Last news in Fakti

4 Август, 2021 11:18 2 630 21

Работодателите в готовност за протест заради цената на тока

  • аобр-
  • електроенергия-
  • бех

Уви, премината е вече граница на търпимост и след обсъждане с ръководствата на основни енергоинтензивни дружества, наши членове, Ви информираме, че започваме поетапно изключване на производствени мощности, считано от 0.00 ч. на 4-ти август 2021 г., съоббщават от АОБР

Работодателите в готовност за протест заради цената на тока - 1
Снимка: БГНЕС

Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) изпрати писмо до министър-председателя на Република България относно спешни действия за цените на електроенергията. АОБР заявява категорична готовност за организиране на национални протестни действия, с които да защити интересите на стотиците хиляди, работещи в индустриалния сектор в България.

ДО
Г-Н СТЕФАН ЯНЕВ,
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,
Системно на пазара на електроенергия в България се създава дефицит, в най-голяма степен провокиран от ограничено предлагане. През последните дни, от 1-ви август 2021 г., ситуацията се задълбочи негативно и придоби обем, който влошава драматично конкурентните позиции на фирмите и особено на индустриалните потребители на електроенергия в България в контекста на общоевропейския пазар, което е недопустимо и безотговорно поведение на компетентните институции.

Средната базова цена на активна електроенергия, пазар „ден напред“ по данни на „Българска независима енергийна борса“ ЕАД за периода е 130,95 Евро/МВтч, а за утре, 4- ти август 2021 г. е 169,10 Евро/МВтч, (през следобедните часове преминавайки границата от 200 Евро/МВтч).

За сравнение, цените на електроенергията в България за периода превишават тези на основните експортни пазари на българска индустриална продукция (Германия, Италия, Франция, Австрия) с над 50%, като средното превишение за утре надминава 70% !!! Енергоинтензивните индустриални консуматори съобразяват заявките си, отчитайки и климатичните условия, търговската активност и високите нива на енергопотребление, но поведението на държавни и общински дружества, включително неадекватно преценени периоди за изпълнение на ремонтни програми провокират системно изкривяване на пазара. Вместо адекватни мерки, в момента:

 мощностите на държавното дружество ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД са натоварени под 25% - при липса на технически, ресурсни и организационни пречки за пълноценно натоварване;
 в пълен капацитет е износът на електроенергия към Гърция – директен и индиректен (през Република Северна Македония);
 липсва достатъчен капацитет за интеграция с общоевропейския електроенергиен пазар през Румъния, Унгария, Чехия и Словакия.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,
Като отговорни, национално представени работодателски организации, многократно сме сигнализирали и предупреждавали за потенциалните рискове пред пазара на електроенергия в България. Уви, премината е вече граница на търпимост и след обсъждане с ръководствата на основни енергоинтензивни дружества, наши членове, Ви информираме, че започваме поетапно изключване на производствени мощности, считано от 0.00 ч. на 4-ти август 2021 г.

Настояваме, чрез оперативните възможности на институции, като Министерство на енергетиката, „Български енергиен холдинг“ ЕАД, „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД и при съгласуване с регулаторните органи, да предприемете нужните спешни и адекватни мерки за:

 осигуряване на пълноценна натовареност на държавното дружество ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД;
 временно ограничаване на износа на електроенергия – впрочем, Гърция вече имаше такива действия по отношение трансграничния си обменен капацитет с Италия;
 подкрепа на засегнатите енергоинтензивни индустриални потребители, с оглед обективната им невъзможност да функционират поради неадекватни и непазарни институционални решения – отбележете, че търсенето и предлагането на електроенергия на пазар „ден напред“ не формира равновесни цени единствено пред агрегираните криви, но и при ограниченията, в резултат на пазарни обединения, а
това е извън възможностите за управление и планирано поведение на българските недържавни стопански субекти.

Тъй като очевидно отговорните институции и техните ръководители показват неспособност да се справят със ситуацията, следва Вие като принципал да изискате незабавни оставки и да осигурите ресурси, вкл. кадрови, с които да се справите с възникналите проблеми пред българския бизнес за осигуряването на достатъчно енергия за нормалното функциониране на българската икономика.

Заявяваме категорична готовност за организиране на национални протестни действия, с които да защитим интересите на стотиците хиляди, работещи в индустриалния сектор в България. В очакване на Вашата спешна реакция оставаме,

С УВАЖЕНИЕ,

ВАСИЛ ВЕЛЕВ, /П/
Председател на УС на
Асоциация на индустриалния
капитал в България

РАДОСВЕТ РАДЕВ, /П/
Председател на УС на
Българска стопанска камара

ЦВЕТАН СИМЕОНОВ, /П/
Председател на УС на
Българска търговско-промишлена
палата

КИРИЛ ДОМУСЧИЕВ, /П/
Председател на УС на
Конфедерация на работодателите и
индустриалците в България

ВАСИЛ ВЕЛЕВ,
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА АОБР ЗА 2021 Г.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кико

    23 4 Отговор
    На Бойко хората ще измислят нещо да свалят това правителство на ИТН

    Коментиран от #10, #18

  • 2 РАДЕВ, КВО СТАВА

    8 18 Отговор
    ИМА ЛИ ВЛАСТ, ИЛИ НЕ.......ЩОМ И РАБОТОДАТЕЛИТЕ ЩЕ СТАЧКУВАТ......ЕВАЛА РАДЕВ, СТАНАХМЕ ЗА ПОСМЕШИЩЕ....МИЛИОНЕРИ ДА СТАЧКУВАТ......
  • 3 инфлация

    13 3 Отговор
    Хлябът и бензинът 3лв на зима.
  • 4 Къна

    20 3 Отговор
    Всички тези назначени за бизнесмени имат по няколко ВЕЦ,Фотоволтоваци и вятърни мелници но не се оплакват,че им плащаме зелената енергия скъпо и прескъпо.
  • 5 Да ви

    12 1 Отговор
    имам назначенити и зависими работодатели !
  • 6 честен ционист

    3 10 Отговор
    Решението е да се спира тока на бизнеса, който не ваксинира служителите си.
  • 7 ПИТОМЦИТЕ НА РАДЕВ

    13 10 Отговор
    ЗА КАКВО СТЕ НА ВЛАСТ.......САМО ЗА ДА УВОЛНЯВАТЕ....КАКВО СЪЩЕСТВЕНО НАПРАВИХТЕ ЗА ХОРАТА....ВДИГНАХТЕ ЦЕНИТЕ ЯКО НАГОРЕ......МАШАЛЛА ДРУГАРЮ РАДЕВ
  • 8 бл.134 в Зап. парк

    13 1 Отговор
    Айде сега! Протест?
    Когато правете веи не протестирате . Дойде време да плащате! И без това няма да е от вашия джоб!
  • 9 Миризлив пор

    6 0 Отговор
    Като се научат да си поръчват енергията по дългосрочен договор ще плащат малко.
  • 10 С топки

    6 9 Отговор

    До коментар #1 от "Кико":

    Айдее Бойко все ви е виновен аре стига вече де... от поне три месеца го няма най-омразния ви... и от поне толкова време е без имунитет, ама кво стъкми бандата на фърчилото - дуки само пушилка
  • 11 Дългото кво ще рече по въпроса?

    6 1 Отговор
    Ай стига се шматка из Космоса бе,лонгур,стъпи на планетата Земя,локация България и си запрятай дългите ръкави,нали си ни царя сега!
  • 12 Пурко

    7 8 Отговор
    Бойко, хайде връщай се вече - не се сърди!
    Тия двамата с лампазите и зелените чорапи наистина ще ти счупят държавата.
  • 13 Ал Тъпоне

    7 1 Отговор
    Ами така е, когато вместо АЕЦ се строят фотоволтаици, ВЕЦ-ове и перки, които произвеждат скъп и ненужен ток, а основните мощности си останаха на въглища, върху които се плащат квоти парникови газове , а башка със зелената сделка искат и тях да ги затворят и ще остане тук само "зелен" ток, произведен от мощности , изградени по времето, когато инвестициите в мощности за зелена енергия бяха безумно скъпи в сравнение със сегашните цени, бълващи прескъп ток, ненужен никому в такъв ви и цена!

    Коментиран от #15

  • 14 реса

    8 2 Отговор
    На тиквата бизнесмените крадливи и гелосани! Кога ще се разследват и в затвора на крадците!
  • 15 Миризлив пор

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Ал Тъпоне":

    Не пич, проблема тук е малко по-различен. Един ТЕЦ се пали и влиза в режим да произвежда за около 2 дена, АЕЦ иска повече време. Ако имаш излишък на ток просто топлиш атмосферата и никой не ти го плаща. За това кога ще купуваш даваш заявка предварително колко ток ще е нужен и се стартират определени мощности тока да е достатъчно евтин. Във случая тарикатите не дават заявка, производителите не искат да търпят загуби и не работят и се играе за "огризките" на борсата а там има ли търсене цената скача рязко. Цените които цитират, са за предварително поръчани ток.
  • 16 РАДЕВ, ПАК СЕ ОКАКА

    6 5 Отговор
    И С ЦЕНИТЕ И С МИГРАНТИТЕ И С КОВИТО.....САМО УВОЛНЕНИЯТА ТИ СЕ ОТДАВАТ....ДА СЕ ОТЧИТА ДЕЙНОСТ
  • 17 РАДЕВ, ЦЯЛАТА ВЛАСТ Е В РЪЦЕТЕ ТИ

    4 5 Отговор
    ДЕЙСТВАЙ, НЕ СЕ ОСЛУШВАЙ.....СТИГА ВДИГА ЦЕНИТЕ, ЧЕ НА НАРОДА МУ...ПИСНА
  • 18 Ох пак ли тоя пе....дал

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Кико":

    Домус! Сус бре! За какъв се взе! Сус чоджум сус !!!!
  • 19 ГЕНЧО

    4 1 Отговор
    Последно, този ТЕЦ 2 да го затварят или да работи? Защо не сключите дългосрочен договор за Ел.енергия,а чакате на евтина за ден напред,,? И после реване .
  • 20 Шеф на БЕХ от доста години е ГЕРБЕР

    3 1 Отговор
    Николов!! Енергийната Мафия е най мощната в Българиа, няколко бивши Менистри на Енергетиката, Голямите собственици на мощности за "зелена Енергия" и многото Далавери от някой ТЕЦ, всичко това Цено образува цената на Ел Енергията!! Мафия много Голяма!!

    Коментиран от #21

  • 21 АЗ КАЗАХ

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Шеф на БЕХ от доста години е ГЕРБЕР":

    СВЕРИ СИ ЧАСОВНИКА.! НА МУНЧО СОПОЛАНКОВЦИТЕ УВОЛНИХА РЪКОВОДСТВОТО НА БЕХ И СЕГА СА В СТУПОР НЕ ЗНАЯТ КАКВО ДА ПРАВЯТ И РЕЗУЛТАТИТЕ СА НАЛИЦЕ ШОКОВО ПОСКЪПВАНЕ НА ТОКА. СЪС СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ТЕПЪРВА ЩЕ СЪРБАМЕ ПОПАРАТА!