Last news in Fakti

19 Октомври, 2021 08:20 1 955 7

Онлайн търговците на домашни любимци влизат в регистър

  • онлайн търговци-
  • домашни любимци-
  • регистър

Затяга се контролът върху търговията с ветеринарни лекарства от разстояние, като такава ще е възможна само за продукти, за които не се изисква ветеринарна рецепта

Онлайн търговците на домашни любимци влизат в регистър - 1
Снимка: Shutterstock

Търговците, които продават домашни любимци по интернет, най-често кучета и котки, ще подлежат на регистрация. Това предвижда нов Закон за ветеринарномедицинската дейност, който земеделското министерство предлага, предава "Труд".

Ведомството започва консултации, като заинтересованите страни ще попълват специална анкета, се посочва в документа, качен за обществено обсъждане. Регистрацията на търговците ще е безсрочна, но ще подлежи на заличаване при определени обстоятелства, пише в предложението. Промяната се налага заради нарастването на търговията по интернет на домашни любимци с неясен произход и здравен статус, което налага да се регламентират специфични изисквания към този вид продажби. Освен това ще има и регистрация на гробищните паркове за домашни любимци.

Затяга се контролът върху търговията с ветеринарни лекарства от разстояние, като такава ще е възможна само за продукти, за които не се изисква ветеринарна рецепта. Друга промяна предвижда да се намали административната тежест за собствениците на стопанства тип “заден двор”. За обектите, в които ще се отглеждат животни, ще има два режима - регистрационен и одобрителен.

За “личните стопанства”, където се отглеждат животни за собствени нужди, няма да се изисква проверка на място от страна на контролния орган и такъв обект ще се регистрира само чрез подаване на заявление от съответния оператор без такса. За получаване на одобрение на останалите животновъдни обекти, освен предварително изпратени документи, ще се изисква извършване на проверка на място за съответствие на всички ветеринарномедицински изисквания в посочената сграда от оператора. Университетските ветеринарни болници с клиники, които са създадени с цел обучение на студенти, трябва да са регистрирани към университети, факултети и научни организации и в тях да работят хабилитирани лица, предвижда друга промяна.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    12 2 Отговор
    А за учителите, които работят на частно и дават уроци има ли регистър?

    Коментиран от #2

  • 2 милиционер

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    а, за неканените гости, какво да приготвим !? погача или сопа !?
  • 3 Мисля

    3 5 Отговор
    И за собствениците на домашни животни също регистър и редовни проверки.Плюс разрешителни от съседи и психиатри!

    Коментиран от #4, #5, #6

  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мисля":

    .........пропусна и разрешение от Папата в Рим!
  • 5 сила

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мисля":

    мисленето го остави на мене,ти си гледай стоката в обора и претакай зелето......селтак дошъл в града и опитващ се да налага провансалските си нрави.....марш обратно на къра
  • 6 Филип Ейджи

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мисля":

    Имаш нужда, личи ти!
  • 7 5ко

    7 0 Отговор
    Глупости на търкалета. Целият зор е да се прибират пари и от този сектор. Само властващите и олигарсите имат свещено право на недекларирани доходи.