Last news in Fakti

16 Октомври, 2021 16:06 2 514 28

Бизнесмен: Цените на тока са повече от изпитание

  • десислав дионисиев-
  • биопрограма

Няма област, в която да няма проблеми

Бизнесмен: Цените на тока са повече от изпитание - 1
Снимка: Shutterstock

„Високите цени на тока за бизнеса са повече от изпитание, които ние не знаем как може да го прескочим. Цифрите са страшни. Не говорим за намаляване на печалбата, а говорим за оцеляване. Това е най-важното в момента и този въпрос трябва да се реши веднага“. Това заяви в интервю за БГНЕС Десислав Дионисиев, един от големите и успели бизнесмени в страната. Той е изпълнителен директор на „Биопрограма”, която от три десетилетия се занимава с производство на билки, чайове и пчелен мед.

„Ако се попитаме защо е станало така, отговорът е прост. Когато искаме да влезем в Европа, искаме да сме част от единния пазар, заедно с плюсовете, които получаваме. Когато единният пазар на тока за индустрията е на едно ниво в Европа, ако държавата не е предвидила нещо различно, той е на подобно ниво и в България. Е, да, но цената на труда в България не е същата, стандартът не е същият, в резултат на което се получава проблем. Едно вдигане с 5-10% не би било такъв проблем, но вдигане на цената с 3-4 пъти над досегашната, плюс тенденцията това да продължава, е огромен проблем“, коментира той за галопиращите цени на енергоносители.

„Не знам има ли икономисти в правителство и в Европейската комисия, но чух едва наскоро да се съберат и да мислят какво да правят. Знам, че те са политици и тази работа не ги притеснява чак толкова, но това трябваше да стане още преди няколко месеца, когато се появиха първите сигнали. Не касае само тока, а газа и другите източници на енергия. Цените на дизела и бензина в другите държави са доста по-високи от при нас. Създава се верижен проблем, защото производството се затормозява с невероятни разходи, а транспортните услуги вървят изключително зле. Стоките се движат по-бавно, за контейнерите да не говорим. В момента задръстването е толкова голямо, че имаме контейнери, които стоят по 2-3 месеца в Барселона, за да преминат океана. Добавяйки цената за транспорта, която за Европа се вдигна два пъти, а за САЩ и света – от 3 до 4 пъти, ние сме в изключително тежко състояние. Налагат се спешни реакции. Нашето правителство нищо не прави, но не виждаме и реакция от европейските органи, които би трябвало да направят нещо по въпроса. Да, те никога не са имали фирма, не са плащали заплати, а цял живот са получавали пари от някъде, но в един момент някой трябва да им каже да се вземат в ръце“, каза още бизнесменът.

Десислав Дионисиев припомни, че още в началото на европейския път на България е трябвало да сме наясно, че заедно с плюсовете от това ще има и минуси, един от който е фактът, че когато има проблеми, те се отразяват върху всички. „Сега искаме да приемем еврото, това е добре, но може да се получи същото, каквото с общия пазар – всички минуси, които ще дойдат, ще се отразят върху българската икономика по същия начин. Първо трябва да се мисли, да се дискутира и тогава да се взимат решения“, смята той.

Според него страната ни не се опитва да приложи никакви национални механизми, с които да се опита да ограничи скока в цените, както и да се опита да предложи компенсации. „Не виждам национални механизми да са в сила. Една изключително бавна реакция, на практика никаква реакция. Говори се за някакви компенсации, но само се говори. Бизнесът плаща всеки ден сметките си – данък, заплати, осигуровки, транспортни разходи, стоки. Ние не работим в бъдеще време, работим сега. За две години не съм получил никаква помощ от държавата и не очаквам да получа. Голяма част от държавните служители са „хоум офис“, по разбираеми причини, но истинското производство работи на място. Говорим за лозунги, говорим кого ще избираме, говорим за някаква промяна, но промяната продължи така, ще закъсаме напълно“, посочи още Десислав Дионисиев.

Той е категоричен – на 19 октомври ще се включи в готвения от бизнеса протест: „Почти няма протест, на който да не отида с удоволствие, защото така се измерва дали има живот в държавата, дали обществото има реакция“.

„Няма област, в която да няма проблеми – като се започне от селско стопанство, през енергетика, транспорт, туризъм, да не говорим за образование. Няма област, навсякъде е пълно с проблеми, които се задълбочават. За да не бъда разбран неправилно, ще кажа, че тези проблеми не са от днес, натрупвани са години наред“, смята създателят на „Биопрограма“.
По думите му настоящите управляващи показват бавна реакция по някои въпроси, а причината за това е, че „толкова могат“. В България си избираме такива хора, които толкова могат. Усмихват се добре, говорят хубаво, но малко могат, смята той.

За усложнения политически процес у нас бизнесменът се шегува: „Следя го без да искам, по-скоро той ме следи“. Все пак го определя като дежа вю, в което на хоризонта се задават поредните спасители.

„Нещо средно между национален наивитет и елементарно мислене на голяма част от българите. Понеже и аз съм българин, нямам право да критикувам народа си, но това се забелязва, всички го виждам. Трябва да работим. Имаме нужда от радикална промяна, но тя не става с чиновници. Трябва да има национално мислене, националните приоритети пред всички останали. Няма значение какво искат от Европа, първо трябва да сме наясно какво ние трябва да направим. Няма значение кое посолство какво иска, важен е държавният интерес“, смята Дионисиев.

„Имам фирми на много места по света, когато отида, например, в Полша, се възхищавам, защото виждам, че те поставят полския интерес на първо място. Това обаче не го виждам в България. За Америка да не говорим, там нещата са ясни. България е нормално място за правене на бизнес, но изпитва голям проблем с хората и служителите. От България напуснаха около 2,5 млн. души, не знам колко са, но това се отразява върху всичко. Тези хора вече не работят за България. Те изтекоха навън, както изтича нашият ток към Европа. Защо се прави трудно бизнес в България? Ами защото държавата не си изпълнява задачите“, коментира още бизнесменът.

„Да погледнем кой колко струва, кой какво може да направи, кой какво е правил, колко пъти е излъгал, колко пъти си е сменил мнението. Така ще знаем от кой какво да очакваме и кой ще бъде полезен за държавата и обществото“, каза в заключение Десислав Дионисиев.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 8 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦК на ГЕРБ

    12 2 Отговор
    Нашият ток го плаща Партията!!!Вива ТИКВАТА!!!

    Коментиран от #18

  • 2 Стойко🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    16 5 Отговор
    Българи! Сънародници! Имаме късмет че в момента, при тази световна криза и инфлация, при тези международни цени на ел.енергия и природен газ, при международните цени на барел петрол който е вече 85$ , не е на власт Герб. Нека си припомним че при същите цени на барел петрол, у нас литър бензин и дизел бяха по 2.77 лв.при управлението на ГЕРБ! При протестите тогава Борисов каза" За какво протестират? И аз бих протестирал срещу Кадафи", тогава акциза в ЕС бе двойно по нисък. Сега при същите цени на барела горивата у нас са около 2.25 лв.Нека си припомним че 2009 г.когато за 1-ви път дойде Борисов на власт дневната ел.енергия бе 9 ст.на киловат. Борисов я увеличаваше 2 пъти годишно - от 1 юли с 10% и от 1 януари пак с толкова. Единствено бе намалявана при правителството на Орешарски - с 5% от 1 юли 2013 г.и с 10% от 1 януари 2014 г. След това отново дойде Борисов за да е в момента 24 ст.на киловат дневна. Да благодарим че сега не е Герб че при тези цени на петрола дизел и бензин биха били по 2.90 лв

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Така е

    13 3 Отговор

    До коментар #2 от "Стойко🇧🇬🇧🇬🇧🇬":

    При барел петрол от 89 $ 2012 г.цена на литър дизел и бензин в България бе точно 2.90 лв.за литър. Това бе в края на 1-ия мандат на тиквун. Всеки може да провери в сайта Инфосток " цена на горивата в България през годините", всеки може да провери колко бе ел.енергията в края на мандата при Станишев и колко стана в края на мандата при крадливата тиквена мутра! А за горивата може да сметнем че акциза бе двойно по нисък през първия мандат на тиквата а цените по 2.90 лв. Може да сметнем как 2009 г.цигарите бяха по средно 2 лв.а 2010г.тиквун крадеца ги вдигна шоково на средни цени 4.20 лв. Може да сметнем колко бяха данъци ,застраховки на автомобилите и техническите прегледи. В момента при тиквун цените на горивата биха минали 3 лева. Я да си спомним миналата година лятото барел петрол бе с отрицателни цени, тоест страните производителки плащаха да им вземат продукцията защото складовете им бяха пълни , а тук цените по 1.95 лв. Тиквата досега трябваше вече да е арестуван!
  • 6 123

    14 0 Отговор
    Що бре рИвете?! Руската АЕЦ дава тока на 100-чка, а братските Американски централи на колко го дават!? :) Само бой по чутурите български, за да разберат колко са кухи :)
  • 7 въйй

    5 2 Отговор
    Токовата борса , когато боцко я направи що не ривахте... Тя ще ви прати на трудовата борса....
  • 8 Иван

    6 4 Отговор
    Служебното правителство събра 5 милиарда и 400 милиона повече приходи от кабинета на ГЕРБ
    Над един милиард лева излишък към края на септември очаква финансовото министерство, сочат предварителните разчети. Постъпленията в хазната са с 5 милиарда и 400 милиона лева повече спрямо година по-рано, но и разходите нарастват с приблизително същия размер.

    Коментиран от #12

  • 9 честен ционист

    8 6 Отговор
    Цените на тока са само началото. Сега ще видите, какво ще стане с цената на водата и храните от първа необходимост. Като добавим, че никой няма да праща храни и помощ за неваскинирана членка на ЕС и вече виждам хуманитарната катастрофа.
  • 10 6 ПРАВИТЕЛСТВА НА БКП/ БСП-ДПС-ДС-ЕВРО

    4 10 Отговор
    РОМА,..........6 НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ И ФАЛИТИ! ФАКТ!!
    .....2-те Г-ЕЙ ПРАВИТЕЛСТВА НА МУНЧО ПОМАКА НИ НАТРЕСОХА ..."ФАТМАШКАТА ЗИМА".. И ПОТЕДНАТА КОМУНЯГО-ФАТМАШКА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА!!
    СЛЕДВА СЪД И....ПУБЛИЧНИ ЕКЗЕКУЦИИ ЗА ЧЕРВЕНАТА ДС-МАФИЯ
  • 11 Стойко🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    8 8 Отговор
    На 14 ноември победителя Генерал Радев печели 2 мандат на първи тур. Нов 5 годишен мандат! След това в ареста! Както каза миналия ден Рашков " няма да има вече милост за проваления политик Борисов! " Здраво се уплаши страхливата тиква и вече 3-ти ден не смее да отговори на Рашков....хахаха...хихихи...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 НЕЗАБАВЕН АРЕСТ ЗА ТИКВАТА

    22 2 Отговор
    БЪЛГАРИЯ Е ЕДИНСТВЕНАТА СТРАНА КОЯТО СЛЕД ВЛИЗАНЕТО СИ В ЕС СТАНДАРТА НА ЖИВОТ Е ПО НИСЪК ОТ ПРЕДИ!!! ВЛЯЗОХМЕ 2008 Г. А ПАРТИЯ ГЕРБ УПРАВЛЯВА ОТ 2009 Г. ТОЕСТ 12Г. ОТ ВЛИЗАНЕТО НИ В ЕС ДОСЕГА ПОЧТИ ИЗЦЯЛО УПРАВЛЯВАШЕ ГЕРБ. РЕЗУЛТАТА ПО НИСЪК СТАНДАРТ ОТ ПРЕДИ ВЛИЗАНЕТО НИ КОЕТО Е ПОТРЕСАВАЩО. НЕ МОЖЕ ДА СМЕ 13 ГОД.СТРАНА ЧЛЕН НА ЕС А ОГРОМНА ЧАСТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО ДА ИЗПИТВА ТРУДНОСТИ ДА СИ ПЛАТИ ОТОПЛЕНИЕТО,ДА СЕ ЛИШАВА ОТ ПЪЛНОЦЕННА ХРАНА И НОВИ ДРЕХИ И ПРОСТО ДА СЪЩЕСТВУВА. ВСИЧКО ТОВА Е СЛЕДСТВИЕ ЗАЩОТО МУTРATA И КЛИКАТА КРАЙ НЕГО КРАДЯХА КАТО ОТКАЧЕНИ. ЗА 12ГОД.БЯХА ИЗТЕГЛЕНИ 63 МЛРД.ЗАЕМИ КОИТО НЕЗНАЙНО КЪДЕ ПОТЪНАХА?!?! ЗДРАВНИТЕ ВНОСКИ ОТ 10.80 ЛВ.ПРИ СТАНИШЕВ СЕГА СА 28 ЛВ. КОИТО НЕЗНАЙНО КЪДЕ ПОТЪНАХА?!?! ВИНЕТКИТЕ ОТ 53 ЛВ. ПРИ СТАНИШЕВ СЕГА СА 97 ЛВ. А ДУПКИТЕ ПО ПЪТИЩАТА ОЩЕ ПО ОГРОМНИ. ЦИГАРИТЕ НАПРИМЕР МАРКА РОТМАНС 2.30 ЛВ. ПРИ СТАНИШЕВ СЕГА 5.40 ЛВ. КАТО АКЦИЗА ОТ ТЯХ НЕЗНАЙНО В ЧИИ ДЖОБОВЕ ПОТЪВА?!?!? А ДАНЪЦИ НА ЛЕКИ АВТОМОБИЛИ И ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ УВЕЛИЧЕНИЕ 3 ПЪТИ ПРЕЗ УПРАВЛЕНИЕТО НА БОРИСОВ. ЗА ДВУСТАЕН АПАРТАМЕНТ СМЕТКА ЗА ЕЛЕКТРИЧЕСТВО ПРЕЗ ЗИМАТА ПРИ СТАНИШЕВ 100 ЛВ. СЕГА ОКОЛО 250 ЛВ. НЯМА ДА МИ СТИГНЕ ПОЛЕТО ЗА ВСИЧКИ СРАВНЕНИЯ ОТ ТОГАВА И СЕГА! СЛЕД ВСИЧКИ ТЕЗИ ФАКТИ ИМА ЛИ НОРМАЛЕН БЪЛГАРИН ДА ГЛАСУВА ЗА ШАЙКАТА И ГРАБИТЕЛСКАТА КЛИКА ГЕРБ С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА КОНТРОЛИРАНИЯ КОРПОРАТИВЕН ВОТ НА ТЪРТЕИТЕ НА ЯСЛАТА НА ГЕРБ И КУПЕНИЯ ВОТ В ГЕТАТА??!??

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Така е

    19 3 Отговор

    До коментар #13 от "НЕЗАБАВЕН АРЕСТ ЗА ТИКВАТА":

    Забравяш че преди 12 год.при правителството на Станишев 1 кубик вода бе 0.78 ст.а сега е 3.90 лв. Също така хляб Добруджа 650 гр.бе 0.46 ст.а сега е 1.25 лв. Всички цени са се увеличили през периода на управлението на Борисов 3 пъти а заплатите 2 пъти. Това се казва драстично смъкване на жизнения стандарт. Наистина е прецедент!!! Няма страна която след влизането си в ЕС да не е вдигнала жизнения си стандарт само България го смъкна след влизането си...А причината вярвам на всеки е ясна....

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Българка

    7 4 Отговор
    Ел енергията може да се намали до 30% , ако се вкара остатъка от близо 800 азерски газ, който е договорен за 2020 г и е с 50% по-евтин от руския. Интересно защо Булгаргаз не го доставя и чии интереси се обслужват, защото определено не са на българите. Освен това КЕВР трябва да бъдат изгонени и веднага да се предоговори газта с Газпром в съотношение 50 на 50% твърда цена на продуктите и пазарна от борсата. Сега 70% от уж евтината руска газ я купуваме на цени от борсата . А те са убийствени.
    Крайно време е прокуратурата да разследва огромния грабеж, договорен от Борисов и КО
  • 20 МУНЧО КРАТУНЧО СА СПИЧА

    2 4 Отговор
    ОЛЕЛЕ МАЛЕ, КВА Я НАДРОБИХ
  • 21 ФАТМАШКИТЕ ЦЕНИ НИ УБИВАТ

    2 7 Отговор
    РАДЕВ, А ТЕБ
  • 22 ЦЕНОВО ИЗНАСИЛВАНЕ НА НАРОДА

    2 7 Отговор
    БРУТАЛНО И ЖЕСТОКО....ДА ПОМНИМ КОГА ФАТМАЦИ СА НИ УПРАВЛЯВАЛИ
  • 23 ФАТМАЦИ ВЪН

    5 4 Отговор
    ЗАКОПАХТЕ ГО ТОЯ НАРОД
  • 24 Гост

    2 0 Отговор
    Нали повечето соларни паркове щеше да намалят цената на тока? Защо стана обратното!
  • 25 Протести

    3 0 Отговор
    Народът трябва да протестира, и да иска 2 неща,
    Щом имаме Козлодуй евтин ток, да не се продава по борси-цената на тока трябва да е само за БГ потребители и икономика, както и ТЕЦ2.
    Газ-новите договори, които трябва да се сключат за Газ с Русия да са дългосрочни на база нефт.
    Белене трябва да се строи-и то без инвеститори, изцяло държавен.

    Коментиран от #28

  • 26 Бизнесмена

    1 0 Отговор
    Дионисиев не е произвел през живота си абсолютно нищо , освен това което остава след него в тоалетната. Неговия бизнес е да изкупува на хората стоката за без пари , постигайки това чрез договорки с други изкупвачи да работят на еднакви цени. След това да преработят меда , добавяйки всякакви боклуци, чрез които увеличават количеството ,и да го продават на запад на двойна и тройна цена
  • 27 Димов

    0 0 Отговор
    Зелената енергия за по-евтина и достъпна ли беше измислена, или за да зароби хората повече?
  • 28 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Протести":

    Но идеята за влизането ни в ЕС не е такава. Западът винаги е просперирал на гърба, на робите си.