Last news in Fakti

15 Ноември, 2021 09:10 22 797 26

Голямо поглъщане на българския банков пазар

  • kbc-
  • райфайзенбанк-
  • придобиване

KBC придобива дейността на Райфайзенбанк Интернешънъл в България

Голямо поглъщане на българския банков пазар  - 1

Базираната в Белгия банка KBC (“KBC”) и базираната в Австрия Райфайзенбанк Интернешънъл (“РБИ”) постигнаха споразумение KBC да придобие 100% от акциите на Райфайзенбанк (България) ЕАД, представляващи банковата дейност в България на РБИ (“Райфайзенбанк България”).

Сделката включва също така изцяло притежаваните от Райфайзенбанк България нейни дъщерни дружества Райфайзен Лизинг България, Райфайзен Асет мениджмънт (България), Райфайзен Застрахователен брокер (обслужващ лизинговите и корпоративните клиенти на Райфайзенбанк), както и Райфайзен Сървис.

Трансакцията, на обща стойност 1 млрд. 15 млн. евро в наличност отразява качеството на франчайза на Райфайзен и потенциала за постигане на синергии.

Сделката ще има положителен ефект върху доходността на акциите от първата година нататък, при което покупната цена представлява 1.64x пъти прогнозната балансова стойност на нетните активи на целевата компания за 2022 г. и 12.5x пъти коефициента цена/приходи (P/E) (на база прогнозните приходи за 2022 г). На база лостовия ефект от обединеното дружество и експертния опит на KBC, ползите от синергиите се очаква бързо да нараснат от около ~12 милиона евро през 2022 г. до приблизително ~29 милиона евро през 2024 г. и да останат на приблизителни нива надхвърлящи ~25 милиона евро през периода от 2025 до 2031 г. (като това са цифри преди данъци).

Сделката ще има капиталов ефект около -1 процентен пункт върху базовия собствен капитал от първи ред на KBC Груп (CET1) (3-то тримесечие на 2021 г.: 16.4% при пълно натоварване, съгласно Датския компромис) при сключването.

Приключването на сделката подлежи на одобрение от регулатора и се очаква да стане факт до средата на 2022 г.

Намеренията са, след одобрение от регулатора, да се пристъпи към сливане между Райфайзенбанк България и ОББ, което ще позволи на KBC да укрепи позициите си на българския банков пазар. Прогнозното обединено дружество (Райфайзенбанк България и ОББ) ще постигне 18.2% пазарен дял по отношение на активите (спрямо 10.3% пазарен дял на ОББ), което е много близо до пазарния дял на пазарен играч номер 1 (19.8%) и на пазарен играч номер 2 (18.4%). Освен това, Обединената банка от ОББ и Райфайзенбанк България ще заеме 2-ро място по отношение на кредитите (17.0% прогнозен пазарен дял).

Стратегията на Райфайзенбанк е много сходна с тази на KBC в България. Елементите, върху които се поставя стратегически фокус през периода 2022-2023 г., включват дигитална трансформация и иновация, използване на данните по умен начин (ценни идеи), способност за бързо реагиране, ефективност и автоматизация на процеси „от началото до края” (E2E), както и интегриране на екологичните, социалните и управленските фактори (ЕСУ) в бизнес модела.

В допълнение, това придобиване значително ще укрепи лидерската пазарна позиция на ОББ в бизнеса с управлението на активи, както и лидерската ѝ позиция при предоставянето на лизингови решения и ще създаде значителни възможности за кръстосани продажби с ДЗИ в областта на застраховането.

KBC ще консолидира още повече позицията си като интегрирана финансова група номер 1 в България.

До предстоящото приключване на сделката и последващата интеграция на дружествата в рамките на дейността, развивана от КВС в България, Райфайзенбанк България ще продължи да спазва ангажиментите си към пазара, като в същото време ще продължава да предоставя на своите клиенти професионално обслужване с най-високо качество.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Moй

    54 3 Отговор
    Нихт гут

    Коментиран от #13

  • 3 гертъуи

    122 2 Отговор
    Някой контролира ли дейноста на банките в БГ? Всичко е пълен цирк, правят с БГ народа каквото си пожелаят....на документи има подкупни контролни органи, само на документи!
  • 4 тикви

    99 2 Отговор
    Банките станаха най-големите застрахователи в България-комисионери, не им стига дрането на бизнеса и народа а и бокери техни с високи комисионни-застрахователи!

    Коментиран от #20

  • 5 Капитан

    81 4 Отговор
    Напускат кораба.
  • 6 това е жалката истина

    114 5 Отговор
    евреите праяят каквото си искат а ганьо още си мисли че живее свободно…
  • 7 зевзек

    17 7 Отговор
    нищо, Путин ще изтанцува един валс с австрийската бивша външна министърка, и всичко ще се оправи
  • 8 фетреа

    55 3 Отговор
    KBC -Крадем,Бягаме и След нас е потоп!
  • 9 дертае

    78 4 Отговор
    Еврейската мафия идва!
  • 10 koi4o

    16 32 Отговор
    ееее най-после... да се махнат тези изедници..:)
    една добра новина.. много интересно дали е съвпадение че точно след изборите става това ..
  • 11 Кръндела

    40 6 Отговор
    Райфайзен изобщо е извън пазара в България. Още от самото начало това е един франчайз управляван от един арогантен "финансист" по меко казано недалновиден начин. Лизинга им върви горе-долу добре, ама защото екипа там е по-читав като цяло. С прости думи- тия не стават. Не че тия дето ги купуват са много "свет", ама май е пак по-добре....

    Коментиран от #15

  • 12 Павел Пенев

    31 4 Отговор
    От този коментар не става ясно за какво става въпрос: За покупка,за сливане или вливане на тези две банки. След изгонване на ГЕРБ от властта,ще лъснат кражбите на престъпника от Банкя. Сътресението ще е първо в банките и застрахователните дружества,което е добре познато от нашето демократично минало.

    Коментиран от #19

  • 13 аус

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Moй":

    варум ден?
  • 14 Мухаа,хаа! -

    43 5 Отговор
    Защо не пробват " поглъщане,сливане" в Поднебесната? Идеални условия- население над 1,3 милиарда.Но Дракона не е правен с брадва.Там няма райфазени,обебета,токуди, и каквито се сетиш екзотики.Имат само една банка- Централна банка на Китай! Сто процента държавна собственост,,сто процента- държ.Контрол.Със пет филиала,но пряко подчинени на ЦБ.Всеки филиал- тясно профилиран.За земеделие и хранителна промишленсост,за инвестиции в пряко производство,но задължително и единствено на територията на Китай.За строителство на инфраструктура- пътища,магистрали,жп,и въздушен транспорт, и за експорт- импорт на стоки.Всичко,до юан минава единствено през тях.Един филиал,не може да ти даде кредит,извън неговата юрисдикция.Но процента се фиксира от ЦБ,за цялата територия.Отиди да пробваш укриване на данъци,или превод към чужда банка,или офшорни зони- мисия невъзможна! Затова станаха икономически и финансов Динозавър на света за няма 30 години.Тук,защото сме много " отворингяс" приехме да влезем в банковия съюз,преди да влезем в еврозоната.Единствени баш- майстори от всички останали.Такива" майстори",че вече 8 години,дори собствен монетен двор нямаме.Бочко го продаде на франсетата,както продаде и водата на Столичанъе в повече.За жълти стотинки.

    Коментиран от #21

  • 15 Ако баба ти.

    8 4 Отговор

    До коментар #11 от "Кръндела":

    Райфайзен банк е най-толерантнс с клиентите пенсионери.Другите са лакоми и дърпат от парите на клиентите .
  • 16 KBC

    5 12 Отговор
    KBC са машини. Малко мудни, но брутална корпорация. Няма значение колко им плащаш. Те имат собствени планове. Изгониха една торба фирми от сградата на бул. Витоша. Плащащи пре богато за наем на офис площите, разбира се. Такива са и в бизнеса си. Може би една от най-добрите финансови институции в България.
  • 17 БСП

    34 0 Отговор
    Горките служители на Райфайзенбанк. Като дойдат белгийските евреи и обяснят как хиляда лева заплата е непосилна сума за тях, ще видите кон боб яде ли. Питайте тия от ОББ в лъскавата сграда на снимката, как си носят манджа от вкъщи, щото със заплата по ниска от продавачка в Билла не могат и един сандвич да си позволят на ден.

    Коментиран от #24

  • 18 Пешо от блока

    4 11 Отговор
    Българина е специалист по всичко от едно време.Обича да коментира и плюе по всяка новина, независимо дали е разбрал нещо. И тук така, половината от коментиращите нямат банкова сметка и не са влизали в банка,но имат мнение. Важното е да се оплюе нещо или някой. КБС били евреи,ти да видиш.Ако новината беше,че Райфайзенбанк купува ОББ, българина щеше да коментира,че австрийците са евреи и купуват нормалната банка.
  • 19 Тредстоун

    6 3 Отговор

    До коментар #12 от "Павел Пенев":

    конспирациите на простолюдието нямат граници ... , както се казва прост човек и силен вятър трудно се спират ... , къде е ГЕРБ и какво общо има в ситуацията ..., миналата година дск купи сосиате , няма начин ГЕРБ да не са намесени и там ...., даааааа
  • 20 Бодак

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "тикви":

    Не само в Бълагрия. Така е по целия сят.
    Откакто не държавите, а частни кланове започнаха да печатат парите, банкерите Печатари управляват държавите, чиито мъжленца са се подвели на акъла им са продали душите си - своите и на идните поколления
  • 21 Бодак

    16 2 Отговор

    До коментар #14 от "Мухаа,хаа! -":

    Много точно казано. Казано уподобяващо, парите са кръвоносната система на държавата. Който ги владее ни владее кръвчицата. И кръвопуска и кръвоспира, за негова изгода.
    В Китай знаят това. Там не само паричното дело, но и всички възлови стопански отрасли се владеят от обществото и държавата му.

    Така беше и в Западна Европа до преди 50 години. Бяха цветущи страни. Сетне клъвнаха по идиотизма "масова приватизция". За да се клъвне по такъв идиотизъм, та и да не се осъзнае трябва да се видиоти населението, започвайки с подбор на дебилизирана интелигенция, която да дебелизира народите по акъла си. И Печатарите заработиха по въпроса. Последствията -- сегашните т.н. немци, италианци, испанци, англичани, нямат нищо общо по светоглед и мъжество с немците, италианците, испанците, англичаните преди около 50 години. Стъпка по стъпка, чрез ефекта на сварената жаба, им видоизмениха (мутираха) съзнанието и превърнаха страните им в безродна кочина. Според методичката на ЕС народи не трябва да има (камо ли свои банки), а мултиетноси (сбирщайн от народи и вяри, вавилонско сборище) с мислене на глобалисти, космополити, интернационалисти словещи на английски - сега по-малко, сетне още повече, накрая единствено ( нещо като със затягане примката чрез коронавируса, до окончаателно решаване въпроса с масовата ваксинация)
    Така се получава, когато мъжете в дадена страна мутират от мъже в слугинаж

    Коментиран от #22

  • 22 Смешници,сър

    3 7 Отговор

    До коментар #21 от "Бодак":

    И като се събуди?!Чаршафът мокър нали?

    Коментиран от #23, #25

  • 23 Бодак

    12 3 Отговор

    До коментар #22 от "Смешници,сър":

    Мойте чаршафите са си наред.
    Твоите май са мокри от въртенето, че няма какво смислено да кажеш и си го избил на стария трик - присмехулство - майката на която е невежство.

    Сънародниците от чужбина, колкото и да присмехулничите, всеки път ще ви го казвам - прецакали сте се, напускайки една от най-прекрасните земи на Земята. Пълния с ГМО и полуфабрикати хладилник, нейде на Запад, май е единственото, което ви осмисля живота. Живот без служба на обществото, своето, което те е изградило ... истинско нещастие, безцелно и безсмислено живуркане ...
  • 24 Дъ Мозък

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "БСП":

    Они не там
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 асф

    4 0 Отговор
    Не случайно съм го казвал - банките са символана злото ! Не трябва да има банки ,а банка и то държавна !