Last news in Fakti

8 Април, 2013 16:18 2 083 3

Плащането на данъци като в Османската империя

  • данъци-
  • перник

 

За плащането на местни данъци по банков път - или за това как вместо улеснение у нас това се превръща в истинско изпитание. Защо масово данъкоплатците у нас, опитали се да избегна сблъсъка с местната бюрокрация, остават с горчив вкус след това?

В началото на март Ани получава писма от пренишката община, в които надлежно са описани данъците, които дължи за два автомобила. Минути по-късно тя вече е пред компютъра и попълва платежни. Така първата цел на банковото плащане е изпълнена - налогът е изпратен в местната хазна на мига. Не така обаче стои въпросът с втората цел на безкасовия превод - Ани съвсем не се чувства улеснена - трябва да се сблъска с административната машина, за да вземе документ, който да удостовери, че е платила задълженията си, разказва БНТ.

"Редиш се на опашка, взимаш искане за служебна бележка, сканират я, дават входящ номер и получаваш бележката", пояснява Антония Деветакова и допълва, че тази процедура е продължила около час, час и нещо. "Работен ден - отново беше загубено моето време, а целта е това - да не си пускаме отпуск, за да си плащаме данъците", казва тя.

Оказва се, че проблемът е заложен още в данъчно-осигурителния процесуален кодекс, където изрично е записано, че безкасово могат да се плащат само задълженията към НАП с изключение на тези по Закона за местни данъци и такси.

"Законодателят е предвидил и тук за плащанията за местни данъци и такси, че не може задължително да бъдат безкасово плащани, казва Емилия Арсова - директор "Местни приходи" община Перник, и пояснява: "има възможност наистина, но когато е необходим документ - тогава е необходимо и лицето да посети местни данъци и такси".

А документът за платен данък на колата e задължителен за годишния технически преглед - без него автомобилът се спира от движение. Мерките за ограничаване на плащанията в брой обаче се сблъскват с разпоредбите от "хартиетното законодателство", което задължително изисква документ, издаден или заверен с печат от общината. И тъй като все повече данъкоплатци се надяват да спестят време, плащайки безкасово, служители в пунктовете за технически прегледи също са объркани какви са документите, които трябва да изискват. Случва се клиентът да представи разпечатка на платежно - без подпис и без печат.

"Аз нямам представа какви са документите, които ги издават банките, които ги издават данъчните служби - общо взето имам представа, тъй като в повечето случаи се представя точно такъв документ", обяснява служител в пункт за годишни технически прегледи.

Така, за да не изглежда електронното правителство като мираж, а безкасовите плащания на местни данъци като театър на абсурда, следващото Народно събрание ще трябва сериозно да поработи, за да изчисти надмощието на хартията над компютрите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ^%@#^%$@

    0 0 Отговор
    Само ми е чудно ако ... се ограничи до минимум / което сииилно се съмнявам/ издаването на "хатрииките" ... аджаба какво ще правят всичката тази паплач наречена чиновници , като са свикнали ... нищо ама нищо да не правят и да взимат пари - който в повечето случаи не им стигат. Не мога да затворя очи през нощта от маса време - галиба ... притеснен съм един вид @!?@! .
  • 2 Пилотирам Багер

    0 0 Отговор
    Доста точно заглавие.


  • 3 чакащ на опашка

    0 0 Отговор
    Час по скоро, кадърно направено електронно правителство, иначе администрация в този си вид ще продължи да съществува още дълго, защото е пристан за партизани от всички партии.