15 Декември, 2021 14:45 3 825 8

Показател, по който сме лидери в Европа

  • стоматолози-
  • българия-
  • технологии

Неравномерно из България работят 7000 стоматолози

Показател, по който сме лидери в Европа - 1
Снимка: М. Богданова ©

Под знака на Covid преминава годината и в сферата на стоматологичните услуги. Пандемията ускорява значително процеса по дигитализация, като поставя акцент върху възможностите за отдалечено обслужване, обобщава Десислава Власакиева, ръководител бизнес развитие на Nano Academy Custer - неправителствена организация, която обучава дентални специалисти за новостите в професията.

През изминалата 2020 г. успешно е преодоляна една от ключовите пречки за предоставянето на качествени услуги у нас - дистанцията. Тенденцията в световен мащаб е “One day dentistry” или лечение в едно посещение, което намира своето естествено отражение в страната ни. “Днес успешно можем да разчитаме една коронка да бъде изработена от 3D принтер за временни зъби, от 3D печат на метална основа за металокерамика, както и от фрез апарат за изработка на зъб от цирконий за по-малко от час. Снемането на зъбен отпечатък дигитално пък отнема по-малко от 10 минути на зъболекарския стол, а изпращането на файла в принт център, без да има значение къде се намира, отнема секунди. Процедури, които преди години отнемаха седмици човешки труд и логистика, днес са достъпни в рамките на денонощие”, казва Власакиева.

Ако до преди няколко години 3D печатът бе използван за производство на ключодържатели, то днес има трайно присъствие в медицината. Принтирането не само на метални конструкции, но и 3D печат на дентални смоли позволява на стоматолозите и зъботехниците да работят върху здрава, сигурна и изключително точна основа на достъпна цена”, коментира още Власакиева. И допълва, че противно на очакванията, от този тип услуги се възползват не само медиците в големите населени места, но и много прогресивни стоматолози в по-малките.

Така се преодолява още един проблем - по време на Covid много хора намалиха пътуванията си и не желаят да посещават големи центрове в големите градове. Това означава, че лечение трябва да им бъде предложено в техния град, при доверения им лекар. “Страната ни е сред лидерите в Европа по брой дентални специалисти на 100 000 жители. Това е добрата новина. Лошата е, че те са неравномерно разпределени и ако в Пловдив на един лекар се падат 580 жители, то в Разград цифрата е 1800. Към момента е трудно да се каже категорично дали пациентите от регионите в по-висок риск получават грижа в други населени места или са лишени от нея. Но е факт, че пътуването затруднява пациентите допълнително”, споделя Власакиева.

Две услуги, които адресират този проблем, ще маркират развитието в сектора през 2022 г., според експертите. Това са мобилните рентгенови лаборатории и гостуващите хирурзи. Така в малките населени места и при трудноподвижните хора ще достига обслужване на световно ниво.

Дигитализацията в стоматологията води до няколко основни промени: намаляване на честотата на посещения на пациентите и намаляване времето на единично посещение. С натрупване, оптимизацията на време ще се отрази и на достъпността. Процесът се наблюдава в САЩ през последните години като резултат от ограничаването на дела на човешкия труд.

По думите на Десислава Власакиева методи на зъболечение от световен порядък у нас прилагат 8% от денталните специалисти и потенциалът за напредък е сериозен. “Като член на международната организация за дигиталната стоматология - DDS, наблюдавам динамиката в дигиталните технологии в световен мащаб, които напредват бързо и смятам, че процентът на новите технологии у нас има потенциал да се увеличи драстично в следващите няколко години: интраорални, настолни и лицеви скенери, компютърна томография, софтуер за проектиране и производство с помощта на компютър и производствени процедури като фрезоване и 3D печата променят начина, по който лекуваме нашите пациенти. Те от своя страна стават все по-информирани и за щастие – все по-грижещи се за оралното си здраве и хигиена.“, допълва Власакиева.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оня

    23 2 Отговор
    По развалени зъби сме първи

    Коментиран от #3

  • 2 ЩЪРБАВ ПЕНСЮНЕР

    18 2 Отговор
    ИНТЕРЕСНО АКО СТОМАТОЛОЗИТЕ РАБОТЕХА И С НЗОК И КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ КОЛКО ЩЯХА ДА БЪДАТ,🤐ПО КАСА ИМАТ САМО ДВА ПРЕГЛРДА В ГОДИНАТА🤔
  • 3 Беззъб фъфлек

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "Оня":

    Нацията с най-развалени и най-грозни зъби.
  • 4 оня с магарето

    14 2 Отговор
    защо една керамична тоалетна чиния струва 100лв. а един керамичен зъб 250лв. ?

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Пешо Мастиката

    2 8 Отговор
    До: "оня с магарето" - ми защото тоалетната чиния като я правят и транспортират не ги е еня за стерилността й, щото се сещате какво ще правите в нея , докато при зъба нещата са доста сложни - всичко трябва да е стерилно и се получава доста сложно, а и моделирането му не е проста работа за да пасне на мястото където трябва да се постави
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 James 🇺🇸

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "оня с магарето":

    Да сме роби. Защото тоалетна сами можем да сменим, зъб не можем да коригираме сами. На медик или дентист може да се вярва само е от много малко градче и не е част от big pharma мафията
  • 8 мамун

    3 0 Отговор
    първи сме по простотия корупция и не-правене на нищо
    защото заплатите са добри пазарна икономика
    човек има 1 сърце и 32 зъба обикновено
    като одъртее 5-6 абе далавера си е