26 Януари, 2022 08:20 9 052 29

Четири години представителят на държавата в "Лукойл Нефтохим Бургас" не дава отчет

  • лукойл нефтохим бургас-
  • отчет-
  • красимир първанов-
  • мартин димитров

За този период са проведени общо 20 заседания

Четири години представителят на държавата в "Лукойл Нефтохим Бургас" не дава отчет - 1

Като представител на държавата в Надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас” АД за 4 години бившият зам.-министър на енергетиката и бивш изпълнителен директор на Националната електрическа компания (НЕК) Красимир Първанов не е представил на Министерството на енергетиката информация, протоколи и документи от заседанията на въпросния Надзорен съвет по официален ред. Това казва енергийният министър Александър Николов в отговор на въпрос на депутата от „Демократична България” Мартин Димитров, цитиран от actualno.com.

За този период са проведени общо 20 заседания на Надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас” и Първанов не е присъствал само на последното, което е станало факт на 14 декември, 2021 година.

Николов изрично подчертава, че смята, че е трябвало да се представят не годишни, а тримесечни отчети за работата на държавния представител в „Лукойл Нефтохим Бургас”. „Представителят на държавата следва бъде определян по ясно разписани критерии за избори прозрачно проведена състезателна процедура”, казва още Николов. Според него, всяко решение на Надзорния съвет първо трябва да бъде оценено като ползи/риск за България и чак тогава да бъде взето и приложено. Николов обещава всичко това да бъде обхванато при избора на нов представител на държавата в Надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас”.

Припомняме, че със своя представител в „Лукойл Нефтохим Бургас” държавата може да участва във вземането на важни решения – например промяна на предмета на дейност, съкращаване на щат и т.н.

Кой е Красимир Първанов?

За последно името му нашумя в „Апартаментгейт”. Тогава той подаде оставка като зам.-енергиен министър. Той влезе в „Апартаментгейт” когато стана ясно, че си е купил апартамент на известната улица "Тинтява" - малко над 149 кв. метра, заедно с два гаража – 31 кв. метра и почти 19 кв. метра, като е платил малко над 240 хил. лева. Това означава само по 616 евро на квадрат. Апартаментът на Първанов се намираше на няколко пресечки от сградите, където недвижими имоти имат Цветан Цветанов и Цецка Цачева.

Първанов нашумя покрай събитията около АЕЦ "Белене" - той беше бивш изпълнителен директор на НЕК, а всички големи работодателски организации се обединиха срещу кандидатурата му за зам.-министър. Причината – подписване на споразумение за "Белене" (анекс 12), който стана едно от основанията България да бъде осъдена да плати 620 млн. евро на Русия. Анексът очертава конкретни финансови ангажименти по проекта от НЕК. Заради въпросния подпис под анекса, Първанов беше уволнен по времето на първото правителство на Бойко Борисов.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 31 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ужасен

    101 2 Отговор
    Да връща заплатите , и да влиза в ареста .Всичко ще си каже !!!!Герберистката сган прибра милиарди , и за милиарди си затвори очите!!!!

    Коментиран от #11

  • 2 Много крадене братя

    100 2 Отговор
    Направо свят ми се завива! Учудвам се че още ни има! Нищо не работи, само се краде, и никой не влиза в затвора!
  • 3 Грозд-ан

    68 1 Отговор
    От "Тинтява" до следствения арест на "Г.М. Димитров" е много близко. А дано, ама надали!

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Грозд-ан

    65 1 Отговор
    И Факти що му крият мутрата на продажното псе, я му покажете самодоволната физиономия!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Иван Грозни

    62 2 Отговор
    За нашите хора няма уволнение, има преместване. Ценен кадър, краде добре и се отчита редовно. Ученик на "Мата Хари".
  • 8 Копипасте

    42 3 Отговор
    Този е същия Красимир Първанов, който подготви документите за Станишев и Овчаров и : "Нa 5.11.2008 г., въпрeки чe мeжду НEК и ACE нe e нaлицe Дoгoвoр зa ИДC, ce пoдпиcвa Дoпълнeниe 5 към Cпoрaзумeниeтo oт 29.11.2006 г. зa пoръчкa и прoизвoдcтвo нa oбoрудвaнeтo c дълъг цикъл нa прoизвoдcтвo (OДЦП) зa блoкoвe 1 и 2. В тoвa дoпълнeниe e включeнo ocнoвнoтo oбoрудвaнe зa цeнтрaлaтa (рeaктoрнa инcтaлaция, пaрoгeнeрaтoри, cиcтeми зa пacивнa зaщитa, прeзaрeждaщa мaшинa, пoлярeн крaн, пoртaлeн крaн, турбиннa инcтaлaция и др.)." Злите езици говорят, че със знанието и съгласието на Станишев и Овчаров в качеството си на началник отдел Красимир Първанов лично е подписал документите! Който иска и може да търси сериозни източници и да провери!
  • 9 Българин

    38 5 Отговор
    Ами типичен гербераст - добре обучен в краденето на народни пари как да го сменят - като се издъни някъде просто го слагат на друго място да продължава да краде. Сигурно и добре се отчита към шкафчето.
  • 10 Красимир Петров

    32 1 Отговор
    Лукойл не бръкне държавата България за нищо.
  • 11 безпартиен

    33 0 Отговор

    До коментар #1 от "ужасен":

    Да връща,но няма кой да го поиска!!!Да сте чули или видели някога да е потърсена отговорност от някого за взети грешни решения ощетяващи държавата?Проблемът се нарича "решение на колективен орган на управление"!Няма как да се потърси отговорност/наказателна/ от колектив!За последно колективна отговорност са понесли управляващите веднага след 9.9.1944 и са заплатили за това с живота си!А грешни решения има толкова,че не могат да се изброят като са нанесли щети на държава и народ за десетки,ако не стотици милиарди!Просто персоналните решения са "прекарани" и гласувани в МС,НС,ОбС!Виновни няма и вината е единствено политическа,т.е никаква!!!!
  • 12 Истината

    27 4 Отговор
    Лукойл Нефтохим е добра хранилка за руски петоколонници смятащи, че защитаваш интересите на България означава да защитаваш руските интереси.
  • 13 съд

    24 0 Отговор
    Само се краде и сме най- бедните в Европа.ДА го пратят в БЕЛЕНЕ при ръждясалото оборудване на АЕЦ .Милиарди хвърлени на вятъра срещу рушвети.ТЕ въртят далаверите ние плащаме.

    Коментиран от #17

  • 14 Онзи

    15 0 Отговор
    Национализация няколко милиарда глоба,ако ни я платат забрана за бизнес в бг и те така.

    Коментиран от #27

  • 15 Анализатор

    19 3 Отговор
    Акционерно дружество! Хаха! Руски блюдолизци до руски блюдолизци. Рафинерия на малка печалба. Хахахахаха!
  • 16 Кики

    20 4 Отговор
    Лукойл на Ротшилд от много години не плащат акцизи и данъци , преди 5-6 години Румъния конфискуваха рафинерия на Лукойл заради неплатени 500 000 000 $ данъци
  • 17 котьо

    13 0 Отговор

    До коментар #13 от "съд":

    що да го пращат в Белене бе ? отговорен е за финансови щети - да ги покрива с имуществата си в полза на държавата. Ако не може да ги плати - тогава я в Белене, я другаде... и не за 2-3 години, а докато се изплати дълга от заплатата му в Белене, ако трябва до живот! такива буклуци развалят живота на милиони....
  • 18 ГЛАВАНАК БАНКЯНСКИ

    22 0 Отговор
    Крадец до крадец. Харвардците не искат или не могат дя разберат, че народът ги избра с едничката цел - да сложат ред в превзетата от гробарите държава, крадците много бързо в затвора, смяна на Каскета и Цацата, съдебна реформа и защита на българските интереси в преговорите със Северна Македония. Не им искаме нито усмивките, нито увъртанията и лъжите, и, ако така продължават с нищоправенето, напролет пак ще сме по улиците и площадите. Народът вече не е същият заблуден като, както беше при тиквата.
  • 19 БАЦЕ ЕООД

    7 1 Отговор
    Как да плащат, като парите са в мен..
  • 20 Jacques Yves Moineau

    12 1 Отговор
    Тоя ако не влезе в спешен порядък в затвора, го виждам на някаква службица в Газпром.
  • 21 Да питам

    10 1 Отговор
    Тази фирма руска ли е ?!?!

    Коментиран от #22, #23

  • 22 Гост

    3 5 Отговор

    До коментар #21 от "Да питам":

    Ами малка печалба я ? Ти как искаш ? 73% собственост на Ротшилд груп ,да ти дава отчет ли ? Справки ,Антон Тодоров .

    Коментиран от #24

  • 23 Да отговоря

    3 5 Отговор

    До коментар #21 от "Да питам":

    73% СОБСTВЕНОСТ НА IMJ-NIEDERLAND,сиреч РОТШИЛД, 25% ЛУКОЙЛ -РУСИЯ И 1% ЗЛАТЕВ ,ако не го е преодстъпил някому ....Разкрито от ,,Шайката,, Тодоров ,2012 година . Пък вие си ревете !
  • 24 безпартиен

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Преди да се "напъне" да преписва Антон Тодоров,всички тези данни ги извади Ифандиев!Така,че за благодарност след превъртане на фурнаджийската лопата,Тодоров стана и депутат от ГЕРБ!!!А как само пишеше за шайката!
  • 25 Бодак

    9 0 Отговор
    Тоз "представител на държавата" е бил на държавна заплата и ако не си е вършил основното задължение значи е редно да му се отнемат заплатите
  • 26 Красимир

    5 1 Отговор
    работи за руснаците, а Лукойл са държава в държавата! Бойковците им отнеха лиценза, но след като им дръпнаха ушите от изток го върнаха с 200!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 реалиста

    5 0 Отговор
    за всичко да виновни гроб дпс и мурзилките
  • 29 Ванко

    9 0 Отговор
    Ам питайте Гешев, ДАНС, разузнаване,те какво направиха за тези години...