Last news in Fakti

30 Април, 2013 08:33 940 0

Отново ограничават производството на ВЕИ енергия

  • веи-
  • ток-
  • есо
Отново ограничават производството на ВЕИ енергия - 1
Снимка: БГНЕС

За пореден ден производството на електроенергия от фотосоларни паркове и вятърни централи се ограничава. По разпореждане на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) ще се произвежда с 40% по-малко ток от възобновяеми източници.

Разпореждането е свързано с необходимостта от поддържане на баланс между производство и потребление в системата.

И трите електроразпределителни дружества са информирали съответните централи, че считано от 10.00 ч. във вторник сутрин трябва да намалят производството си.

Вече няколко пъти подобни ограничения бяха въвеждани заради много ниско потребление на ток и минимален износ. В писмо до енергийния министър от Българската ветроенергийна асоциация възразиха остро срещу въведените ограничения.

От бранша твърдят, че Електроенергийният системен оператор (ЕСО) не може да управлява прогнозното производство от вятър и слънце достатъчно добре, за да балансира мрежата. И напомнят, че производството от вятър и слънце взети заедно се равнява на 20% от общото производство в мрежата. От асоциацията обвиняват ръководството на електроенергийния оператор в груба некомпетнентност и настояват то да бъде сменено.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА