото на сезона, пише “Труд”, като се позовава на представители на туристически агенции.

Това обаче не спира любителите на плажовете по южното Черноморие и в резултат ивиците се напълниха почти “до дупка”. През това лято намирането на свободен шезлонг след 8 сутринта в Поморие, Китен и Несебър е истински ад, разказаха летовници. Ако искаш да събираш тен под чадъра или си с малки деца и това е наложително, ранното ставане е задължително, категорични са препатили почиващи. Резервирането на шезлонгите става още в 6 сутринта, а към 8 евентуално има места само на най-отдалечените места от морето.

В 9 да намерите свободен чадър или шезлонг, място на свободния плаж или къде да паркирате колата си в близост до ивицата е почти мисия невъзможна, категорични са плажуващи в най-предпочитаните южни курорти. Това естествено поражда неприятни ситуации като спорове за чадъри и шезлонги или ранно ставане и спане на плажа с дрехи и хавлии, за да се резервира място за горещите часове през деня. При това цените на шезлонгите именно на най-предпочитаните плажове не бяха намалени, за разлика от предходното лято.

По Северното Черноморие няма подобен проблем с пренаселване на плажовете и има място за всички, желаещи да събират тен до морето. В Слънчев бряг и курортите на север от него и през тази година се намират изгодни оферти за ваканция, при това с намаление от 15-20 на сто в сравнение с миналия летен сезон. Все пак навсякъде по Черноморието сезонът е в разгара си и свободни места в хубавите места за настаняване се откриват все по-трудно. За разлика от други години, когато българите основно почиваха през август, сега всичко е заето още от средата на юли, а свободни места в хотелите има след 8-10 август.

Сред причините за големия интерес към българското Черноморие през тази година е и продължаващата епидемия от COVID-19 в света. Мерките за ограничаване на вируса направиха пътуванията в чужбина по-трудни и по-несигурни, затова и голяма част от българите предпочитат да пътуват или до близки дестинации като Гърция и Турция, или да прекарат ваканцията си на родното море. Все пак трябва да се има предвид, че макар и добър сезонът през това лято се очертава като много кратък, а в националните курорти ситуацията далеч не е толкова цветуща. Част от хотелите не са отворили и през този сезон, а в тези, които работят и сега има свободни места. Трудно се намира и персонал, затова въпреки интереса, част от местата за настаняване или отделни крила на хотелите не работят, обясняват от бизнеса.

Българите са основните туристи на родното море, но все пак освен тях у нас почиват румънци, поляци, чехи и унгарци. Основните чужди туристи през това лято в родните курорти са румънци, които влизат в страната свободно, без изискване за ваксина, антигенен или PCR тест. Затова и северните ни съседи идват у нас не само за дълги летни ваканции, но и за няколко уикенд почивки през сезона. Повечето от тях предпочитат да пътуват със собствени коли и да се настаняват индивидуално, но не липсват и организирани автобуси. Сред другите чужди гости, чиято реч може да се чуе по Черноморието, са поляци, чехи и унгарци. Германци почти няма, а англичани и ирландци липсват напълно, след като страните им бяха включени в “червения списък” от българското здравно министерство и те не се допускат у нас дори с тест или ваксина.

Руските туристи, които пристигат в България през това лято, са основно собственици на апартаменти по морето или техни близки, които идват с редовните самолетни линии, тъй като чартърните полети бяха спрени още през май и така и не бяха възобновени. Украинските гости също са по-малко през това лято и пристигат у нас основно със собствен транспорт или автобуси. Заради липсата на туристи от традиционните им пазари като Германия или Великобритания хотели по морето, които преди години работиха само с чужди туристи и се продаваха чрез международни туроператори на принципа “пълно -празно” (резервира се цялата база, независимо колко ваканции на туристи се продадат), вече се предлагат и за български гости. Освен сънародниците ни, които живеят у нас постоянно, сред другата основна група туристи по морето са и българите, живеещи зад граница и техните семейства.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    46 12 Отговор
    Така трябва да е от средата на май до началото на октомври, ама няма кой да слуша врачки-математици и вещици-докторици. Ха сега, гадовете, които посегнаха върхо правото ви на придвижване, труд и съществуване, понесат загумите на своя гръб.

    Коментиран от #12

  • 2 Хотелиер

    26 8 Отговор
    Да но няма да отчетем приходите, ще отчетем обаче огромни загуби и Тошко Африкански ще помага после.
  • 3 Странно

    39 4 Отговор
    Уж все се оплакват от бетон,мутри и ниско качество на храната,напитките и обслужването...

    Коментиран от #5, #13

  • 4 Сандокан

    44 20 Отговор
    Догодина няма да е така! Каква почивка е това да се биеш за чадър? Гърция и Турция са истината

    Коментиран от #38

  • 5 Тъпу тролче

    29 4 Отговор

    До коментар #3 от "Странно":

    Що бе, някои не се оплакваме, просто не ходим на бетона.
  • 6 бат Тонка

    36 0 Отговор
    Преди около 10 дни се върнах от Несебър и мога да кажа, че плажовете са препълнени, но улиците и заведенията и на половината не са.

    Коментиран от #14

  • 7 ти да видиш

    17 1 Отговор
    Мицотакис основен спонсор на бг туризма хаха !
  • 8 гост

    15 3 Отговор
    Не знаех че тена се събира.То е същото като да ловуваш охлюви.
  • 9 АБВ

    13 12 Отговор
    Браво давайте тъпчете гушите на мутрите.ТЪПА###@
  • 10 има и

    22 2 Отговор
    много Турци тази година. Което е учудващо но положително
  • 11 Фактъ

    11 19 Отговор
    България вече не е на хунтата . Върнахме си държавата .

    Коментиран от #31

  • 12 гост

    35 3 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    Преди много време туризма се осъществяваше от държавното предприятие,, Балкантурист" Сезона на Зл.Пясъци стартираше от средата на Април,в най-лошия случай след Първомайските манифестации,и завършваше в края на Октомври.Шест месеца пъли.Работил съм в ресторант и едната година затворихме на 4ти Ноември,банкета на персонала/ около 70 човека,не като всегашните" ресторанти"/ беше на 6ти Ноември и заваля сняг.

    Коментиран от #33, #39

  • 13 Вели Караджов

    18 19 Отговор

    До коментар #3 от "Странно":

    Абе пич, в момента просто в Гърция е невъзможно. Затова сме по лайноморието да се бием със селяндурите за шезлонги. Оправи ли се положението веднага съм в Гърция на просторен плаж, на шезлонг срещу 2 евра фрапе
  • 14 Мирослав

    6 38 Отговор

    До коментар #6 от "бат Тонка":

    Това е защото българите са най-отвратителните туристи на света. Носят си минерална вода за 60 ст и банички на плажа и нищо не кихат на нас собствениците на заведенията. Леле като видят българин да седне на масата сервитьорите ми откачат. Тия идват тумба 6 човека и си поръчват бира (най-евтината) и пържени картофи. Прошляци

    Коментиран от #16, #18, #21, #35, #37

  • 15 Перо

    20 1 Отговор
    От къде,на къде държавата ще плаща дотации и ще поема загубите на престъпниците-собственици на хотели,на които,нито един хотел не е от бащиния или заработка в чужбина! Цялата печалба ще прибират само за тях,а данъкоплатеца ще им плаща рисковете и загубите,малка ли е помощта с намалението на данъците. Това е престъпна политика на правителството.
  • 16 честен ционист

    25 3 Отговор

    До коментар #14 от "Мирослав":

    То пък все едно българските капанчета, световна класа. Каквито клиентите, такова и обслужването, а прошляци ще викаш на герберугите, че ти завещаха фалит.
  • 17 Зелена зона

    6 6 Отговор
    Е нали били скъпи у нас чадърите, бе? К'во стана?
    Ами не им се дават на хората 400 лева (4-членно семейство) повече за тестове в любимата Гърция, че и да им бъркат в носа с клечка намазана с нещо си. И един добър пример как сработва ковид-сертификата за тези, които го правят задължителен.
    Бой по ковид шаманите.

    (Прогноза: ще натиснат управниците да декларират силно нарастване на случаите у нас).
  • 18 ТЕ ЗАТОВА

    21 4 Отговор

    До коментар #14 от "Мирослав":

    ДОГОДИНА И ЕВТИНА БИРА НЯМА ДА ПРОДАВАШ.....
  • 19 Анонимен

    9 3 Отговор
    По-добре само Бг туристи, отколкото нов локдаун септември!
  • 20 Mister Cro

    19 4 Отговор
    Българският туристически бранш е една голяма пародия! Предпочитам да не почивам, отколкото да ходя да ме щавят по Бг курортите! Последно почивах миналата година в Бг - при пристигането детето поиска да обядваме, поръча си телешка пържола...еми докараха ми кокъл с 50 грама месо и само това струваше 12 лева....хахахахаха...айде нема нужда! Да не говорим за хигиената и т.н. и т.н.....
  • 21 Метнах домата

    14 2 Отговор

    До коментар #14 от "Мирослав":

    Ти май си този от Созопол, дето в Луна парка си подставяше главата чужденците да я замерват с домати.
  • 22 asd

    2 6 Отговор
    Не е вярно! Министъра на фигуранта каза ,че накъдето се обърнели било блато. Внимавайте какво пишете, че да не ви изчегъртат или направо закрият.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 иван

    10 6 Отговор
    В Гърция е рай в момента ! Цените в хотелите са паднали и има безкрайни плажове. Хора има в градовете, но по плажовете е пусто.
    Трябва ви само тест или ваксина и QR код от сайта. Минаването на границата с тези документи става за 5 секунди. Няма и опашки.

    Коментиран от #27, #28

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 И на Мен ми тряа само ведньж

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "иван":

    Дженифър Лопес ама НИЩА.....
  • 28 фен на COV

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "иван":

    Абе,Иване нали хората това ти говорят,че не искат тестове и ваксини,ти само това трябвало.
  • 29 Ганю си заслужава съдбата

    2 5 Отговор
    Вижте се ужким нема на мутрите парите да си давате а пък плажовете пълни
  • 30 селянин

    6 0 Отговор
    Нищо не е пълно . В кк Албена сложиха 20 лева вход и курорта се изпрани.
  • 31 Уеф

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Фактъ":

    Кои сте вие и какво сте си върнали? Ти лично, какво си си върнал в твоята панелка?
  • 32 ВикиЛексъсОсло

    7 2 Отговор
    Спрете да пишете плътно след бг.черноморието - сл.бряг - созопол - приморски! Има още 120 места на другия крйбрежен бряг!!! Златни пясъци - Варна - Кранево - Балчик - Болата - плаж Паша Дере край Близнаци на 10 км. от Варна - приказно място с кристална вода юли месец!!!

    Коментиран от #41

  • 33 VikiLexusВарна

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Сега - 2021 г. вали сняг във Варна през ноща на 5 април и е зима целия април се ходи с яке по обед! Пък лятото започва след 25 юни и свършва октомври...ноември пък е по топъл от средата на април! Отдавна климата е различен във Варна. 14 април на обед ходиш със зимна шуба и трепериш от студ пък на 3 ноември си с къс ръкав в кварталите на Варна - Цветния! Мога и снимки да дам какъв див студ е средата на април пък 2018 г. на 18-19 октомври ходихме на плаж на Зл.пясъци и изгоряхме и водата ставаше за къпане без да си морж!
  • 34 Васил

    8 4 Отговор
    Брей не знаех че има доста луди които обичат да плуват заедно с екскременти.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Прошляк

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Мирослав":

    си ти! Поръчваш финландия идва савой. Малка минерална вода 3лв. Хората си ценят парите и не са ви длъжни.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Спомени

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Абе, прав си ! Едно време и водата беше по-сладка, лимонадата и бирата бяха превъзходни, милицията бе по-любезна, девойките не искаха пари, а за твърдостта на оная си работа да не говорим !
  • 40 hmhmhm

    0 2 Отговор
    Поръчккови статии - няма такова нещо ....
  • 41 ааааа

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "ВикиЛексъсОсло":

    Ами има места, ама морето е доста по-студено, как пък не зацепвате.