Last news in Fakti

13 Ноември, 2021 09:43 6 277 7

С 30% ръст на работещите чужденци в съседна на България държава

  • сърбия-
  • работа-
  • чужденци

Повечето от тях работят нелегално в Сърбия

С 30% ръст на работещите чужденци в съседна на България държава - 1
Снимка: Shutterstock

За първите 10 месеца на текущата година Агенцията по заетостта на Сърбия (NSZ) е издала 18 188 разрешителни за работа на чужденци в страната. Това е с 5257 души, или с близо 30% повече спрямо цялата 2020 г. За последните 5 години делът на чужденците, които желаят да работят в западната ни съседка, непрекъснато расте.

През 2015 г. са издадени 6362 разрешителни за работа. За 2016-та броят им е 7340, а през 2017та – достига 7647%. През 2018 г. броят на трудовите мигранти е нараснал до 8990 души. До началото на пандемията броят на новите чуждестранни сътрудници достига 13 809. По време на пандемията броят им пада до 12 931 души, сочи доклад на NSZ.

„Най-много чуждестранни работници идват от Китай, Турция, Русия, Индия и Украйна. Не водим статистика за нивото на образование и не разполагаме с такива данни, но най-много са хората със завършено средно образование. Малък е делът на мигрантите, които са висококвалифицирани специалисти“, уточняват от NSZ.

В сектор „строителство“ в Сърбия работят много чуждестранни граждани, отколкото сочи официалната статистика. По думите на президента на Независимия съюз на строителите Саса Торлакович близо 100 000 души нямат разрешение за пребиваване в страната. „От 600 турски зидари, работещи в Сърбия, около 150 имат работа и разрешение за пребиваване. При останалите няма необходимите документи. Още по-зле е положението с работещите, които идват от Индия“, казва Торлакович.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 налюдател

    17 4 Отговор
    пък тук никой не ще да работи

    Коментиран от #2, #3, #4

  • 2 Несъгласен

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "налюдател":

    Напротив , искат, но я се опитай да им извадиш разрешително за работа. Не е истина на какви изисквания трябва да отговаря кандидатът.
  • 3 Трудов мигрант

    21 2 Отговор

    До коментар #1 от "налюдател":

    Наште безнесмени, вкарват узбеки и от средна азия.
    Дават им по 600 лева( 300 долара) и се кефят колко много работят и колко малко им плащат.
    Това е трудовата миграция.
    Ние бягаме на запад, други идват тук.
    Единствено и само защото бЕзнесмените са алчни !
  • 4 Некойси

    13 6 Отговор

    До коментар #1 от "налюдател":

    Сърбите от Босна и Хърватска, а и от Черна Гора се изнасят към Сърбия ето за това имат чужденци в страната. То и нас е така, пълно е с българи от Молдова, Украйна, Сърбия и Македония. даже има и от Албания. Има и наистина чужденци от Бл. изток от Ц. Азия, Руснаци и Белоруси също има. Ако се сумират сигурно ще са 5 пъти повече от колкото в Сърбия. Просто на нашата администрация не и пука, а и са мързеливи. Това е статия за запълване на пространството, шитня.

    Коментиран от #7

  • 5 кочо

    6 1 Отговор
    "Чужденци" от Босна, Република Сръбска и Черна Гора.

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 хихи

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Некойси":

    ГОЛЕМ ФАНТАЗЬОР СИ, МОЖЕШ ДА НАПИШЕШ И КНИГА.